Hyppää sisältöön

Tukes selvittää, miten järjestäjä oli ennakoinut rallin riskit

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 18.6.2018 16.08
Tiedote
Tukes selvittää, miten yleisötapahtuman turvallisuudesta oli huolehdittu SM-rallin Seinäjoen osakilpailussa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvittää, miten yleisötapahtuman turvallisuudesta oli huolehdittu SM-rallin Seinäjoen osakilpailussa ja miten järjestäjä oli noudattanut kuluttajaturvallisuuslain vaatimuksia. Tapahtuman järjestäjä vastaa tapahtuman turvallisuudesta ja yleisön sijoittumisesta alueella.

Tukes valvoo yleisötapahtumien asiakasturvallisuutta ja palveluntarjoajan ennakoivia turvallisuustoimia: miten järjestäjä on arvioinut riskejä ja tunnistanut tapahtumaan liittyviä vaaroja, miten yleisöä on opastettu ja onko turvallisuusasiakirja laadittu.

Tapahtuman järjestäjän pitää tiedottaa yleisöä turvallisista katselupaikoista ja kulkureiteistä, ja yleisön täytyy noudattaa saamiaan ohjeita. Vaaralliset paikat pitää merkitä, ja erityisen vaarallisia paikkoja pitää valvoa. Kilpailu on keskeytettävä, jos siitä aiheutuu vaaraa.

- Tieltä suistuminen on rallissa hyvin tyypillistä, ylitarkastaja Kari Koponen Tukesista sanoo.

- Järjestäjä voi varautua siihen sijoittamalla katsomoalueita turvallisiin paikkoihin sekä merkitsemällä ja valvomalla kiellettyjä alueita. Järjestäjän tehtävä on määritellä, mitkä ovat turvallisia tai vaarallisia katsomoalueita, ja tiedottaa niistä katsojille.

Tukes ei tee yleisötapahtumiin ja muihin kuluttajille suunnattuihin palveluihin ennakkotarkastuksia eikä hyväksy niitä etukäteen. Tavoitteena on kehittää turvallisuuskäytäntöjä yksittäisessä tapahtumassa ja koko lajissa yhdessä muiden viranomaisten ja lajiliittojen kanssa.

Yhteistyötä turvallisuuden parantamiseksi

Yleisötilaisuuksien turvallisuutta sääntelevät mm. kuluttajaturvallisuuslaki, kokoontumislaki ja pelastuslaki. Tukes valvoo kuluttajaturvallisuuslain noudattamista ja asiakkaiden ja sivullisten turvallisuutta yleisötapahtumissa. Poliisi valvoo kokoontumislain ja pelastusviranomaiset pelastuslain toteutumista.

Ihmishengen vaatineen ralliturman syitä tutkivat poliisi, Onnettomuustutkintakeskus ja autourheilun lajiliitto AKK. Tukes ei tee varsinaista onnettomuustutkintaa, vaan tekee yhteistyötä rallin järjestäjien ja viranomaisten kanssa.

Alahärmässä vuonna 2015 sattuneen monsteriautoturman jälkeen viranomaiset lisänneet yhteistyötä ja yhtenäistäneet käytäntöjä. Tätä työtä on tarpeen jatkaa.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Kari Koponen p. 029 5052 094 

vs. ryhmäpäällikkö Mervi Murtonen p. 029 5052 080 

sähköposti: [email protected]