Hyppää sisältöön

Käytä kypärää, niin tekevät myös Enni Rukajärvi, Anna-Julia Kontio ja Jukka Mäennenä

Tukes
Julkaisuajankohta 14.10.2015 14.47
Tiedote

Kypärän käyttöä ei enää vähätellä samalla tavoin ratsastus- ja laskettelupiireissä kuin muutama vuosi sitten. Tätä mieltä ovat suomalaiset huipputason nuoret, lumilautailija Enni Rukajärvi ja esteratsastaja Anna-Julia Kontio. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) haastatteli menestyjiä kypärän käytöstä Tukesinfo-verkkolehteen.

– Lautailijoiden suhtautuminen kypärän käyttöön on muuttunut aika paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nykyään näkee paljon enemmän niitä laskijoita, joilla on kypärä kuin niitä joilla ei ole, ennen se oli päinvastoin. Itse käytän kypärää, koska haluan suojata päätäni ja kaikkeen ei voi aina varautua, slopestylen maailmanmestari Enni Rukajärvi kertoo Tukesin verkkolehden jutussa.

– Ratsastajien suhtautuminen kypärän käyttöön on parin viime vuoden aikana muuttunut. Käytän kypärää aina, vaikka lähtisin vain kävelylenkille hevosen kanssa. Hevonen voi käynnissäkin kompastua, ratsastaja tippua ja huonolla onnella lyödä päänsä seinään tai kiveen, esteratsastaja Anna-Julia Kontio kertoo.

– Kypärän käyttöä ei tarvitse mielestäni edes perustella. Kaatumisen ei tarvitse johtua edes omasta virheestä, vaan jostakin muusta muuttujasta, esimerkiksi toisesta ajajasta, muusta liikenteestä tai pyörän hajoamisesta. Seuraamukset voivat olla hyvinkin vakavat. Kypärä on halpa ja helppo henki- ja tapaturmavakuutus, BMX-pyöräilijä Jukka Mäennenä sanoo.

Lue Enni Rukajärven, Anna-Julia Kontion ja Jukka Mäennenän tarinat kypärän käytöstä kokonaisuudessaan Tukesinfo-verkkolehdestä.

#Minäjakypärä-teemaviikko käynnissä Tukesin somekanavissa

Tukes haluaa kannustaa koulujen syyslomaviikon kunniaksi kaikkia panemaan harrastuksissa kypärän päähän. Tukesin Twitterissä ja Instagramissa on käynnissä #Minäjakypärä-haaste, jossa sinä voit kertoa tarinan itsestäsi ja elämäsi kypärästä.

Ohjeita kypärän ostoon

  • Kypärää hankkiessa on syytä kokeilla useita eri malleja ja valita se, joka tuntuu itselle mukavalta ja sopivalta. Kypärän on oltava oikean kokoinen ja napakka päässä.
  • Kypärä tulee säätää huolellisesti ja asettaa päähän niin, että se suojaa otsaa.
  • Oikein kiinnitettynä kypärä pysyy päässä eikä irtoa kaaduttaessa.
  • Kirkasvärinen kypärä parantaa pyöräilijän näkyvyyttä liikenteessä.
  • Kypärä on vaihdettava uuteen, jos siihen on kohdistunut voimakas isku, esimerkiksi kaaduttaessa.  Vaikka vaurio ei ole ulospäin nähtävissä, kypärän iskunvaimennuskyky on silti voinut heikentyä.
  • Vaikka kierrätys on suositeltavaa, älä osta käytettyä kypärää, jonka historiaa et voi varmistaa.

Kypärää hankkiessa kuluttajan on syytä varmistaa, että tuotteessa on CE-merkintä ja tuotteen mukana on suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Käyttöohjeessa pitää olla tuotteen tyyppitarkastaneen ilmoitetun laitoksen nimi, osoite ja tunnusnumero sekä tuotteessa viittaus standardiin EN 1078.

Lisätietoja:

Tukesinfo-verkkolehti, tiedottaja Heta Kylmämaa, p. 029 5052 172

kypärien turvallisuusvaatimukset, tuoteturvallisuusinsinööri Katri Sihvola, p. 029 5052 197

sähköposti: [email protected]

 
Sivun alkuun