Paljetein koristelluista pehmoleluista ei saa irrota pieniä osia

25.4.2019 10.35
Tiedote

Paljetein koristeltujen pehmolelujen pitää olla turvallisia kaiken ikäisten lasten leikeissä. Niistä ei saa irrota pieniä osia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta (Tukes) on kysytty viime aikoina paljon paljetein koristelluista pehmoleluista ja niiden ikäluokittelusta. Tukes muistuttaa, että halattavia ja puristeltavia pehmoleluja pidetään yleisesti luonteensa vuoksi sopivina alle 36 kuukauden ikäisille lapsille. Tästä syystä  varoitus ”ei sovellu alle kolmivuotiaille”  on harhaanjohtava.

Alle 3-vuotiaille tarkoitetuista leluista ei saa irrota pieniä tukehtumisvaaraa aiheuttavia osia. Näin ollen myöskään pehmoleluiksi luokiteltavista paljetein koristelluista leluista ei saa irrota pieniä osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa.

Myös Euroopan komissio on tiedottanut asiasta verkkosivuillaan. Tukes on jakanut komission sivuilta löytyvän tiedotteen jo aiemmin sidosryhmille.

Tukes seuraa tilannetta ja tekee valvontaprojektin alle 3-vuotialle tarkoitettujen lelujen pienistä irtoavista osista ensi vuoden alkupuolella. Tukes puuttuu määräysten vastaisiin ja selkeää vaaraa aiheuttaviin tuotteisiin tarpeen mukaan ennen valvontaprojektia.

Lisäksi Tulli voi tutkia paljetein koristeltuja pehmoleluja omassa leluvalvonnassaan maahantuonnin sekä erän purkamisen ja varastoinnin yhteydessä.

Lisätietoja:

Tukes: ylitarkastaja Asta Koivisto, p. 029 5052 187, asta.koivisto (at) tukes.fi,

Tulli: jaostopäällikkö Arja Meriläinen, p. 040 332 3249, arja.merilainen (at) tulli.fi

Tiedote paljetein koristelluista pehmoleluista Euroopan komission verkkosivuilla