Hyppää sisältöön

Ilotulitteet aiheuttavat ilmansaasteita ja meluhaittaa – voit vähentää haittoja noudattamalla käyttöaikaa ja -paikkaa koskevia rajoituksia

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 27.12.2021 8.33
Tiedote

Ilotulitteet sisältävät useita kemikaaleja, jotka heikentävät ilmanlaatua uudenvuodenyönä erityisesti tyynellä säällä. Pienhiukkasten määrä voi olla paikallisesti jopa kymmenkertainen normaaliin verrattuna. Ilmansaasteiden lisäksi ilotulituksista aiheutuu melusaastetta, joka saattaa pelottaa ja stressata herkkäkuuloisia ihmisiä ja lemmikkejä. Voit vähentää haittoja ampumalla ilotulitteita syrjäisillä ja aukeilla paikoilla ja vain sallittuina aikoina uudenvuodenaattona klo 18–02.

Uudenvuodenyönä pienhiukkasten määrä jopa kymmenkertaistuu 

Ilotulituksista syntyy paljon hiukkasia. Tämän vuoksi ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua uudenvuodenyönä erityisesti, jos on tyyntä ja pakkasta. Tuulisella säällä ilmansaasteet laimenevat nopeammin.

–Tyynellä säällä pienhiukkasten pitoisuudet voivat uudenvuodenyönä kohota hyvinkin korkeiksi. Viime uutena vuotena mittasimme Vantaalla jopa n. 180 µg/m3 (mikrogrammaa kuutiometrissä) tuntipitoisuuksia. Pienhiukkasten vuosikeskiarvo pääkaupunkiseudulla on n. 6–8 µg/m3 ja ilmanlaatu luokitellaan huonoksi, jos pienhiukkasten tuntipitoisuus on yli 50 µg/m3 , sanoo ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen, Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Ilotulitteiden savut eivät ole terveydelle hyväksi, joten niitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia sairastavien sekä lasten kannattaakin katsoa ilotulituksia etäältä. 

– Jos haluaa katsella ilotulitteita, kannattaa välttää paikkoja, missä maanpinnan läheisyydessä on silmin nähtävää savua tai ilma haisee savulle, Manninen neuvoo. 

Ilotulitteiden haitallisia aineita on rajoitettu EU-säädöksissä

Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita. Kappalemäärissä tämä tarkoittaa miljoonia yksittäisiä ilotulitteita. Niiden myötä ilmaan lentää myös valtavat määrät erilaisia kemikaaleja. 

– Ilotulitteet sisältävät aina ruutia, joka koostuu rikistä, hiilestä ja kaliumnitraatista. Lisäksi ilotulitteissa käytetään mm. kuparia ja strontiumia, kertoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jonas Sjelvgren

Ilotulitteen väriefektit syntyvät kemikaaleista. Punaista väriä saadaan strontiumista tai litiumista, vihreää bariumista, violettia strontiumia ja kuparia sekoittamalla, oranssia kalsiumista, keltaista natriumista, sinistä kuparista, hopeaa alumiinista, titaanista tai magnesiumista. 

Ilotulitteiden turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota myös EU-tasolla, mm. siten että ilotulitteiden haitallisia aineita on rajoitettu EU-säädöksissä. Ilotulitteet eivät esimerkiksi saa sisältää lyijyä, ja ruudin määrää on rajoitettu.  

Minimoi ilotulitteiden haitat noudattamalla käyttöaikaa ja paikkaa koskevia rajoituksia

– Ilotulittaminen on sallittua uudenvuoden aattona kuusi tuntia ennen vuodenvaihdetta ja kaksi tuntia sen jälkeen.  Paukuttelua ei siis saa aloittaa heti kun ilotulitteet on hankittu, vaan pitää malttaa odottaa H-hetkeen saakka, Sjelvgren sanoo.

Monena päivänä jatkuva paukuttelu on sekä kiellettyä että vastuutonta. Esimerkiksi koirien omistajille on tosi hankalaa, jos paukuttelua on useampana päivinä yllättäviin aikoihin, jolloin ei tiedä varoa ulkona liikkumista aran lemmikin kanssa. Koirat karkailevat helposti pelästyttyään yllättävää pauketta ja saattavat aiheuttaa vaaraa myös liikenteessä.

Monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kiellettyä keskusta-alueilla. Rajoituksista saa tarkempaa tietoa pelastuslaitoksilta.  

Ilotulita turvallisesti ja vastuullisesti 

– Ilotulittamiseen kannattaa valita aukea paikka, joka on kaukana rakennuksista. Käyttöohjeet kannattaa lukea huolella ja tarkistaa niistä etukäteen myös suojaetäisyydet. Ilotulitteen ampujan on käytettävä suojalaseja ja niitä suositellaan myös ilotulituksen katsojille, Sjelvgren muistuttaa.

Muista myös kerätä ilotulitteiden aiheuttamat roskat vaikkapa seuraavana päivänä valoisan aikaan. Osa roskista on kierrätettäviä, esimerkiksi kartongit voi laittaa pahvinkeräykseen ja muoviosat muovinkeräykseen. Muut roskat kuuluvat sekajätteeseen.

Toimimattomat ilotulitteet voi palauttaa myyntipisteeseen tai maahantuojalle. Jos myyntipiste ei ole enää toiminnassa, voit ottaa yhteyttä maahantuojaan, joka antaa lisäohjeita. Maahantuojan tiedot löytyvät tuotteesta. 

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Jonas Sjelvgren, Tukes (ilotulitteet), p. 029 5052 114
[email protected]

Ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, p. 050 4017 826, [email protected]

Linkit

HSY:n nettisivut: Pienhiukkasten pitoisuus ilmassa Ilmansaasteiden pitoisuudet pääkaupunkiseudulla 
Lisätietoa ilotulitusten vaikutuksesta ilmanlaatuun: Ilotulitus heikentää ilmanlaatua 

Tukesin nettisivut: 
Räjähteet ja ilotulitteet
 Ilotulitteen toiminta ja sen sisältämät pyromassat


 

 
Sivun alkuun