Hyppää sisältöön

Kymmenen faktaa desinfiointiaineista

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 16.6.2020 7.45
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes) ilmoitettujen käsidesivalmisteiden määrä on koronaepidemian takia kymmenkertaistunut kevään aikana. Desinfioivia aineita käytetään nyt erityisen paljon ja jotkut keskusteluissa esillä olleet käyttötavat voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Tukes haluaa tarjota faktoja desinfiointiaineista keskustelun tueksi.

Desinfiointiaineet ovat kemikaaleja, jotka on tehty tappamaan haitallisia mikrobeja. Siksi niiden käytössä on aina käytettävä harkintaa ja noudatettava käyttöohjeita.

1. Viranomainen ei ole hyväksynyt kaikkia käsidesejä

Suurin osa markkinoilla olevista valmisteista ei ole viranomaisen tarkastamia tai lupamenettelyjen piirissä. Tulevina vuosina Tukes tarkastaa ja hyväksyy markkinoille tulevat desinfiointiainevalmisteet, mutta tällä hetkellä vain harvat valmisteet ovat lupamenettelyjen piirissä. Viranomaisen hyväksymän valmisteen tunnistaa myyntipäällykseen merkitystä lupanumerosta.

Käsidesien valmistajan pitää kuitenkin tehdä valmisteesta ilmoitus Tukesin Kemidigi-rekisteriin. Myös kuluttajat voivat tarkastaa myyntinimellä Kemidigistä, löytyykö valmiste rekisteristä. Jos ei löydy, valmistaja ei ole perehtynyt velvollisuuksiinsa.

Tukes myös valvoo Suomessa myynnissä olevia kemikaaleja.

2. Käsidesit voivat olla koostumukseltaan erilaisia – paha haju ei välttämättä tarkoita, ettei käsidesi olisi toimiva

Käsidesit voivat sisältää erilaisia tehoaineita, kuten etanoli, isopropanoli, vetyperoksidi, peretikkahappo, maitohappo ja erilaiset kvaternääriset yhdisteet. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan alkoholia täytyy olla valmisteessa noin 70 tilavuusprosenttia, jotta valmiste olisi tehokas. Toisinaan aineen tehokkuuteen vaikuttavat myös seoksen sisältämät muut aineet. Käytännössä tehokkuus on mahdollista todeta vain standarditesteillä.

Valmisteen markkinoija on vastuussa siitä, että valmiste on tehokasta käyttötarkoitukseensa. Käsidesin tehoaineiden nimet ja pitoisuudet löytyvät tuotteen myyntipäällyksestä. Käsidesivalmisteet saattavat tuoksua erilaisilta, samoin niiden koostumus saattaa olla tavanomaista juoksevampaa. Pahanhajuisesta tuotteesta voit olla yhteydessä tuotteen valmistajaan.

3. Käsidesit voivat kuivattaa ihoa ja aiheuttaa oireita herkälle iholle

Käsidesien toistuva käyttö kuivattaa helposti ihon. Herkkäihoisen kannattaa käyttää myös käsivoidetta. Valmisteiden käyttöä kannattaa välttää, jos niistä saa voimakkaita iho-oireita. Käsidesin aiheuttamista merkittävistä ongelmista kannattaa aina ilmoittaa tuotteen valmistajalle. Kotioloissa käsidesien käyttö ei normaalitilanteessa ole tarpeen.

4. Desinfiointisuihkussa on terveysvaara

Maailmalta löytyy tällä hetkellä laitteita, joilla sumutetaan desinfiointiainetta ihmisten päälle tarkoituksena desinfioida vaatteet ja kengät. Myös Tukesille on tullut kyselyitä desinfiointisuihkuista. Tämän tyyppinen desinfiointiaineiden käyttö voi aiheuttaa terveysvaaran, kuten hengitysteiden, ihon ja silmien ärsytystä. Suihkutuksesta ei myöskään ole haluttua hyötyä: se on tehoton keino torjua koronaviruksen leviämistä.

5. Katujen tai rakennusten desinfiointi on valmisteiden turhaa liikakäyttöä

Uutiskuvissa nähty katujen ja rakennusten ruiskuttaminen desinfiointiaineilla on tehoton keino torjua viruksia ja kuormittaa ympäristölle ilman erityistä hyötyä. Näin siksi, että puhtaalle pinnalle levitetty desinfiointiaine tehoaa parhaiten. Desinfiointiaineiden liikakäyttö tai käyttö muuhun kuin käyttöohjeessa mainittuun tarkoitukseen ei ole järkevää. Tällainen käyttö voi aiheuttaa haittaa terveydelle tai ympäristölle.

6. Kodin otsonointi tai desinfiointi koronan takia ei ole tarpeen

Työterveyslaitos on julkaissut siivousohjeita puhtausalan ammattilaisille, näitä voi noudattaa soveltuvin osin myös kotona. Kotona riittää siivous yleispuhdistusaineella. Liian vahvojen, desinfioivien aineiden käyttö voi pilata materiaaleja. Toistuva puhdistus- ja desinfiointiaineiden käsittely voi aiheuttaa ihon ja hengitysteiden ärsytystä. Tilojen ja pintojen puhdistusta desinfiointiaineilla tai otsonoimalla ei pidä käyttää koronaviruksen torjuntakeinona. Desinfioivien aineiden vaikutus ei säily pitkään pinnoilla.

7. Etanolipohjaiset käsidesit ovat helposti syttyviä, mieti säilytyspaikka

Kannattaa harkita tarkkaan, missä käsidesejä säilyttää. Koska 70 tilavuusprosenttia etanolia sisältävä käsidesi on helposti syttyvää, kannattaa välttää valmisteen säilytystä kipinän, avotulen tai kuuman pinnan läheisyydessä. Esimerkiksi grillinvierus tai kuuma auto eivät ole parhaita mahdollisia paikkoja käsidesipullolle.

8. Antimikrobisten kansanmaskien tehosta ei ole tietoa

Myös joissain kansanmaskeissa käytetään desinfioivia, antibakteerisia aineita. Antimikrobisten maskien väitetään tappavan virukset tai suojaavan koronavirukselta paremmin.

Ei ole olemassa kuitenkaan luotettavia testausmenetelmiä, joilla voitaisiin todistaa antimikrobisten maskien suojaavan normaalia maskia paremmin. Osa antibakteerisista aineista saattaa aiheuttaa iho-oireita kasvoilla. Antimikrobiset aineet voivat myös huuhtoutua maskeista pesussa pois. Viranomaiset eivät ole testanneet antibakteerisia maskeja.

9. Kodin laitteita voi pyyhkäistä desinfiointiaineella, jos käyttäjiä on monta

Lelut, kännykät ja tietokoneen näppäimet keräävät likaa ja mikrobeja. Jos näppäimiä käyttää useampi henkilö, on näppäimistö hyvä pyyhkiä desinfioivalla aineella käytön jälkeen. Kannattaa kuitenkin ennen pyyhkimistä varmistaa, ettei puhdistusaine pilaa laitteen pintamateriaalia. Lelujen peseminen vedellä ja pesuaineella tai pyykinpesukoneessa voi myös olla tarpeen.

10. Paras desinfiointiaine koronantorjuntaan kotona ja työpaikoilla: saippua ja vesi

Hyvä käsihygienia on bakteerien ja viruksen torjunnassa tärkeää: kotioloissa ja työpaikalla saippua ja vesi ovat tehokas yhdistelmä.

Kädet kannattaa pestä huolellisesti vedellä ja saippualla aina, kun tulee kotiin tai työpaikalle. Julkisissa tiloissa on saatavilla käsidesivalmisteita, joiden käyttö on suositeltavaa silloin, kun vettä ja saippuaa ei ole saatavilla. Käsidesin pitää kuitenkin aina hieroa käsiin kunnolla ja antaa kuivua ennen kuin pintoihin koskee. Muuten käsidesin käytöstä ei ole haluttua hyötyä.

 

Lisätietoja:

Tukesin käsideseihin liittyvät ohjeet: tukes.fi/kasidesit

Käsidesien vaatimukset ja Kemidigi: ylitarkastaja Hannu T. Mattila, p. 029 5052 178

sähköposti muotoa: hannu.t.mattila (at)  tukes.fi

 

käsidesien säilytys: ylitarkastaja Timo Kukkola, p. 029 5052 358

sähköposti muotoa: [email protected]

 
Sivun alkuun