Hyppää sisältöön

Julkinen kuuleminen 11 korvattavasta biosiditehoaineesta ja poikkeuskriteerien täyttymisestä

Julkaisuajankohta 13.6.2024 12.30
Uutinen

Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) on julkaissut julkisen kuulemisen 11 korvattavasta biosiditehoaineesta. Näistä kahdeksan tehoainetta on jyrsijämyrkkyjä, jotka täyttävät biosidiasetuksen yhden tai kaksi hyväksymättä jättämisen perustetta.

Kaikki jyrsijämyrkkytehoaineet on luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi ja useimmat niistä ovat pysyviä, kertyviä ja myrkyllisiä yhdisteitä (PBT/vPvB). Tehoaineet ovat alfa-bromadioloni, brodifakumi, bromadioloni, klorofasinoni, kumateralyyli, difenakumi, difetialoni ja flokumafeeni. Tehoaineet ovat käytössä Suomessa alfa-bromadiolonia ja klorofasinonia lukuun ottamatta. 

Jyrsijämyrkyille toivotaan kommentteja mahdollisista korvaajista ja myrkyttömistä menetelmistä, kuten loukuista. Lisäksi toivotaan kommentteja siitä, täyttävätkö jyrsijämyrkyt biosidiasetuksen poikkeuskriteerit. Poikkeuskriteerit tarkoittavat syitä, minkä vuoksi jyrsijämyrkkytehoaineiden hyväksymistä tulisi jatkaa, vaikka ne täyttävät hyväksymättä jättämisen kriteerit.

Kommentteja korvaajista ja poikkeuskriteereiden täyttymisestä pyydetään myös hormonihäiriköiksi tunnistetuista jodista ja PVP-jodista. Jodeja käytetään tyypillisesti utareiden desinfiointiin lypsämisen yhteydessä ja PVP-jodia lisäksi käsien desinfiointiin. 

Kommentteja korvaajista pyydetään pysyvälle ja kertyvälle epsilon-metoflutriinille, jota käytetään hyönteismyrkkynä ja -karkotteena. Tehoaine ei ole käytössä Suomessa.

Kommentit annetaan Euroopan kemikaaliviraston ECHAn sivuilla olevilla nettilomakkeilla. Lomakkeet ja lisätietoja löytyy ECHAn sivuilta Kuulemiset mahdollisista korvattavista aineista ja poikkeuksia koskevista ehdoista

Kommentteja voi antaa 23.7.2024 asti.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Sanna Koivisto, [email protected], p. 029 5052 030 (13.6.-20.6.)
johtava asiantuntija Tiina Tuusa, [email protected], p. 029 5052 078 (13.6.-28.6.)

ECHAn uutinen julkisesta kuulemisesta 
 

 
Sivun alkuun