Hyppää sisältöön

Vältä kyllästetyn puun turhaa käyttöä 

Mediatiedote
11.5.2021 8.17
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa kesän piharemontoijia välttämään kyllästetyn puun turhaa käyttöä. Kyllästetty puu on tarpeen vain, jos puulta vaaditaan erityisen pitkäaikaista kestävyyttä. Esimerkiksi maahan upotetut aidantolpat ja vedessä olevat, laiturin kantavat rakenteet kannattaa tehdä A-luokan kyllästetystä puusta. Sen sijaan aitojen laudoituksen ja maanpäällisen terassirungon voi tehdä myös kyllästämättömästä puutavarasta.  Sisätilojen rakenteissa kyllästetyn puun käyttö on kiellettyä.

Vuosittain Suomessa käytetään painekyllästettyä puutavaraa tuhansia kuutiometrejä. Osa käytöstä on tarpeetonta ja lisää ympäristön kuormitusta. Käytä siksi kyllästämätöntä puutavaraa aina kun voit. Käsittelemättömän puun käyttöikä on usein riittävän pitkä. 

Kemiallisesti käsiteltyä puuta ei saa polttaa, vaan se pitää viedä jäteasemien erilliskeräilyyn. Käyttämällä käsittelemätöntä puuta, ehkäiset myös erilliskeräiltävän jätteen syntymistä.

– Kyllästetystä puusta huuhtoutuu sateen mukana kemikaaleja, joiden tarkoitus on estää lahoamista. Väärissä kohteissa käytettyinä nämä aineet ovat haitallisia ihmiselle ja ympäristölle, sanoo Tukesin ylitarkastaja Kaarina Repo.

Kyllästettyä puuta tarvitaan vain rakennuskohteissa, joissa puulta vaaditaan erityisen pitkäaikaista kestävyyttä. Kyllästetty puu kestää hyvin säänvaihteluita eikä lahoa helposti.

– Kyllästettyä puutavaraa kannattaa käyttää esimerkiksi vesirakentamisessa tai rakenteissa, jotka ovat kosketuksessa maan kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi laiturin kantavat rakenteet tai terassien maata vasten olevat rakenteet. Irti maasta oleviin rakenteisiin voi hyvin käyttää kyllästämätöntä puutavaraa tai vaikka luontaisesti hyvin kosteutta kestävää lehtikuusta. Sisätilojen rakenteisiin kyllästettyä puutavaraa ei saa käyttää, sanoo ylitarkastaja Laura Lakua Tukesista. 

Kyllästetty puu sopii mm. seuraaviin paikkoihin 

– maahan upotetut aidantolpat tai muuten jatkuvasti kosteuden kanssa tekemisissä olevat rakenteet
– maata vasten olevat terassien perustukset (jos rakennetaan esim. terassijalkojen, harkkojen tai pilari-/palkkikenkien varaan, voi käyttää kyllästämätöntä)
– terassien laudoitukset, ulkoportaat ja kaiteet
– laiturin kantavat rakenteet
– kiipeilytelineiden kantavat rakenteet.

Kyllästetyn puun käyttö on kiellettyä

– sisätiloissa
– saunoissa ja kylpytiloissa.

Kyllästettyä puuta ei suositella seuraaviin paikkoihin 

– kasvilavat
– kasvimaiden ja marjapensaiden tukirakenteet
– aidan laudoitus
– maakellareiden hyllyt
– kaivonkannet
– rakennusten ulkoseinät
– lasitettujen parvekkeiden lattiaritilät
– maasta irti olevat terassien kantavat rungot
– kantavien rakenteiden (katokset, kesäkeittiöt) seinätolpat, jotka eivät ole maakosketuksessa. 

Jos rakennat kyllästetystä puusta

– Valitse käyttötarkoitukseen sopivaa, laatuluokiteltua ja merkittyä puutavaraa. A-luokan kyllästettyä puutavaraa tarvitaan vain jatkuvaan maa- ja vesikosketukseen joutuvissa rakenteissa. Maan yläpuolisissa kohteissa AB-luokan kyllästetty puutavara antaa riittävän suojan.

– Kantavissa rakenteissa myös kyllästetyn puutavaran pitäisi olla lujuusluokiteltua ja leimattua, käytettävä lujuusluokka määräytyy rakennelaskelmien mukaan.

– Ota aina selvää, millä aineella puutavara on käsitelty ja mitä ehtoja kyllästetyn puun käytölle, työstölle ja jätehuollolle on asetettu. Lisätietoja saat puutavaran myyjältä.

– Osta mahdollisimman valmiiksi työstettyä ja määrämittaista tavaraa. Kyllästetyn puun tulee olla pintakuivaa. Näin vältät haitallisille aineille altistumista ja hankalasti hävitettävän työstöjätteen syntymistä.

– Käytä suojakäsineitä ja hengityksensuojainta, kun työstät kyllästettyä puuta.

– Älä käytä kyllästettyä puuta kohteissa, joissa paljas iho koskee jatkuvasti kyllästettyä puuta.
Kyllästetty puutavara ei myöskään saa joutua kosketuksiin elintarvikkeiden tai juomaveden kanssa. 

– Vie ylijäämäpalat jäteaseman erilliskeräilyyn. Älä polta kyllästettyä tai maalattua puuta kodin tulisijoissa tai pihalla!

Lisätietoja: 
Ylitarkastaja Kaarina Repo, puunsuoja-aineet, p. 029 5052 001
Ylitarkastaja Laura Lakua, kantavat puu- ja betonituotteet, p. 029 5052 742
sähköpostit muotoa: [email protected]

Linkit:

Tukesin nettisivu: Kunnostus ja remontointi/kyllästetyn puun käyttö

Tukesin nettisivu: Luulot pois kemikaaleista