Pakohuoneiden poistumisturvallisuutta selvitetään

Mediatiedote
22.1.2019 11.31
Tiedote

Sisäministeriö on pyytänyt pelastuslaitoksia kartoittamaan niin sanottujen pakohuoneiden poistumisturvallisuutta alueellaan. Pelastuslaitokset ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kartoittavat poistumisturvallisuutta yhteistyössä toiminnanharjoittajien kanssa. Selvityksen taustalla on Puolassa tammikuun alussa pakohuoneessa tapahtunut tulipalo, jonka seurauksena kuoli 5 henkilöä.

Pakohuonepelit ovat kasvattaneet suosiotaan myös Suomessa. Suomessa on arviolta noin sata pakohuonetta. Pakohuoneissa ihmiset suljetaan lukittuun tilaan, josta he yrittävät päästä ulos erilaisten vihjeiden avulla 60 minuutissa.

Pelastuslaitoksien tehtävänä on valvoa, että toiminnanharjoittaja on varautunut hätätilanteisiin, poistumisreitit ovat kulkukelpoisia ja kulkureittien opastus on riittävä. Pakohuoneet ovat myös kuluttajapalvelu, jonka turvallisuutta Tukes valvoo.

– Suomessa ei ole syytä huoleen pakohuoneiden turvallisuudesta. Koska liiketoimintamalli on kohtuullisen uusi, pelastuslaitokset varmistavat nyt yhteistyössä Tukesin kanssa, että poistumisturvallisuuteen ei ole jäänyt harmaita alueita, erityisasiantuntija Jarkko Häyrinen kertoo.

Kartoituksen tulokset julkaistaan helmikuun puolivälissä.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Jarkko Häyrinen, sisäministeriö, p. 0295 488 436, [email protected]

ylitarkastaja Petteri Mustonen, Tukes, p. 0295 052 099, [email protected]