KemiDigi etenee, käyttäjätestit jatkuvat

5.9.2018 13.41
Uutinen

KemiDigi-hanke (kemikaalitietojen digitaalinen hallinta) kerää yhteen kemikaaleihin liittyvät tiedot ja yksinkertaistaa yritysten ilmoitusvelvollisuuksia kemikaaleihin liittyen. Järjestelmän kautta yritykset tekevät mm. markkinoille saattamistaan kemikaaleista kemikaali-ilmoitukset sekä ylläpitävät mm. lupa- ja valvonta-asioihin tarvitsemiaan kemikaaliluetteloita. Myös kemikaalilaitosten toiminnantason määritykseen (kemikaaliturvallisuuslaki) käytettävä suhdelukulaskuri siirtyy KemiDigiin kemikaaliluetteloiden yhteyteen. KemiDigi otetaan käyttöön vuoden 2019 alussa.

KemiDigiä testanneiden yritysten antama palaute työn alla

Kesän aikana kemikaaleja markkinoille saattavat yritykset ovat jo päässeet kokeilemaan kemikaali-ilmoituksen tekemistä pilottikäytössä. Saadut kokemukset ja yritysten kommentit ensimmäisen vaiheen pilotista ovat kannustavia ja saatu palaute hyödyllistä. Yrityksiltä on saatu hyviä huomioita sekä kehitysideoita liittyen sovelluksen toiminnallisuuksiin.

Voit syöttää tiedot KemiDigiin manuaalisesti tai massa-ajona

Uuden palvelun käyttöönoton jälkeen yritykset syöttävät itse kemikaali-ilmoitus tietonsa palveluun joko:

  • manuaalisesti käyttöliittymän kautta
  • massa-ajona hyödyntäen CSV-tiedostoa
  • tai omasta järjestelmästä suoraan hyödyntäen KemiDigin rajapintoja.

Alta löydät CSV-tiedostojen tämän hetkisen version sekä siihen liittyvät ohjeet. Ohjeisiin voidaan tehdä vielä pieniä muutoksia syksyn aikana.

Tule mukaan testaamaan KemiDigin kemikaaliluetteloa

Parhaillaan KemiDigissä testataan kemikaaleja käyttävien yritysten kemikaaliluettelo-toiminnallisuutta. Kemikaaliluettelon laatiminen ja suhdelukulaskuri ovat tulossa pilotointivaiheeseen piakkoin, sisäisten testien jälkeen.

Muutamia yrityksiä on jo ilmoittanut halukkuutensa testata KemiDigin kemikaaliluettelo-toiminnallisuutta, mutta mukaan mahtuu vielä. Pilottiin voi ilmoittautua ja lisätietoja siitä saa Minna Valtavaaralta (minna.valtavaara (at) tukes.fi tai kemidigi(at)tukes.fi).

Materiaaleja:

CSV-tiedostojen käyttöohjeet

CSV-tiedosto: Mixture Components Exports

CSV-tiedosto:Chemical Notification Export