Hyppää sisältöön

Uimarantojen turvallisuus pienestä kiinni

Tukes
Julkaisuajankohta 20.7.2016 9.40
Tiedote

 

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston kesän ensimmäinen Tukes-live lähetettiin kesäkuun loppupuolella Hietaniemen uimarannalta Helsingistä. Turvasomettaja  Emmi Venäläinen ja ylitarkastaja Kaarina Kärnä johdattelivat katsojat turvallisen rantapäivän perusteisiin. Mitä rannalle tulijan kannattaa huomioida aivan ensimmäiseksi?

Uimarannalta tulisi löytyä selkeästi esitetty infotaulu, johon on merkitty rannan osoitetiedot sekä ylläpitäjän yhteystiedot. Rannalla olijan on tärkeää tietää, mihin voi ilmoittaa esimerkiksi mahdollisista puutteista tai vioista rannalla.

Uimarantoja koskevat monilta osin samat turvallisuusohjeet kuin uimahalleja ja maauimaloita. Uimarannat ovat kuitenkin usein alueena suurempia ja lisätyt rakenteet, kuten hyppytornit tuovat omat oman lisänsä turvallisuuteen. Rannan ylläpidosta ja turvallisuusasioista on aina ensisijaisesti vastuussa uimarantaa ylläpitävä taho. Uimarannat ovat kuluttajapalveluita siinä missä huvi- ja elämyspuistotkin ja kuuluvat kuluttajaturvallisuuslain soveltamisalaan ja samalla Tukesin valvonnan piiriin.

Kävijän on hyvä ottaa selvää myös rannan syvyystiedoista. Etenkin pienten lasten vanhempien on hyvä katsoa millaiseen syvyyteen lapsi voi vesileikeissä päätyä.  Jokaisen on tärkeää huomioida oma uimataitonsa ja toimia uintipaikoilla sen mukaan.

Vaaratilanteiden varalta uimarannalta on löydyttävä myös pelastusvälineitä. Pelastusvälineiden kunnosta vastaa aina rannan ylläpitäjä. Pelastusrenkaiden paikat on merkittävä selvästi, ja niitä on oltava saatavilla riittävästi. Paras keino valvoa rannan turvallisuutta ovat kuitenkin koulutetut rantavalvojat. Tällöin apu ja lisätiedot ovat välittömästi saatavilla ja mahdollisiin vaaratilanteisiin pystytään reagoimaan heti.

Tukesin ensimmäisen livelähetyksen loppupuolella yleisöä muistuteltiin vielä puhallettavien uimalelujen turvallisesta käytöstä yhdessä Hietsun rantavalvoja Lauran kanssa. Sekä ylitarkastaja että rantavalvoja olivat asiasta yksimielisiä. Uimalelut eivät suojaa hukkumiselta, eikä niitä tule käyttää syvässä vedessä. Ne ovat sanan mukaisesti leluja.

Tukesin turvasomettaja Emmin viikoittaiset livelähetykset ovat katsottavissa Tukesin Facebook-sivuilla
Teksti ja kuva: Emmi Venäläinen
 
Sivun alkuun