Hyppää sisältöön

Mitä tehdä, jos vaatteen kemikaalinhaju huolestuttaa?

Tukes
Julkaisuajankohta 20.4.2017 8.52
Tiedote

 

Kemikaaleille haisevat tekstiilit ja muut tuotteet huolestuttavat kuluttajia ja aiheesta kysytään usein Tukesilta. Jutussa vinkkejä kemikaalialtistuksen vähentämiseksi.

Mitä teen, jos vaate haisee voimakkaasti kemikaaleille? 

  • Mieti jo ostotilanteessa, kannattaako hankkia voimakkaasti tai pahalta haisevaa vaatetta.
  • Pese varsinkin iholle tuleva vaate ennen ensimmäistä käyttöä. Noudata pesuohjetta! Joskus myös vaatteen tuuletus auttaa.
  • Ole tiedostava kuluttaja. Kysy rohkeasti vaatteen alkuperästä!

Huom.

Kaikkien tekstiilien valmistuksessa käytetään joitakin kemikaaleja, eikä kaikki kemikaalin haju ole vaarallista.
Homeenestoaineita on todennäköisesti enemmän vaatteissa, jotka on tuotettu lämpimissä maissa ja joita kuljetetaan pitkiä matkoja.

Entä jos haju pysyy pesusta ja tuuletuksesta huolimatta?


  • Ota yhteyttä vaatetta myyneeseen liikkeeseen, jotta he saavat tiedon tuotteeseen liittyvästä ongelmasta. Myyjä voi selvittää asiaa tuotteen toimittajan ja tarpeen mukaan myös viranomaisen kanssa. Mikäli et pääse myyjän kanssa yhteisymmärrykseen, katso kuluttajansuojalain mukaista kuluttajaneuvontaa ja ohjeita osoitteesta https://www.kkv.fi/kuluttajaneuvonta.

  • Mikäli ongelma jatkuu pesusta ja tuuletuksesta huolimatta, älä käytä vaatetta joka aiheuttaa oireita.

  • Voit tehdä Tukesille ilmoituksen vaarallisesta tai puutteellisesta tuotteesta, jos epäilet vaatteen kemikaalien aiheuttavan terveydellisiä oireita. Tukes voi valvonnassa puuttua asiaan, erityisesti mikäli samasta tuotteesta tulee useampia ilmoituksia.

Kuka vastaa vaatteiden ja muiden tuotteiden turvallisuudesta?

Yritykset vastaavat markkinoille tuomistaan tuotteista ja siitä, että ne ovat käyttötarkoituksessaan turvallisia ja lainsäädännön vaatimusten mukaisia.

Rajoitetaanko joidenkin kemikaalien käyttöä vaatteissa?

EU:n yhteinen kemikaalilainsäädäntö rajoittaa monien kemikaalien käyttöä tekstiileissä. Rajoitukset perustuvat ihmisten terveyden ja/tai ympäristön suojeluun. Jos tuotteen mainostetaan olevan esim. homesuojattu tai antibakteerinen, silloin tähän käsittelyyn käytetyn ns. biosiditehoaineen nimi on mainittava tuotteessa. Uusia kemikaalirajoituksia valmistellaan jatkuvasti ja siksi valmistajien ja maahantuojien on seurattava lainsäädännön kehitystyötä.

Tekevätkö ympäristö- ja ns. ekomerkit vaatteesta turvallisemman kemikaalien osalta?

Tekstiileissä voi olla merkintöjä erilaisista vapaaehtoisista standardeista ja vaatimuksista, esim. EU-ympäristömerkki, pohjoismainen joutsenmerkki, Ökö-Tex standard 100 ja GOT-standardi. Merkinnän saa kiinnittää vain tuotteeseen, joka ei sisällä tiettyjä, kunkin merkin omissa kriteereissä määriteltyjä haitallisia kemikaaleja. Merkintä myönnetään määräajaksi ja merkintöjen kriteerejä päivitetään muutaman vuoden välein. Merkinnöistä saa lisätietoja niitä myöntäviltä/hallinnoivilta järjestöiltä, esim. www.joutsenmerkki.fi. Kemikaalilainsäädännön valvontaviranomainen valvoo kuitenkin vain lainsäädännön vaatimusten noudattamista, ja erilaiset vapaaehtoiset merkit ja standardit eivät kuulu tähän.

Lisätietoja saa Tukesin artikkeleista:

Tuote haisee kemikaalille, vaarallista vai ei?

Mitä tehdä, jos tuotteen haju askarruttaa?

Kuka vastaa kemikaalituotteen turvallisuudesta?

..................
Lue myös allergiaviikon kampanjasta täältä: http://www.allergia.fi/allergiaviikko/tietoa-kampanjasta/

Toim. Paula Kuusio

 
Sivun alkuun