Vältä silmävammat uutenavuotena - suojalasit päähän myös ilotulitusten katsojille!

Mediatiedote
27.12.2018 8.53
Tiedote
Ilotulittaja - Muista suojalasit!

Joka vuodenvaihteessa 10–20 ihmistä on saanut silmävammoja ilotulitteista. Loukkaantuneet ovat olleet sekä ilotulitteita ampuvia että ilotulituksia seuraavia ja heistä useimmilla ei ole ollut suojalaseja. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa: jos aiot ampua ilotulitteita tai mennä seuraamaan ilotulituksia perheen tai kavereiden kanssa, hanki kaikille suojalasit! Suojalasit voivat säästää sinun ja läheistesi silmät. Tukesin ilotulitekampanjassa on tänä vuonna kolme teemaa: suojalasit, padan tukeminen ja käyttöohjeet. Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa ja Ylen kanavilla.

Uudenvuoden ilotulitteiden myynti alkaa tänään 27.12. Ilotulitteita saa myydä ja luovuttaa vain 18 vuotta täyttäneille. Olethan siis vastuullinen aikuinen etkä anna ilotulitteita lasten käsiin. Samalla kun hankit ilotulitteita, osta myyntipaikasta suojalaseja kaikille, joiden kanssa aiot ilotulittaa. Jos sinulla on suojalaseja ennestään, kaiva ne kaappien kätköistä hyvissä ajoin. Suojalasien käyttö on pakollista ilotulitteiden ampujalle ja erittäin suositeltavaa myös katsojille.

Ilotulitteet aiheuttavat silmävammoja myös sivullisille

Viime vuodenvaiheessa ilotulitteet aiheuttivat yhteensä 12 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Vain yhdellä vammautuneista oli suojalasit, kuusi vammautuneista oli sivustakatsojia ja kolme alle 18-vuotiasta.

Silmävammojen määrä oli vuosina 2016 ja 2017 matalin sen jälkeen, kun ilotulitteita koskeva nykyinen lainsäädäntö tuli voimaan joulukuussa 2009.  Tällöin kiellettiin pienet roomalaiset kynttilät ja pikkuraketit, suojalasit tulivat ilotulittajalle pakolliseksi, tulitusaika lyheni eikä ilotulitteita saanut antaa alle 18-vuotiaille. Synkin lukema, 47 silmävammaa, tilastoitiin juuri lakimuutoksen aikaan vuodenvaihteessa 2009–2010. Tilastotietoja vuosien 2000–2017 silmävammoista löytyy Tukesin tiedotteesta.  

– Vaikka suojalasit tulivat lain mukaan pakollisiksi ilotulitteiden ampujille jo vuonna 2009, liian suuri osa ilotulittajista ei niitä edelleenkään käytä, kertoo ryhmäpäällikkö Kurt Kokko.  

Tukes teetti viime vuodenvaihteessa kyselyn suomalaisten ilotulitteiden käytöstä ja siihen vastasi reilut 1000 henkilöä. Kaikista ilotulitteiden käyttäjistä 16 prosenttia ei aikonut käyttää suojalaseja ilotulitteita ampuessaan, ja käyttöohjeisiin kertoi tutustuvansa vain kaksi kolmesta ilotulittajasta. Kyselyn mukaan miehet ovat innokkaimpia käyttämään ilotulitteita, mutta käyttävät vähemmän suojalaseja kuin naiset ja lukevat käyttöohjeet naisia harvemmin. Miehille myös tapahtuu eniten vahinkoja ilotulitteiden kanssa.

Kampanjavideolla raketti ja pata kinastelevat suojalasien käytöstä

Tukesin uudenvuoden ilotulitekampanjan hahmoina ovat Reijo Raketti ja Patarouva, joilla on hyvin erilaiset näkemykset turvallisuusasioista, kuten suojalasien käytöstä. Kampanjavideoita on yhteensä kolme, ja niissä on aiheena suojalasien lisäksi padan tukeminen sekä käyttöohjeen lukeminen. Kampanjavideot näkyvät vuoden viimeisellä viikolla Ylen kanavilla ja sosiaalisessa mediassa. Kampanjaa ovat rahoittaneet Tukes, Tulli ja Silmä- ja kudospankkisäätiö.

Lisätietoja:
Ryhmäpäällikkö Kurt Kokko, p. 029 5052 128,
Viestintäjohtaja Mirva Kipinoinen, (ilotuliteturvallisuuskampanja) p. 029 5052 119
sähköpostit: [email protected]

Liitteet:

Tilastotietoja ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista 2013–2017

Video: Muista suojalasit

Sarjakuva: Näin ammut ilotulitteita oikein

30.12.2018 Muokattu lakimuutoksen vuotta.

Räjähteet, ilotulitteet, patruunat ja ruuti