Valikko

Pesuaineiden irtomyynnistä keskusteltiin Brysselissä

Tukes 8.12.2014 9.57
Tiedote

Euroopan komission pesuainetyöryhmä keskusteli pesuaineiden irtomyynnistä Brysselissä 5.12.2014. Euroopan komissio päätti selvittää kokonaistilannetta lähettämällä jäsenmaille kyselyn irtomyynnin tilanteesta. Pesuaineiden irtomyyntiä pidetään jätteiden määrän vähentämisen kannalta kannatettavana, mutta kuluttajien turvallisuus on pystyttävä takaamaan. Suomessa asiasta keskusteltiin syksyllä vilkkaasti sen jälkeen, kun valvovan viranomaisen, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tulkinnan mukaan pesuaineita ei saa myydä irtomyynnissä.

Pesuaineiden irtomyynti nostettiin EU:ssa yhteiseen keskusteluun, kun havaittiin, että jäsenmaissa on erilaisia tulkintoja pesuainelainsäädännön soveltamisesta ja valvonnasta. Nyt komissio on päättänyt selvittää kokonaistilanteen kysymällä jäsenmailta, mitä tuotteita, missä määrin ja millaisissa myyntipisteissä on irtomyynnissä. Kyselyn perusteella arvioidaan jatkotoimet.  

Eurooppalaisen lainsäädännön mukaan vaaralliseksi luokitellut pesuaineet pitää aina myydä pakattuna ja varoitusmerkinnöin varustettuna. Sellaisetkin pesuaineet, joita ei luokitella vaaralliseksi, on varustettava tiedoilla sisällöstä, käytetyistä säilöntäaineista ja mahdollisista allergisoivista hajusteista. Tukes tulkitsee, ettei vaaralliseksi luokittelemattomiakaan pesuaineita saa myydä irtomyynnissä.

– Käytännöt ovat olleet kirjavia eri jäsenmaissa, joten yhdenmukaista asetuksen soveltamista kaivataan. Eurooppalaisilla viranomaisilla on yhtenäinen näkemys siitä, että jätteen vähentämiseksi irtomyynti on hyvä asia, mutta kuluttajan turvallisuus pitää pystyä takaamaan, kertoo Suomea kokouksessa edustanut ylitarkastaja Sari Tuhkunen Tukesista.

– Komissio ja jäsenmaat selvittävät, onko pesuaineiden irtomyynti lainsäädännön mukaista ja jos on, niin millä edellytyksillä, Sari Tuhkunen kertoo.

Komission kysely jäsenmaille toteutetaan helmikuun 2015 loppuun mennessä.

Saippuan ja sampoon irtomyynti edelleen sallittua

Pesuaineiden irtomyyntikielto ei koske ihmisen pesuun tarkoitettuja aineita, kuten suihkugeeliä ja sampoota, joita säätelee kosmetiikkalainsäädäntö.  Kosmetiikan irtomyynti on sallittua.

Esimerkiksi saippuan voi myydä pakkaamattomana tai pakata vasta myyntipisteessä. Silloin riittää, että ostajalle annetaan erillisellä esitteellä turvallisuuteen liittyvät tiedot valmisteesta.

Lisätietoja:

Sari Tuhkunen, ylitarkastaja, p. 029 505 2050, [email protected]

Lisätietoa pesuaineista ja muista kodin kemikaaleista on Tukesin verkkosivuilla.