Kynsille tarkoitettujen kosmetiikkatuotteiden pakkausmerkinnöistä löytyi puutteita

3.12.2019 12.44
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on valvonut kynsille tarkoitettujen kosmetiikkatuotteiden pakkausmerkintöjä. Puolet Tukesin läpikäymistä kynsituotteista oli merkitty kosmetiikkasäädännön vastaisesti. Tukes on ohjannut valmisteita myyneitä yrityksiä täydentämään tuotteiden pakkausmerkintöjä.

Tukesin tarkastelussa 70 kynsituotetta

Tukesin valvomat kynsituotteet olivat myynnissä Suomessa sijaitsevissa vähittäismyymälöissä.  Valvotut kynsituotteet olivat pakattu kynsilakalle tyypilliseen pakkaukseen, mutta valmistajan ilmoittama käyttötarkoitus oli muu kuin kynsilakka. Tuotteiden käyttötarkoituksia kuvailtiin englanniksi muun muassa sanoilla Tough cookie, Infinite shine primer, Miracle cure strenghtener, Cuticle care complex ja Nail rehab.

Kosmetiikkatuotteen käyttötarkoitus on esitettävä suomeksi ja ruotsiksi

Kosmetiikkapakkauksessa pitää olla tietyt tiedot suomeksi ja ruotsiksi. Tämä on tärkeää siksi, että kuluttajien tulee tietää, millaisessa käytössä tuote on turvallinen. Esimerkiksi tuotteen käyttötarkoitus pitää olla kerrottu sekä suomeksi että ruotsiksi. 

Tukesin valvomista kynsituotteista 35 valmistetta oli sellaisia, joista puuttui suomen- ja ruotsinkielinen merkintä käyttötarkoituksesta.

Ainesosaluettelo on oleellinen osa kosmeettisen valmisteen turvallisuutta

Ainesosaluettelon avulla kuluttaja saa tiedon, mitä aineita kosmetiikkatuote sisältää. Ainesosaluettelon avulla kuluttaja voi tunnistaa valmisteen sisältämät itselleen sopimattomat ainesosat ja välttää hankkimasta ja käyttämästä tällaisia valmisteita.

Tukesin valvomista kynsituotteista 16 valmistetta oli sellaisia, joissa oli ainesosaluetteloon liittyviä puutteita.

EU:n kosmetiikka-asetus ja kosmetiikkalaki velvoittavat kosmetiikkatuotteiden pakkausmerkintöihin

Kosmeettisessa valmisteessa ja sen pakkauksessa pitää pysyvällä, helposti luettavalla ja näkyvällä tavalla olla esillä muun muassa seuraavat tiedot:

  • EU- alueelle sijoittautuneen vastuuhenkilön nimi ja osoite
  • käytössä noudatettavat erityiset varotoimenpiteet
  • eränumero tai muu tunniste
  • valmisteen käyttötarkoitus ja
  • luettelo valmisteen ainesosista.

Pakkausmerkinnöistä nimellissisältö, vähimmäissäilyvyysaika, käytössä noudatettavat erityiset varotoimenpiteet ja valmisteen käyttötarkoitus on esitettävä suomen- ja ruotsinkielellä.

Lisää tietoa kosmetiikka-asetuksen vaatimuksista löydät Tukesin sivuilta.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala, Tukes

p. 029 5052 044

sähköposti muotoa: [email protected]

Kosmetiikan pakkausmerkinnät sisältävät tärkeää tietoa

Luulot pois kemikaaleista