Valikko

Kasvinsuojeluainetutkinto pakolliseksi tuhansille eri alojen työntekijöille

Tukes 7.6.2012 12.28
Tiedote

Marraskuuhun 2015 mennessä kaikilta ammattimaisesti kasvinsuojeluaineita käyttäviltä vaaditaan kasvinsuojeluainetutkinnon suorittamista. Tutkinto tulee pakolliseksi tuhansille eri alojen työntekijöille, muun muassa maanviljelijöille, seurakuntien puutarhureille, viheraluetyöntekijöille ja kasvinsuojeluaineiden myyjille. Tutkinnon voi suorittaa uuden kasvinsuojelukoulutuksen yhteydessä. Muutoksella halutaan edistää kasvinsuojeluaineiden kestävää käyttöä.

Kasvinsuojeluainetutkinto ja mahdollisuus kasvinsuojeluaineita koskevaan koulutukseen liittyvät uuteen lakiin kasvinsuojeluaineista. Lain tavoitteita ja toimia edistetään kasvinsuojeluaineiden kestävän käytön toimintaohjelmalla (NAP, National Action Plan). Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) toteuttaa ohjelmaa yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Lakimuutoksella halutaan vähentää ympäristöriskejä ja edistää kasvinsuojeluaineiden turvallista käyttöä. Turvallisuusriskejä vähennetään opastamalla, miten aineiden käyttäjät tai esimerkiksi puistossa kulkijat eivät altistuisi kasvinsuojeluaineiden haittavaikutuksille.

– Tavoitteena on myös, että kasvinsuojeluaineiden kanssa tekemisissä olevat henkilöt osaavat huolehtia esimerkiksi siitä, miten vanhentuneiden ja väärennettyjen kasvinsuojeluaineiden kanssa toimitaan, ylitarkastaja Pauliina Laitinen Tukesista sanoo.

Kasvinsuojeluainelaissa on tutkinnon lisäksi säädetty, että kaikki ammattimaisessa käytössä olevat levitysvälineet pitää testata kertaalleen 26.11.2016 mennessä.

Tukes kutsuu seminaariin koulutuksen ja tutkinnon järjestämisestä

Parhaillaan on käynnissä valmistelutyö siitä, miten kasvinsuojeluainetutkinnot, tutkintoon liittyvä koulutus ja levitysvälineiden testaus järjestetään. Tukes isännöi torstaina 14. kesäkuuta keskustelutilaisuutta, johon ovat tervetulleita kaikki kasvinsuojeluaineiden parissa työskentelevät.

NAP – kestävää kasvinsuojelua -tilaisuus järjestetään Pasilassa virastokeskuksen vieressä olevassa auditoriossa (Ratapihantie 9) 14.6. kello 9-12.30.

Paikalle toivotaan niin kasvinsuojeluaineita käyttäviä ammattilaisia, myyjiä, levitysvälineiden testaajia, kouluttajia, tutkinnon järjestäjiä kuin kasvinsuojeluasioissa neuvontaa antavia. Myös toimittajat ovat tervetulleita tilaisuuteen. Tilaisuuden tarkoituksena on varmistaa, että kasvinsuojeluaineiden koulutus- ja levitysjärjestelmästä saadaan toimiva ja eri osapuolten näkökulmasta hyödyllinen.

Keskustelutilaisuuteen voi ilmoittautua 11.6. mennessä [email protected] tai 010 6052 060.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Pauliina Laitinen, p. 050 395 0071,

sähköposti: [email protected]

ilmoittautumiset seminaariin [email protected] tai 010 6052 060

seminaarin puhujat ja ohjelma kokonaisuudessaan