Ilmalämpöpumppuja asennetaan yhä useampaan kotiin

Tukes
28.11.2016 16.21
Tiedote

 

Tiesitkö, että turvallisuus- ja ympäristönsuojelusyistä lämpöpumppuja saa asentaa vain pätevä asennusliike?  Pätevät liikkeet löydät Tukesin rekisteristä. Jutussa myös vinkkejä ilmalämpöpumpun hankkijalle.

Lämpöpumppujen suosio on kasvanut jo useiden vuosien ajan. Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen (SULPU ry) mukaan Suomessa on jo yli 700.000 lämpöpumppua, ja vuosittain niitä myydään useita kymmeniä tuhansia. Suosituimpia ovat ilmalämpöpumput, joita hankitaan sekä lämmittämään että viilentämään rakennusta.

Lämpöpumppu tuo säästöä lämmityskustannuksiin kun se on asennettu oikein ja laitetta huolletaan säännöllisesti. Turvallisuus- ja ympäristönsuojelusyistä lämpöpumppujen asennuksia ei saa tehdä itse tai teettää epäpätevällä asennusliikkeellä.

– Lämpöpumput sisältävät yleensä F-kaasuja, jotka ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja. On tärkeää, ettei näitä aineita pääse karkaamaan asennuksen tai huollon aikana ilmakehään. Siksi EU:ssa on säädetty, että F-kaasuja sisältäviä laitteita saa asentaa ja huoltaa vain yritys, joka täyttää kylmäalan pätevyysvaatimukset, kertoo Tukesin ylitarkastaja Merja Rajamäki.

Ennen ilmalämpöpumpun hankintaa mieti, millainen laite sopii kotisi lämmitysjärjestelmään parhaiten? Tietoa saat esim. Motivan ja SULPU:n verkkosivuilta. Tarkista myös, onko ilmalämpöpumppu Suomen olosuhteisiin sopiva. Suomen markkinoilla voi olla sellaisiakin lämpöpumppuja, jotka eivät toimi hyvin meidän sääolosuhteissamme.

Ilmalämpöpumppu kannattaa hankkia yritykseltä, joka hoitaa asennuksen ja tarjoaa lisäksi laitteelle huolto- ja korjauspalveluja. Kun sama yritys asentaa lämpöpumpun ja huoltaa sitä myös jatkossa, vastuu laitteen oikeasta toiminnasta ja asennuksesta on selkeästi asennusliikkeellä. Lämpöpumppujen käyttöikä on 10–25 vuotta, joten varaosien ja huollon saatavuus myös tulevaisuudessa kannattaa varmistaa.

Ennen kuin hankit ilmalämpöpumpun

– Selvitä mitä hintaan kuuluu? Sisältääkö hinta kaikki välttämättömät työsuoritukset, tarvikkeet ja matkakulut?

– Pyydä tietoa laitteistosta ja sen käytöstä kirjallisena ja selvitä myös, miten pitkään laitteeseen löytyy varaosia.

– Selvitä, onko laitteella takuu, kuinka pitkä se on ja kattaako takuu myös työn? Edellyttääkö pitkä takuu huoltosopimuksen tekemistä?

– Kotitalousvähennystä varten tarkista, että yritys on ennakkoperintärekisterissä ja että laskussa on eriteltynä kotona tehdyn työn osuus.

– Varmista, että asennusliikkeellä on vaadittu kylmälaiteliikkeen pätevyys ja että myös sähkötyöluvat ovat kunnossa.

– Taloyhtiössä on ilmalämpöpumpun asennukselle saatava yhtiön hallituksen lupa.

– Kylmälaiteliikkeen tulee opastaa asiakasta ilmalämpöpumpun käytössä. Laitteen mukana toimitettavissa käyttöohjeissa kerrotaan ne käyttö- ja huoltotoimet, jotka käyttäjä saa itse tehdä.

– Tukes suosittelee, että kylmälaiteliike antaa ilmalämpöpumpun asennuksesta todistuksen, jossa on liikkeen vastuuhenkilön allekirjoitus.

– Ilmalämpöpumpun asennukseen saattaa sisältyä luvanvaraisia sähkötöitä. Tällaisia ovat esimerkiksi laitteen vaatiman sähkörasian asennus ja johdottaminen sähkötaululle. Sähköurakoitsijan on tehtävä sähkötöilleen käyttöönottotarkastus, josta annetaan pöytäkirja asiakkaalle.

Muistilista ilmalämpöpumpun käyttäjälle

– Noudata laitteen käyttö- ja huolto-ohjeita.

– Teetä huollot ja korjaukset pätevällä asennusliikkeellä.

– Puhdista ja uusi sisäyksikön suodattimet säännöllisesti.

– Poista ulkoyksikköön kertyvät lehdet ja neulaset.

– Säädä termostaatit kytkemään lämmitys päälle hieman alemmassa lämpötilassa kuin lämpöpumppu. Tällöin patterit alkavat tuottaa lämpöä vasta kovimmilla pakkasilla, kun lämpöpumppu ei enää kykene lämmittämään tarpeeksi.

- Jos käytät laitetta kesällä jäähdytykseen, älä jäähdytä liikaa, ettei tule kosteusongelmia.

– Älä pidä ikkunoita tai ovia auki, kun jäähdytät tiloja koneellisesti.

..................

Juttua päivitetty 5/2017

Lue lisää:

Tukesin tiedote 4.6.2015: Lämpöpumpun saa asentaa vain rekisteröity asennusliike

Motivan Lämpöä ilmassa -esite

Suomen Lämpöpumppuyhdistys http://www.sulpu.fi/

Tekstit: Paula Kuusio