Hyppää sisältöön

Sotilaskäyttöön tarkoitetut suojaimet eivät sellaisenaan sovellu henkilönsuojaimiksi

Tukes
Julkaisuajankohta 17.12.2013 9.00
Tiedote

Sotilaskäyttöön tarkoitettuja suojaimia, kuten kypäriä ja turvaliivejä, on myyty kuluttajille virheellisesti henkilönsuojaimina.  Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa, että niiden käyttö henkilönsuojaimena ei ole turvallista.  Jos sotilaskäyttöön tarkoitettuja suojaimia markkinoidaan henkilönsuojaimena, niiden on täytettävä eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset.

Henkilönsuojain on laite, väline tai suojavaate, joka on suunniteltu henkilön käytettäväksi suojaamaan terveyttä tai turvallisuutta uhkaavalta vaaralta. Markkinoilla olevien henkilönsuojainten on täytettävä eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Niissä on esimerkiksi oltava CE-merkintä sekä suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet.

Sotilaskäyttöön tarkoitettuja suojaimia, kuten suojaliivejä ja kypäriä, ei ole suunniteltu ja testattu niihin käyttöolosuhteisiin ja niitä vaaroja vastaan, joilta suojautuakseen kuluttajat käyttävät henkilönsuojaimia.  Niitä ei myöskään ole suunniteltu ja valmistettu kuluttajakäyttöön tarkoitettujen henkilönsuojainten vaatimusten mukaan. Siksi ne eivät sovellu käytettäväksi henkilönsuojaimena.

Sotilaskäyttöön tarkoitettuja suojaimia myydään yleensä keräilyesineeksi, koristeeksi ja rekvisiitaksi. Tuotteiden myyntitiedoissa ja pakkausmerkinnöissä on oltava tiedot niiden käyttötarkoituksesta. Myymälöissä, samoin kuin verkkokaupassa, tällaiset tuotteet tulisi pitää erillään henkilönsuojaimista. Myöskään markkinointimateriaalissa ei saa antaa ristiriitaisia tietoja tuotteen käyttötarkoituksesta eikä millään tavoin esittää, että tuote voisi soveltua käytettäväksi henkilönsuojaimena. Mikäli tuotteita markkinoidaan käytettäväksi henkilönsuojaimina, niiden on täytettävä henkilönsuojaimia koskevat vaatimukset.

Tukesin valvontahavaintojen mukaan sotilaskäyttöön tarkoitettujen suojaimien myynnissä ja markkinoinnissa on ollut paljon puutteita. Tuotteita on myyty henkilönsuojaimien yhteydessä ja ilman selkeitä myyntitietoja ja pakkausmerkintöjä.  Tukes kehottaa toiminnanharjoittajia huolehtimaan, että markkinoilla on vain vaatimustenmukaisia tuotteita, joita markkinoidaan asianmukaisesti.

Kuluttajan on vaikea erottaa vaatimustenmukaisia henkilönsuojaimia ja henkilönsuojaimia muistuttavia, kuten rekvisiitaksi tai keräilyesineiksi tarkoitettuja tuotteita toisistaan.  Jos kuluttajille myydään henkilönsuojaimia muistuttavia tuotteita, joilla on jokin muu käyttötarkoitus kuin käyttäjänsä suojaaminen, tuotteen pakkausmerkinnöissä ja myyntitiedoissa on oltava seuraavat asiat:

  • tuote ei ole henkilönsuojain
  • tuotteen käyttötarkoitus (muu kuin käyttäjän suojaaminen vaaroilta, esim. keräilyesine)
  • varoitus siitä, että tuote ei suojaa käyttäjäänsä ja että tuotetta ei pidä käyttää olosuhteissa, joissa henkilönsuojaimen käyttäminen on tarpeen
  • tuote ei saa olla CE-merkitty.

Lisätietoja:
tuoteturvallisuusinsinööri Katri Sihvola, puh. 029 5052 197, [email protected]

Tarkempia tietoja: Sotilaskäyttöön valmistettujen suojainten myynti kuluttajille