Hyppää sisältöön

Tukes valvoo, pysyykö korkki kiinni

Julkaisuajankohta 17.6.2024 9.58
Uutinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo EU:n kertakäyttömuovi- eli ns. SUP-direktiivin 3.7.2024 voimaantulevaa vaatimusta, jonka mukaan korkin pitää pysyä kiinni kertakäyttöisissä, muovia sisältävissä juomapakkauksissa tuotteen käytön ajan. Suomessa vaatimus on toimeenpantu pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen muutoksella vuonna 2022.

Vaatimus koskee 3.7. lähtien kaikkia Suomessa myyntiin tulevia enintään kolmen litran kertakäyttöisiä muovisia tai muovia sisältäviä juomapakkauksia, joiden korkki, kansi tai suljinratkaisu on valmistettu muovista. Näihin luetaan mukaan muoviset juomapullot ja muut muoviset juomapakkaukset, mutta myös esimerkiksi yhdistelmämateriaalipakkaukset, kuten kartonkiset, muovia sisältävät mehutölkit  tai viinien hanapakkaukset.

- Monissa juomapakkauksissa kiinni pysyvä korkki on ollut käytössä jo pidemmän aikaa. Vaatimuksella on kuitenkin siirtymäaika, ja siten ennen 3.7. myyntiin tuodut tuotteet, joissa ei ole kiinni pysyvää  korkkia, saa myydä varastosta loppuun, toteaa ylitarkastaja Marita Hiipakka

Lisäksi yrityksen, joka tuo juomapakkauksen Suomessa myyntiin, pitää pystyä dokumenteilla osoittamaan juomapakkauksen markkinoille saattamisen ajankohta.

Vaatimuksen tavoitteena vähentää muoviroskia

Kiinni pysyvillä korkeilla pyritään vähentämään muoviroskan määrää erityisesti vesiympäristössä sekä edistämään kiertotaloutta.  EU:n alueella merenrannoilta löytyvistä roskista noin 80 prosenttia on muovia. 

- Suomessa muovipullot eivät ole varsinainen ongelma, sillä hyvän panttijärjestelmän takia niitä kierrätetään tehokkaasti . Nyt myös muovikorkki palautuu entistä paremmin kierrätykseen pullon mukana, sanoo Hiipakka.     

Samat tavoitteet koskevat yhdistelmämateriaaleista koostuvia juomapakkauksia.  

- Esimerkiksi mehupakkauksen voi lajitella kartonginkeräykseen korkkeineen. Tällöin muovikorkkien kierrätys on mahdollista ja myös tällaisten juomapakkausten ympäristövaikutus pienenee, kun kaikki materiaalit saadaan uudelleen kiertoon, toteaa Hiipakka.  

Lisätietoja: 
ylitarkastaja Marita Hiipakka, [email protected], p. 029 5052 287
Kertakäyttöiset muovituotteet, SUP (Single-Use Plastics) 

 

 
Sivun alkuun