Vaalikaamme ideointiin ja kokeilemiseen kannustavaa ilmapiiriä

Tukes
1.10.2015 10.36
Tiedote

 

Ideoita on keskimäärin vaikea tuottaa – ei yleensä onnistu jos vain istumme alas ja päätämme, että nyt tuotamme ideoita. Ideat syntyvät tilanteista, tapahtumista, yhteensattumista, yhteentörmäyksistä ja niistä tilanteista muodostuvissa ajatusketjuissa. Se mitä voimme työpaikoilla luoda, on ideointiin kannustava ilmapiiri ja kulttuuri. Vaalikaamme näitä.

Nyt on meneillään valtionhallinnon ideakampanja, joka jatkuu 19.10. asti. Tavoitteena on saada kuukauden aikana kootuksi 2015 ideaa, joista vähintään 100 ideaa on toteutettu vuonna 2017. Tavoitteena on löytää ajatuksia, joilla voimme parantaa, kehittää ja luoda uusia toimintatapoja valtionhallintoon. Koska kyseessä on verkostotapahtuma, on tärkeää osallistua, ei vain omalla idealla tai kahdella ja kolmella, vaan on tarpeen myös kommentoida, peukuttaa ja jatkojalostaa ideoita.

Me täällä Tukesissa valmistelemme uutta strategiaa kausille 2016-2022. Tähän prosessiin kuuluvat oleellisena osana meille tukeslaisille yhteiset arvot. Olemme kesästä lähtien niitä yhdessä ideoineet, kuvailleet, tarkentaneet ja pohtineet. Uudet arvomme ovat: ” Yhdessä asiantuntevasti - rohkeasti kokeillen ja innovatiivisesti uudistaen”. Uudet arvot julkistettiin Tukesin kehittämispäivillä 9. syyskuuta. Kuinka hienosti olemmekaan ”kansakunnan pulssilla” uusien arvojemme kera.


Tukesin arvoprosessin aikana arvoja ideoitiin mm. kahvipöytiin levitetyille tapeteille. Kun uudet arvot oli julkistettu, henkilöstö sai syyskuisilla Tukes-päivillä kirjoittaa paperilennokkeihin arvojen herättämiä ajatuksia. Arvolentsikat kiertävät nyt toimistossa.

Asiantuntijalaitoksessa työn tekemisen tavat helposti urautuvat, koska suurin mielenkiintomme kohdistuu kysymyksen/tavoitteen/ongelman ratkaisemiseen. Emme juurikaan paneudu siihen, miten käsiteltävä tilanne ratkeaa. Nykymuotoinen maailmanmeno on kuitenkin sellainen, että enenevässä määrin maaliin pääsemisen prosessiakin on hoivattava ja hiottava, jopa uudistettava. Tähän antaa oivalliset mahdollisuudet valtionhallinnon kampanja #sinunideasi, samoin omat arvomme.

Aiomme elää niin kuin arvomme edellyttävät. Lisäämme sisäistä ja ulkoista yhteistyötämme, kehitämme ja ylläpidämme asiantuntijuuttamme – suurinta pääomaamme. Luomme/vahvistamme tukeslaisen ilmapiirin, joka kannustaa meitä rohkeasti kokeilemaan ilman epäonnistumisen pelkoa ja työyhteisön tuomiota. Tämän lisäksi tuomme toimintaamme uusia elementtejä, jotka käännämme voitoksi kuten esim. valtion palveluväylän, jonka hyväksikäytön asetamme palvelutuotantomme kulmakiveksi, sekä monitilakonseptin, jonka avulla minäkeskeinen asiantuntija kääntyy tiimipelaajaksi. Haaste ideointiin on otettu Tukesissa vastaan – se ei kestä vain kuukautta vaan aina vuoteen 2022.

kimmo_peltonen_kuva5
Kimmo Peltonen
pääjohtaja, Tukes