Hyppää sisältöön

Rantavalvonta pelastaisi monta ihmishenkeä

Julkaisuajankohta 12.7.2023 9.08
Uutinen

Tänä kesänä kuluttajien käyttämillä uimarannoilla on hukkunut jo yhteensä neljä henkilöä ja läheltä piti -tilanteita on ollut useita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on huolissaan siitä, ettei kaikille vilkkaille korkeariskisille uimarannoille ole edelleenkään järjestetty rantavalvontaa.

Aurinkoinen kesäpäivä uimarannalla. Rantavalvojat huomaavat, että lasten uimalelu karkaa maatuulessa. Lasten isä lähtee kahlaamaan lelun perässä ja jättää lapset valvomatta. Rantavalvoja nappaa pelastuslaudan, juoksee veteen, alkaa melomaan kohti isää ja käskyttää tämän palaamaan rantaan. Rantapelastaja käy hakemassa karanneen lelun ja palauttaa sen isälle.

Rantavalvojien toiminta tilanteessa oli esimerkillistä. Ilman rantavalvojia tilanne olisi saattanut päättyä toisin. Isä olisi voinut joutua uimaan karanneen rantalelun perässä kauankin ja väsyttää itsensä. Samalla lapset olisivat jääneet ilman valvontaa. Ilman rantavalvojia tilanne olisi muilta jäänyt huomaamatta. Rantavalvojat tekevät rannalla tärkeää ennaltaehkäisevää työtä puuttumalla erilaisiin tilanteisiin.

Tukes haluaa uimarannoille lisää rantavalvojia

Suomessa on noin 2000 uimarantaa, mutta vain noin sadalla rannalla on rantavalvoja. Vuosittain Suomessa hukkuu noin 150 suomalaista ja hukkumisia ja läheltä piti -tilanteita tapahtuu myös yleisillä uimarannoilla.

–  Nyt voidaan jo todeta, että rantavalvojat ovat tänä kesänä pelastaneet monta ihmishenkeä ennaltaehkäisevästi tai lisäapua on saatu tarvittaessa nopeasti paikalle, Tukesin ylitarkastaja Anne Hiltunen sanoo. 

Tukes on huolissaan siitä, että kaikissa kunnissa ei ole yhtään valvottua uimarantaa ja suosituiltakin rannoilta voi puuttua rantavalvoja.

–  Suhtaudumme vesiturvallisuuteen tässä tuhansien järvien maassa edelleenkin ehkä liian huolettomasti, ja moni hukkuminen olisi ennaltaehkäistävissä oikealla vesiturvallisuusasenteella, Hiltunen pohtii.

Rantavalvojan tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että ketään ei tarvitsisi pelastaa vedestä. Suurin osa rantapelastajien työstä on ennaltaehkäisevää turvallisuustyötä. Rantavalvojan tehtävänä on varmistaa, että rannalla on kaikille turvalliset olosuhteet uimiseen sekä tarvittaessa puuttua häiritsevään tai vaaralliseen käyttäytymiseen rannalla. 

Uimarantoja koskee kuluttajaturvallisuuslaki (920/2011), jonka mukaan palveluntarjoajan on varmistuttava palvelun asiakasturvallisuudesta. Rantavalvonnan järjestäminen suosituille korkeariskisille rannoille on osa rannan ylläpitäjän lakisääteistä huolellisuusvelvollisuutta. 

Tukesin rantavalvontatyökalu apuna uimarantojen rantavalvontatarpeen arvioinnissa

Tukes on tehnyt rantavalvontatyökalun auttamaan yleisten uimarantojen rantavalvontatarpeen arvioinnissa.

–  Uimarantoja koskee kuluttajaturvallisuuslaki (920/2011), jonka mukaan palveluntarjoajan on varmistuttava palvelun asiakasturvallisuudesta. Rantavalvontatyökalun avulla kunnat voivat itsenäisesti arvioida uimarantojensa valvontatarvetta, Hiltunen kertoo.

Kun esimerkiksi uimarannalla tapahtuu onnettomuus, Tukesin tavoitteena on selvittää, miten palveluntarjoaja on noudattanut kuluttajaturvallisuuslakia. Lisäksi Tukes selvittää, mitä toimenpiteitä palveluntarjoaja on tehnyt vastaavien onnettomuuksien ehkäisemiseksi jatkossa. 

Hiltunen muistuttaa, että palveluntarjoajan on tehtävä Tukesille aina ilmoitus, jos uimarannalla tapahtuu esimerkiksi hukkuminen tai vakava läheltä piti -tilanne. 

Tutustu Suomen uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Hukkumattomuudenlupaus -kampanjaan Hukkumattomuudenlupaus - Viisaasti vesillä (viisaastivesilla.fi)

Lisätietoja:
ylitarkastaja Anne Hiltunen, puh. 029 5052 209, [email protected]

 
Sivun alkuun