Vaarallisimmat jyrsijämyrkyt poistuneet kuluttajakäytöstä

Mediatiedote
4.6.2018 8.30
Tiedote

Suurin osa jyrsijämyrkyistä on poistunut kauppojen hyllyiltä helmikuun lopussa. Tämä johtui siitä, että poistuneet jyrsijämyrkyt on luokiteltu lisääntymiselle vaarallisiksi eikä niitä saa enää myydä kuluttajille. Lisääntymisvaarallisuuden lisäksi jyrsijämyrkyt ovat muutenkin vaarallisia kemikaaleja, jotka kertyvät myrkyttyneitä jyrsijöitä syöviin petoeläimiin.

Kuluttajien saataville on myöhemmin tulossa lisää jyrsijämyrkkyjä, jotka eivät ole lisääntymiselle vaarallisia. Nämä valmisteet ovat yhtä tehokkaita kuin aiemmin markkinoilla olleet valmisteet. Kuluttajavalmisteita myydään vain esitäytetyissä syöttilaatikoissa ja niitä saa käyttää vain sisätiloissa hiirien torjuntaan. Näin halutaan varmistua, että muut luonnon- tai kotieläimet eivät pääse vahingossa syömään myrkkysyöttejä. Turvallisen käytön varmistamiseksi on tärkeää lukea valmisteen käyttöohjeet huolellisesti ja noudattaa niitä.

Ammattikäyttäjille rekisteröityjä jyrsijämyrkkyjä on edelleen laajemmin saatavilla, mutta niitä saa myydä ja markkinoida vain tuholaistorjujatutkinnon suorittaneille henkilöille tai maanviljelijöille, jotka ovat suorittaneet kasvinsuojelututkinnon ja torjuvat jyrsijöitä omassa maataloustoiminnassaan.

Paras keino torjua jyrsijöitä on ennalta ehkäisy, eli sen varmistaminen, ettei jyrsijöille ole ravintoa tarjolla esimerkiksi lintujen ruokintapaikoilla tai avoimissa komposteissa. Kuluttajia suositellaan käyttämään ensisijaisesti loukkuja hiirien ja rottien torjuntaan. Kotieläimistä kissat ja jotkut koirarodut tappavat jyrsijöitä ja pitävät jyrsijäkannat kurissa.

Jos kuluttaja kuitenkin päätyy käyttämään jyrsijämyrkkyä hiirien torjuntaan, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes)  ylläpitämästä rekisteristä löytyy tällä hetkellä muutamia valmisteita, jotka on hyväksytty myös kuluttajien käyttöön. Jos jyrsijätorjunta ei onnistu kotikonstein, on turvauduttava ammattimaisen tuholaistorjujan apuun.

Jyrsijämyrkyt ovat biosidivalmisteita ja tarvitsevat Tukesin myöntämän luvan ennen kuin niitä voidaan tuoda maahan tai myydä. Tukes ylläpitää rekisteriä luvan saaneista biosidivalmisteista.

Linkit:

Kodin ja puutarhan tuholaiset, jyrsijämyrkyt 

Biosidirekisteri

Lisätietoja:

ylitarkastaja Sanna Koivisto, p. 029 5052 030 ja ylitarkastaja Elina Solarmo, p. 029 5052 228

[email protected]