Uusi rajoitusehdotus perfluorattujen aineiden ryhmälle – ota kantaa

8.8.2019 14.15
Uutinen

Perfluoroheksaanisulfonihapon (PFHxS), sen suolojen ja tiettyjen johdannaisten markkinoille saattamista koskeva rajoitusehdotus on kommentoitavana Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) verkkosivuilla.

Rajoitusehdotus koskee PFHxS:n, sen suolojen ja tiettyjen johdannaisten markkinoille saattamista (maahantuontia, myyntiä ja vastikkeetta luovuttamista) sellaisenaan, toisten aineiden osana, seoksessa tai esineissä.

Ehdotuksen tarkoituksena on rajoittaa ominaisuuksiensa (erittäin hitaasti hajoava ja erittäin biokertyvä) vuoksi erityistä huolta aiheuttavaksi aineeksi tunnistetun aineen päätyminen ympäristöön. Tunnetuimpien perfluorattujen yhdisteiden (PFOA ja PFOS) tavoin, myös PFHxS:ää on havaittu ihmisten verestä ja löydetty ympäristöstä ympäri maailman. Aineryhmän aineita on käytetty mm. parantamaan veden ja lian hylkivyyttä tekstiileissä ja vähentämään veden pintajännitystä sammutusnesteissä.

Lisätietoja rajoitusehdotuksesta ja kommentointilomake löytyy ECHAn verkkosivuilta.

ECHA toivoo kommentteja 19.8.2019 mennessä, jotta ne voidaan ottaa mahdollisimman hyvin huomioon rajoitusehdotuksen käsittelyn aikana. Ehdotusta voi kuitenkin kommentoida 19.12.2019 saakka.  

ECHAn riskinarviointikomitea ja sosioekonomisesta analyysista vastaava komitea ottavat kommentit huomioon, kun ne antavat lausuntonsa ehdotetusta rajoituksesta. Lopullisen päätöksen rajoituksen hyväksymisestä ja sen lisäämisestä REACH-asetukseen tekee Euroopan komissio.

Lisätietoja:

Kemikaalineuvonta yrityksille

Kemikaalineuvonta puh. 0400 393 033

REACH