Hyppää sisältöön

Älä osta vauvoille ja taaperoille isompien lasten leluja, niissä voi olla tukehtumisvaara

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 25.11.2020 8.36
Tiedote

Alle 3-vuotiaille lapsille ei saa ostaa tai antaa käyttöön isompien lasten leluja, koska ne voivat olla vaarallisia pienten käsissä. Lelun pienet irtoavat osat tai lelun muoto saattavat aiheuttaa tukehtumisvaaraa pienelle lapselle. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on tänä vuonna testauttanut alle 3-vuotiaiden leluja. Testatuista 23 lelusta noin puolet todettiin tutkituilta osin puutteellisiksi.  

Huomioi lelujen ikärajat ja noudata niitä

– Alle 3-vuotiaiden lasten leluille on tiukemmat turvallisuusvaatimukset kuin isompien lasten leluille. Siksi on erityisen tärkeää, että pienille lapsille ei osteta isojen leluja. Tämä on vanhempien, kummien ja isovanhempien syytä muistaa joulunajan leluostoksilla, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi.   

– Pienten lasten leluissa yleisimmin havaitut vaarat ovat olleet pienet irtoavat osat tai vauvojen leluissa lelun muoto, jotka molemmat voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa. Myös lelujen pitkät nauhat tai pakkauksen materiaali saattavat aiheuttaa vaaraa. Vaarallista on myös, jos lelun paristoon pääsee helposti käsiksi tai jos lelusta löytyy liikaa haitallisia kemikaaleja, kuten lyijyä, Merenkivi sanoo.

Ulkomaisista verkkokaupoista ostetuissa leluissa havaittiin useita vaaroja

Tukes hankki leluprojektissa yhteensä 23 lelua testattavaksi. Yhteensä 15 lelua ostettiin kotimaisista kivijalka- ja verkkokaupoista, neljä lelua eurooppalaisista verkkokaupoista ja neljä EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista.  Kolme näytettä hankittiin kuluttajailmoitusten perusteella. Lelut testautettiin Tullilaboratoriossa. 

Testien perusteella 12 lelua oli tutkituilta osin kunnossa. Kaksi lelua poistettiin markkinoilta ja toisessa tapauksessa maahantuoja velvoitettiin keräämään lelu pois myös kuluttajilta.  Kahden lelun osalta annettiin myyjälle ja valmistajalle kehotus korjata puutteet. Lisäksi ulkomaiset verkkokauppa-alustat poistivat vaarallisiksi todettujen tuotteiden myyntisivut käytöstä.

Eniten puutteita löytyi ulkomaisista verkkokaupoista hankituista leluista. Tukesin toimivalta ei kuitenkaan ulotu Suomen rajojen ulkopuolelle. Tukes ei voi esimerkiksi määrätä sinne myyntikieltoja tai takaisinvetoja, vaan ainoastaan tiedottaa vaaroista ja ilmoittaa havaituista vaarallisista tuotteista verkkokauppa-alustalle. 

– Kuluttajan on hyvä tietää, että viranomainen ei testaa tuotteita ennakkoon, vaan valvonta on riskiperusteista ja pistokokeenomaista. Tuotteiden turvallisuudesta vastuussa ovat valmistaja, maahantuoja ja jakelija. 

– Kuluttaja ostaa EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tuotteita aina omalla vastuulla. Niissä myytävät tuotteet eivät välttämättä ole EU-lainsäädännön mukaisia, Merenkivi muistuttaa. 

Testatuista leluista löytyi seuraavia puutteita

– tukehtumisvaara/infektiovaara, leluissa pieniä irtoavia osia
– tukehtumisvaara johtuen lelun muodosta tai pakkauspussista
– kuristumisvaara, leluissa pitkiä kaulanauhoja ja sähköjohtoja
– leluissa haitallisia kemikaaleja, lyijyä yli sallitun määrän
– vaarallinen markkinointi: lelu kohdennettu ikäryhmälle, jolle se voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. 

Vaaralliseksi todettuja leluja olivat 

–Lasten ksylofoni, josta irtosi tukehtumisvaaraa aiheuttavia pieniä osia ja jossa oli liikaa lyijyä. Markkinoilta poisto ja takaisinveto.
–Leikkimatto, jonka lelun saumat aukeavat helposti ja vauva saa vanua käsiin ja suuhun. Tuotenimi Britton Big Owl. Markkinoilta poisto.
 – Lasten soittimet (Chicken Shake rytmimunat), isojen lasten lelua oli myyty lelukaupan vauvaleluosastolla. Muodoltaan soitin voi aiheuttaa vauvalle tukehtumisvaaraa.

Ulkomaisista verkkokaupoista hankitut lelut: 
– Nalle, jossa oli pieniä irtoavia osia, kuristumisvaaraa aiheuttava pitkä johto, liian helposti avautuva paristokotelo ja liikaa lyijyä juotoksissa. 
– Leikkikamera, josta irtosi pieniä osia ja jossa oli pitkä kuristumisvaaraa aiheuttava nauha.
– Nallepeli ja kalapeli, joissa oli pieniä osia, joihin alle 3-vuotias lapsi voi tukehtua. Leluja markkinoitiin  soveltuvaksi alle 3-vuotiaalle tekstien ja kuvien avulla.
 – Kaksi helistintä, joista irtosi pieniä osia, joihin lapsi voi tukehtua. Lisäksi lelujen varret voivat aiheuttaa vaaraa, jos lapsi työntää lelun osan syvälle suuhun.

Ulkomaiset verkkokaupat ovat poistaneet kyseisten tuotteiden myyntisivut käytöstä.

Lisätietoja: Ylitarkastaja Anja Merenkivi, p. 029 5052 192
sähköpostit muotoa: [email protected]

Linkki: Lelunostajan muistilista

Liite: Kuvat tuotteista

Lasten ksylofoni, josta irtosi tukehtumisvaaraa aiheuttavia pieniä osia ja jossa oli liikaa lyijyä. 

Kuva 1: Lasten ksylofoni, josta irtosi tukehtumisvaaraa aiheuttavia pieniä osia ja jossa oli liikaa lyijyä. 

Leikkimatto, jonka lelun saumat aukeavat helposti ja vauva saa vanua käsiin ja suuhun.

Kuva 2: Leikkimatto, jonka lelun saumat aukeavat helposti ja vauva saa vanua käsiin ja suuhun. Tuotenimi Britton Big Owl. 

Lasten soittimet, Chicken Shake -rytmimunat

Kuva 3: Lasten soittimet, Chicken Shake -rytmimunat
Isojen lasten soitinta oli myyty lelukaupan vauvaleluosastolla. Oikein merkittynä ja eri osastolla myytynä ok. 

Ulkomailta ostetuissa leluissa havaittuja vaaroja

Nalle, jossa oli pieniä irtoavia osia, kuristumisvaaraa aiheuttava pitkä johto, liian helposti avautuva paristokotelo ja liikaa lyijyä juotoksissa

Kuva 4: Nalle, jossa oli pieniä irtoavia osia, kuristumisvaaraa aiheuttava pitkä johto, liian helposti avautuva paristokotelo ja liikaa lyijyä juotoksissa

 

Leikkikamera, josta irtosi pieniä osia ja jossa oli pitkä kuristumisvaaraa aiheuttava nauha.

Kuva 5: Leikkikamera, josta irtosi pieniä osia ja jossa oli pitkä kuristumisvaaraa aiheuttava nauha.
 

Nallepeli ja kalapeli, joissa oli pieniä osia, joihin alle 3-vuotias lapsi voi tukehtua.

Kuvat 6 ja 7: Nallepeli ja kalapeli, joissa oli pieniä osia, joihin alle 3-vuotias lapsi voi tukehtua. Leluja markkinoitiin soveltuvaksi alle 3-vuotiaalle tekstien ja kuvien avulla. 

 

Kaksi helistintä, joista irtosi pieniä osia, joihin lapsi voi tukehtua

Kuvat 8 ja 9: Kaksi helistintä, joista irtosi pieniä osia, joihin lapsi voi tukehtua. Lisäksi lelujen varret voivat aiheuttaa vaaraa, jos lapsi työntää lelun osan syvälle suuhun.
 
Lisätietoja Tukesin markkinavalvontarekisterissä

 

 
Sivun alkuun