Vaatetus

Kielletyt kemikaalit vaatteissa

Erilaisia kemikaaleja käytetään esimerkiksi tekstiilien värjäyksessä, painokuvissa tai tiettyjen ominaisuuksien saamiseksi kankaaseen. Usein vaatteisiin lisätään kemikaaleja myös siksi, etteivät ne rypistyisi tai vahingoittuisi kosteuden vaikutuksesta kuljetusmatkojen aikana.

Niitit, vetoketjut, soljet ja muut metalliset osat vaatteissa voivat sisältää nikkeliä, mutta nikkeliä ei saa näistä liueta ihokosketuksessa yli sallitun määrän. Pitkäaikainen kosketus liukenevan nikkelin kanssa saattaa aiheuttaa allergian.

Myös mm. formaldehydi ja atsovärit ovat aineita, joiden käyttöä vaatteissa on rajoitettu, koska ne voivat aiheuttaa esimerkiksi allergisia reaktioita.

Vaatteiden pesu

  • Pese iholle tulevat uudet vaatteet ennen käyttöä.
  • Käytä hajusteettomia pesuaineita pienten lasten tekstiileille. Tämä on myös Allergia- ja astmaliiton suositus.
  • Jos tiedät lapsesi olevan allerginen jollekin aineelle, tarkista ainesosaluettelosta, että pesuaine tai huuhteluaine ei sisällä kyseistä ainetta.

 

Lastenvaatteita roikkuu henkareissa kaapissa.
Kuvaaja Senni Luttinen.

 

Vaatteiden narut, nyörit ja nepparit

Varmista, ettei pienten lasten pääntien alueella vaatteissa ole naruja ja nyörejä.

Pienten lasten vaatteissa (alle 7-vuotiaille tarkoitetut, kokoon 134 cm saakka) ei saa olla kiristysnyörejä hupun ja pääntien alueella, koska ne aiheuttavat kiinnijuuttumis- ja kuristumisvaaraa. Vaatteista voi jäädä kiinni esimerkiksi kiipeilytelineisiin tai puihin. Myös niskan taakse solmittavat narut ovat kiellettyjä. Isompienkaan lasten (7-14-vuotiaiden) vaatteissa ei saa olla vapaina roikkuvia päitä kiristysnyöreissä pään ja kaulan alueella. 

Myös muualla (esim. vyötäisillä tai lahkeissa) olevat pitkät narut voivat aiheuttaa loukkaantumisvaaran jäädessään kiinni esimerkiksi hissin ovien väliin tai liukuportaisiin. Ulkovaatteissa turvallisin huppumalli on irrotettava (esim. painonappikiinnitys).

Kun teet itse vaatteita, vältä

  • nauhojen ja kiristysnyörien käyttöä varsinkin pienten lasten vaatteiden hupuissa ja pään alueella.
  • roikkuvia nauhoja lantion alapuolella helmassa, koska ne voivat tarttua liikkuviin kulkuneuvoihin etenkin isompien lasten käytössä.
  • tukehtumisvaaraa aiheuttavien pienten osien (koristeet, napit ja nepparit) käyttöä alle kolmevuotiaiden lasten vaatteissa.

Kengät

Tarkista, että pienten lasten kenkien koristeet ovat niin tiukasti kiinni, ettei lapsi saa niitä irrotettua ja laitettua suuhunsa.

Talvella kiinnitä erityistä huomiota lasten kenkien pitävyyteen:

  • Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala ja leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pitävä pohjamateriaali.
  • Käytä liukuesteitä liukkailla keleillä – kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tai nastat antavat hyvän pidon.

Kenkien kemikaalit

Kengät voivat sisältää esimerkiksi kuudenarvoista kromia tai homeenestoainetta, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Esimerkiksi dimetyylifumaraatti (DMF) on tällainen homeenestoaine, ja sen käyttöä esineissä on rajoitettu EU:ssa. Samoin kuudenarvoisen kromin käyttöä on rajoitettu ihokosketuksiin joutuvissa nahkaosissa EU:ssa. Jos kenkien sisältämät kemikaalit epäilyttävät, kysy asiasta myyjältä.

Fysioterapeutin vinkkejä kenkien hankintaan:

  • Lapsen kengän on oltava sopiva. Väärän kokoinen kenkä voi aiheuttaa esimerkiksi jalkaterien virheasentoja jo päiväkoti-ikäisillä lapsilla.
  • Lapsen kengänkoko saattaa muuttua vuoden aikana kolmekin kertaa. Tarkasta kenkien sopivuus useita kertoja vuodessa.
  • Lapsen kengän pohjan kuuluu olla ohut ja taipuisa. Pohjan pitää taipua päkiälinjasta, jotta jalka voi toimia mahdollisimman normaalisti. Liian paksut ja jäykät pohjat kengissä estävät ihotunnon aktivoitumisen jalkapohjissa ja luonnollisen askelluksen.
  • Sopivien kenkien lisäksi huolehdi, että lapsella on oikeankokoiset sukat. Liian pienet sukat voivat aiheuttaa muun muassa vasaravarpaita.

Korut

Varmista myyjältä, sisältääkö koru allergisoivaa nikkeliä tai muuta vaarallista metallia.

Korut voivat sisältää nikkeliä ja muita raskasmetalleja, kuten lyijyä tai kadmiumia, jotka ovat haitallisia terveydelle. Lainsäädäntö rajoittaa näitä aineita, mutta siitä huolimatta markkinoilla voi olla tuotteita, joissa aineita esiintyy. Jalometallituotteen tunnistaa niissä olevista pitoisuus- ja nimi-/tarkastusleimasta.

Imetyskoru on aikuisten koru

Älä anna imetyskoruja lasten leikkeihin. Koruihin liitetyt eläin- ja muut leluhahmot houkuttavat lapsia leikkimään niillä. Aikuisille tarkoitettuja koruja ei ole kuitenkaan tarkoitettu lasten leluiksi, koska korun pitkä nauha voi aiheuttaa kuristumisvaaran.