Tukesin tietovisa testaa maalariopiskelijoiden käyttäritiedot

Tukes
31.1.2017 13.31
Tiedote

 

Mistä tietää, miten käyttämättä jäänyt maali tulee hävittää? Mistä löytyy tieto siitä, millaisia riskejä tuotteella on terveydelle tai ympäristölle? Käyttäristä eli käyttöturvallisuustiedotteesta.

Käyttöturvallisuustiedote eli käyttäri on ammattilaiselle tärkeä työkalu kemikaalien turvallisen käytön varmistamisessa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) järjestää 16. helmikuuta 2017 ensimmäistä kertaa maalariopiskelijoille suunnatun tietovisan käyttäreistä. Visa järjestetään verkossa julkaistavana monivalintatehtäviin perustuvana kokeena.

 

Kenelle?


Kilpailuun voivat osallistua ammatillista perustutkintoa suorittavat maalariopiskelijat. Visa on tarkoitettu viimeistä vuotta opiskeleville nuorille.

 

Miten mukaan?


Maalariopiskelija tai maalareiden opettaja, lue visan osallistumisohjeet. Osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista. Ilmoittautuminen on käynnissä 12.2.2017 saakka.

Visa järjestetään 16. 2.2017.

 

Opiskelija, osallistu ja voita


Opiskelija, osallistumalla voit voittaa. Parhaat käyttäritietäjät palkitaan lahjakortilla, jonka saaja voi käyttää valitsemaansa tarkoitukseen.

Voittajat julkistetaan toukokuussa Taitaja2017-tapahtumassa.

Kysymykset ovat monivalinta- ja kuvatehtäviä.

 

Opettaja, kerro visasta opiskelijoille


Käyttöturvallisuustiedote välittää tietoa aineen tai seoksen ominaisuuksista, riskeistä ja turvallisesta käytöstä. Käyttärivisan kysymykset käsittelevät kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteita ja niiden sisältämää informaatiota erityisesti maalarin työn näkökulmasta. Kysymykset ovat laatineet Tukesin kemikaaliyksikön asiantuntijat.

Tukes kutsuu parhaiten menestyneen oppilaitoksen tai ryhmän edustajat Helsinkiin Taitaja2017-tapahtuman yhteydessä. Vierailun ohjelmaa räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan.

 

Miksi Tukes järjestää käyttärivisan?


Visa liittyy rakentamisen kemikaalien teemaan 2016–2017, jonka aikana Tukes viestii rakentamisen kemikaaleista niin alan ammattilaisille, opiskelijoille kuin kuluttajillekin.

Rakennusalalle aikoville ja siellä jo työskenteleville henkilöille Tukes viestii erityisesti käyttöturvallisuustiedotteista ja niiden sisältämien ohjeiden noudattamisesta.

Visan kautta Tukes haluaa kannustaa opiskelijoita tutustumaan käyttäreihin ja helpottaa niiden lukemista ja ymmärtämistä.

– Idea syntyi teemavuoden sisältöä suunnitellessamme. Pohdimme, millä konkreettisilla tavoilla voisimme edistää rakentamisen kemikaaliturvallisuutta. Alan ammattilaisten, erityisesti alalle valmistuvien osuus on tärkeä, sillä juuri he ovat rakentamisen kemikaalien suurkäyttäjiä. Käyttöturvallisuustiedote on kemikaalien turvallisuuden kannalta keskeinen, mutta myös aika vaativa dokumentti, jonka lukemisen opetteleminen vaatii harjoittelua, Tukesin viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo kertoo.

Ajatuksena on osoittaa, että kemikaalien oikea käyttö on osa ammattitaitoa siinä missä käytännönkin osaaminen. Sen takia Käyttärivisan palkinnot on päätetty jakaa juuri Taitaja-tapahtumassa, jossa muutenkin tuodaan esille ammattiosaajien parhaimmistoa.

 

Teksti: Elisa Salste