Hyppää sisältöön

Lederna är till för alla – med de här anvisningarna klarar du dig på friluftsleder och naturstigar

Mediatiedote
Utgivningsdatum 4.3.2021 11.03 | Publicerad på svenska 4.3.2021 kl. 15.26
Pressmeddelande

Friluftslederna och naturstigarna används förutom av erfarna friluftsmänniskor och vandrare också av nybörjare och det kan bli rusning längs lederna. Tukes instruerar friluftsmänniskorna att ta andra i beaktande.

Under coronaåret har allt fler blivit intresserade av att röra sig ute i naturen. De olika vandringslederna har många användare och på vissa ställen kan det bli rusning längs lederna.

–  Finns det hjärterum så finns det stjärterum även på de mest trafikerade lederna. Det bästa säkerhetsarbetet är att ta andra i beaktande, påminner överinspektör Hannu Väärälä vid Tukes. 

Innan man ger sig iväg ut på lederna bör man repetera några säkerhetstips.

Vad bör den som ger sig ut på en vandringsled tänka på? 

Lederna omfattar till exempel skidspår, vandrings-, snösko- och cykelleder, skoterspår, banor för långfärdsskridskoåkning och ridvägar.

  • Välj den led som passar din kompetensnivå och kondition. Du hittar information om friluftsleder och naturstigar till exempel i www.utinaturen.fi-tjänsten, på själva målets hemsidor eller i sociala medier.

  • Ta på förhand reda på vilken utrustning du kan använda på leden. Skidspåren är huvudsakligen för skidåkare och skoterspåren för skoterförare.

  • Förbered dig med rätt och lämplig utrustning och klädsel. Ta vid behov med mat, dryck och annan nödvändig säkerhetsutrustning.

  • Studera informationen på informationstavlan vid vandringsleden och följ anvisningarna som ledens upprätthållare gett, exempelvis gällande ledens vandringsriktning.

  • På leder med mångsidig användning kan man röra sig med många olika slags utrustningar. Var uppmärksam och ge andra utrymme.

  • Agera så att du inte utsätter dig själv eller andra för fara. Tillbud kan uppkomma särskilt på de mest trafikerade lederna och de mest utmanande ställena på lederna. Var särskilt försiktig när skillnaden i fart och kompetens är stor bland vandrarna.

  • Lek inte spårpolis – njut av motionen och naturen.

Observera ändrade förhållanden och farliga platser

Meddela ledens upprätthållare om du till exempel ser ett hinder eller en annan brist på leden som kan orsaka fara. Kontaktuppgifterna finns vanligtvis på informationstavlan vid leden.  Du kan meddela om något som kan medföra eventuell fara här, och direkt till Tukes.

Friluftsledernas och naturstigarnas skick kan variera under olika årstider.  De som använder lederna kan för sin del se till att leden hålls i skick genom att välja rätt utrustning för leden. En cykel med smala hjul passar till exempel inte på en rutt för vintercykling.

– Kom också ihåg att kontrollera väderleksutsikterna och förbered dig på att väderförhållandena kan ändras längs rutten.   Även ruttens skick kan ändras under en dag och det kan bli svårt att ta sig fram, påminner Hannu Väärälä.

Förbered dig också för problemsituationer.  När en olycka inträffar hjälper 112-appen räddningsmanskapet att hitta till platsen, så ladda ner applikationen till din telefon i förväg.

Nyttiga länkar


Sök ett utflyktsmål här (utinaturen.fi)

Anmäl en farlig tjänst (marek.tukes.fi)

Tilläggsuppgifter för media:

Hannu Väärälä, överinspektör
Tfn 029 5052 158, [email protected]

 
Sivun alkuun