Valikko

Huvipuistoleluissa havaittu turvallisuuspuutteita

Tukes 14.10.2011 9.00
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on havainnut turvallisuuspuutteita kahdessa huvipuistolelussa. Tukes teki kesällä pistokokeenomaista valvontaa huvipuistoihin ja valitsi testattavaksi 10 erilaista lelua. Tullilaboratoriossa tehdyissä testeissä lapsille vaaraa aiheuttavia puutteita löytyi hiekkatäytteisestä sammakosta sekä kananmuotoisesta vinkulelusta.  Maahantuoja pyysi kuluttajia palauttamaan sammakkolelun ja lopetti vinkulelukanojen myynnin.

Tukes teki kesän aikana valvontakäyntejä Linnanmäelle, Särkänniemeen ja Helsingin Sea Lifeen, joista ostettiin leluja testattavaksi.  Lelut testautettiin Tullilaboratoriossa. Testatuista leluista kuudessa sekä rakenne että merkinnät olivat kunnossa. Lieviä merkintäpuutteita havaittiin kahdessa lelussa. Kahdessa lelussa havaittiin sekä rakenteellisia että merkintöihin liittyviä puutteita, jotka voivat aiheuttaa vaaraa pienten lasten terveydelle.

Pienille lapsille vaarallisia leluja olivat hiekkatäytteinen sammakko sekä kananmuotoinen vinkulelu.  Sammakkolelusta irtosi vetotestissä pieniä osia, jotka voivat aiheuttaa lapsille tukehtumisvaaran.  Kananmuotoinen vinkulelu oli kooltaan ja muodoltaan sellainen, että sekin voi aiheuttaa tukehtumisvaaran.   Vaarallisen sammakkolelun osalta maahantuoja on järjestänyt palautusmenettelyn ja myös vinkulelukanat on poistettu markkinoilta.

Yritykset vastaavat lelujen turvallisuudesta


Lelujen tulee täyttää lelujen turvallisuudesta annetun lain vaatimukset, eikä niistä saa aiheutua vaaraa lapsille. Tukes korostaa yritysten vastuuta lelujen turvallisuudesta. Viranomaiset eivät tarkasta lelujen turvallisuutta ennakkoon.

Tarkemmat tiedot ja kuvat vaarallisiksi havaituista sammakkolelusta ja vinkulelukanasta sekä toimintaohjeet kuluttajille on julkaistu Tukesin verkkosivuilla Vaaralliset tuotteet -rekisterissä.

Kuvat sammakkolelusta ja kanalelusta 

Lisätietoja:  lakimies Pipsa Korkolainen, puhelin 010 6052 125, sähköposti: [email protected]