Tilasitko kesäpaidan mutta saitkin näppylöitä?

Mediatiedote
16.7.2018 11.22
Tiedote
#turvallisuustehtävä Porissa SuomiAreenan teltalla 7 ja torstaina 19.7. Kauppakeskus Puuvillassa.

Älä anna halvan hinnan sumentaa harkintakykyäsi, vaan mieti ensin. Kun tilaat tuotteita verkosta, tutustu etukäteen tuotteesta annettuihin tietoihin ja verkkokauppaan, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Kuluttajilla on oikeus odottaa, että tuotteet ovat vaarattomia. Viranomaiset, kuten Tukes, eivät tarkasta tuotteita ennakolta, vaan vastuu tuotteiden turvallisuudesta on maahantuojalla, valmistajalla ja myyjällä. 

- Verkkokaupassa kuluttajan kannattaa olla erityisen tarkkana, sillä tuotteeseen ei voi etukäteen tutustua samalla tavalla kuin kivijalkakaupassa. Tukes ja Ruotsin Elsäkerhetsverket ovat havainneet paljon turvallisuuspuutteita esimerkiksi verkossa myytävissä USB-latureissa, kertoo Tukesin tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula.

EU:ssa markkinoilla olevien tuotteiden pitää täyttää EU-lainsäädännön ja kansallisen lainsäädännön vaatimukset, Suomessa Suomen lainsäädännön. Jos verkkokauppa on suomenkielinen, pitää myytävien tuotteiden täyttää Suomen lainsäädännön vaatimukset. Suomessa useiden tuotteiden turvallisuutta valvoo Tukes.

Muista nämä, kun tilaat tuotteita verkosta

  • Katso, keneltä ostat. Varmista, että tiedät, keneen otat yhteyttä mahdollisissa ongelmatilanteissa.
  • Tarkastele, mitä tietoja ja paljonko tietoja tuotteesta annetaan. Esimerkiksi sähkölaitteessa on hyvä olla ainakin seuraavat tiedot: valmistajan tiedot ja tuotteen sopivuus Suomeen. Leluissa tarkista mahdolliset varoitukset ja ikämerkinnät.
  • Jos tuote on todettu vaaralliseksi, älä osta sitä. Voit tarkistaa vaarallisiksi ja vaatimustenvastaisiksi todetut tuotteet EU-komission vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmän tai Tukesin markkinavalvontarekisterin listoilta.
  • Tutustu käyttöohjeisiin ja varoitusmerkintöihin. Selvitä, miten tuotetta käytetään turvallisesti.

Verkkokauppa esillä Porin SuomiAreenassa 16.–20.7.

Porin Kauppakeskus Puuvillassa järjestetään 19.7. klo 13–14 tilaisuus, jossa kaksi joukkuetta kisaa teemasta #turvallisuustehtävä: riittääkö osaaminen kotona ja työpaikalla? Toisessa joukkueessa kilpailevat kehitysjohtaja Lotta Backlund (kapteeni), Stora Enson talousjohtaja ja Suomen maajohtaja Seppo Parvi ja ammatillisen koulutuksen asiantuntija Jasmina Khabbal. Toisessa joukkueessa turvallisuustehtäviä ratkaisevat toimittaja Riku Rantala (kapteeni), Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja Marttaliiton pääsihteeri ja päätoimittaja Marianne Heikkilä. Kisan juontaa ja tuomaroi uutisankkuri Peter Nyman. Tilaisuuden järjestävät Kemianteollisuuden Responsible Care -ohjelma, Stora Enso, Työturvallisuuskeskus, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja tasa-arvo-osasto, Opetushallitus.

Lisäksi Tukes on mukana Porin Kansalaistorilla, osasto 7. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Syksyllä Tukes jatkaa kampanjointia turvallisen verkkokaupan puolesta. Yhteiskampanjassa on mukana useita eri tahoja.

Lisätietoa

Tukes.fin Netistä ostaminen -sivu

Tuiri Kerttuja, tuoteyksikön johtaja, puh. 029 5052 643

Mirva Kipinoinen, viestintäjohtaja, puh. 029 5052 119

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi (at) tukes.fi.