Valikko

Verkkokaupoissa myyty jalometallikoruja ilman riittäviä tuotetietoja

Tukes 15.4.2015 8.46
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on havainnut useilla verkkosivuilla myytävissä jalometallikoruissa puutteellisia tuotetietoja. Kuluttajan pitää saada riittävä tieto jalometallituotteen koosta, painosta, materiaalista ja leimoista ennen ostopäätöksen tekoa. Selkeät tuotetietomerkinnät ovat etu sekä kuluttajalle että tavaran myyjälle.

Kuluttajan mahdollisuudet tutkia ostamaansa tuotetta verkkokaupassa ovat rajallisemmat kuin myymälässä asioidessa. Verkkosivuilla olevien tuotteiden valokuvista on esimerkiksi hyvin vaikea päätellä tuotteen kokoa, painoa tai materiaalia. Erityisesti jalometallituotteiden leimat ovat pienen kokonsa vuoksi lähes mahdottomia havaita tuotevalokuvasta.

Tukes muistuttaa, että jalometallituotteen leimojen ja pitoisuuksien pitää olla verkkokaupassakin nähtävillä ennen ostopäätöksen tekoa.  Tarkkojen tuotetietojen antaminen vähentää myös kuluttajien tuotepalautuksia.

Jalometallituotteiden suositeltavia tuotemerkintöjä:

  • selkeä valokuva, piirros tai kuvaus tuotteesta
  • maininta, mistä jalometallista, jalometalleista tai muista materiaaleista tuote on valmistettu 
  • tuotteen jalometallipitoisuus, leimat ja paino
  • muut ostopäätökseen oleellisesti vaikuttavat seikat, kuten hinta, käytetyt pinnoitteet ja voiko tuotteesta liueta nikkeliä (allergiat)
  • korussa käytetyt jalokivet, helmet ym. sekä niiden tarkemmat tiedot.

Verkkosivuilla käytävää kaupankäyntiä koskevat samat säädökset kuin perinteistäkin kaupankäyntiä.

Lisätietoja:

kenttätarkastaja Anneli Pärnänen, p. 029 5052 637

sähköposti: [email protected]

http://tukes.fi/fi/Toimialat/Jalometallituotteet/