Huonossa kelissä suuntavaisto voi kadota skipatroliltakin

Tukes
15.2.2018 23.11
Tiedote

 

Tervetuloa mukaan Ylläksen laskettelurinteiden turvallisuustarkastukselle SkiPatrol Lauri Ylimyksen kanssa. Hän tietää, millaista on tunturissa, kun näkyvyys on lumisateen takia olematon ja pakkastakin riittää.

- Tuntuu kuin olisi pilven sisällä, SkiPatrol Lauri Ylimys kuvailee. Tällaisessa kelissä eksyy helposti, kun ei näe mihin laskee.

Eksymisiä on kuitenkin nyt huomattavasti vähemmän kuin reilu kymmenen vuotta sitten. Silloin Lauri aloitti rinneturvallisuudesta huolehtivana SkiPatrolina Ylläksellä. Rinnekäytös on muutenkin siistiytynyt viime vuosina huomattavasti: enää ei juuri tarvitse käännyttää humalaisia pois mäestä. Sen sijaan selfiekulttuuri on tuonut uusia haasteita laskettelukeskuksiin.

-Turvallisuuden näkökulmasta paras hetki ja paikka ottaa kuva itsestä ja lähettää se, ei ole välttämättä sama paikka, missä tulisi se paras kuva, Ylimys opastaa.

Ylläksellä sattuu kausittain noin sata onnettomuutta, joissa SkiPatrolin apua tarvitaan. Usein kyse on nyrjähdyksistä ja murtumista.

Lapissa on jo totuttu eri kansallisuuksien tapaan olla rinteessä ja lasketella. Venäläiset ovat hurjapäisempiä kuin suomalaiset, kasvavien kiinalaisturistien määrä ei vielä toistaiseksi näy rinteessä – ainakaan huipulla asti.

- Suuri osa heistä on vielä vielä niin aloittelijoita, ettei hissiin pääseminenkään täysin onnistu, Ylimys kertoo.

SkiPatrolit ovat koulutettuja rinneturvallisuuden ammattilaisia, joiden tehtävänä on muun muassa neuvoa laskettelijoita, auttaa heitä tarvittaessa ja tarkistaa rinteiden turvallinen kunto.

Kävimme Laurin mukana SkiPatrolin aamukierroksella tarkistamassa, ovatko rinteet laskettelukunnossa. Katso video:Laurin vinkit turvalliseen lasketteluun:

  • Kun tulet pitkästä aikaa laskettelemaan, ensimmäiset laskut aina rauhallisesti ja hyvällä hallinnalla alas. Näin pääset tutuksi olosuhteiden ja välineiden kanssa.

  • Tunne oma taitotasosi ja vauhti sen mukaan

  • Hyppyreissä tärkeää on hahmottaa oman vauhdin lujuus hyppyriin nähden. Takatuuli lisää vauhtia rajusti ja tuuli ottaa kiinni laskettelijaan, kun hän on ilmassa.


Tukes valvoo laskettelukeskusten turvallisuutta Suomessa.

Teksti ja video: Heta Kylmämaa