Valikko

Veneilykausi alkaa - säästä ympäristöä ja vältä antifoulingvalmisteiden käyttöä

Tukes 7.5.2015 9.00
Tiedote

Antifoulingvalmisteet eli ns. myrkkymaalit ovat hyvin myrkyllisiä muillekin eliöille kuin vain veneiden pohjiin kiinnittyville leville, merirokoille, leväruvelle ja sinisimpukoille. Suuri osa veneen pohjaan sivellyistä aineista liukenee vesistöön ja haittaa kalojen sekä muiden vesieliöiden lisääntymistä.  Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suosittelee vaihtoehtoisten menetelmien käyttämistä veneen pohjien puhtaana pitämisessä.  Myrkkymaalien käyttö on kiellettyä sisävesillä. 

Myrkkymaalien sijasta voit käyttää seuraavia menetelmiä:

  • Puhdista pohja mekaanisesti harjaamalla ja/tai käyttämällä painepesuria tai pohjapesuria.
  • Nosta vene välillä kuiville jos mahdollista.
  • Suojaa veneen pohja valolta ja auringolta, jolloin eliöiden tarttuminen pohjaan vähenee.

Jos kuitenkin maalaat, muista seuraavat asiat:

  • Suomessa saa käyttää, myydä ja tuoda maahan vain Tukesin hyväksymiä kiinnittymisenesto-/ antifoulingvalmisteita (myrkkymaaleja), lista valmisteista löytyy tältä sivulta
  • Usein voi riittää vain veneen vesilinjan maalaus ja/tai paikkamaalaus.
  • Anna maalin kuivua riittävän kauan.
  • Lue käyttöohjeet kunnolla ja suojaudu asianmukaisesti, käytä märkähiontaa vanhan maalin poistoon ja toimita maalijäte vaarallisen jätteen keräykseen.
  • Suojaa maa pressulla tai muulla läpäisemättömällä kankaalla veneen pohjaa maalatessasi tai poistaessasi maalia veneen pohjasta, tai maalaa erityisellä veneen maalaukseen suunnitellulla läpäisemättömällä alustalla. Älä päästä maalijätettä maahan tai veteen, vaan vie se vaarallisen jätteen keräykseen.

Huolehdi asianmukaisesti myös muista veneilyssä syntyneistä jätteistä toimittamalla akut, vanhat maalit ja öljyt yms. vaarallisen jätteen keräykseen.

Lue myös:       

Antifouling- eli kiinnittymisenestovalmisteet ja vesiymparistö

 Pidä saaristo siistinä /katseet veneiden pohjiin

Lisätietoja: Ylitarkastaja Jaana Pasanen, puh. 029 5052 067, [email protected]

Kuva: Saara Sivonen