Ajatuksia Euroopan kaivosviranomaisten kokouksesta

Tukes
17.9.2015 13.46
Tiedote

 

Tukes lupautui järjestämään Euroopan kaivosviranomaisten kokouksen tänä vuonna. Aiheenamme oli kaivosten sosiaalinen toimilupa. Viranomaisten lupa tarvitaan, mutta se ei enää riitä. Sosiaalinen toimilupa on siitä hankala, että on mahdotonta antaa tarkkaa paikkaa ja vaatimuksia sen saamiseksi.

Oli hienoa vaihtaa ajatuksia eurooppalaisten kollegoiden kanssa. Esitykset ja keskustelut herättivät monia ajatuksia.

Sosiaalinen toimilupa ei ole kasvojen pesua. Hyvä, vastuullinen kaivostoiminta on kaiken perusta.

Avoimuus ja läpinäkyvyys tuo luottamusta. Asioista tulee viestiä koko ajan. Yksipuolinen viestintä ei riitä. Kaivoksen ympäristön asukkaita tulee kuulla.

Kaivoksen hyvistä ja haitallisista vaikutuksista pitää ja kannattaa kertoa realistisesti. Kaivos tuo työpaikkoja ja verotuloja, toisaalta se voi haitata luontoympäristöä ja pilata mökkimaiseman. Joudumme tässäkin asiassa valitsemaan.

Euroopan mailla on monenlaisia haasteita. Miten saada hyväksyttävyys hiilikaivokselle keskellä kaupunkia, miten ottaa huomioon saamelaisten ja muiden alkuperäisasukkaiden oikeudet. Miten sovittaa yhteen turismi ja kaivostoiminta. Entä jos parhaat malmit ovat arvokkailla luontoalueilla, Natura-alueilla.

Mitä tekemistä viranomaisilla on sosiaalisen toimiluvan kanssa? Yhtiönhän se on hankittava omalla toiminnallaan. Minusta meidän viranomaisenkin tulee toimia siten, että se herättää kaikkien toimijoiden luottamuksen. Me Tukesissa tarjoamme oma-aloitteisesti tietoa meille tulleista hakemuksista. Kerromme lainsäädännön vaatimukset. Me olemme ja meitä pidetään puolueettomina. Tukesinkin toiminnalle asetetaan vaatimuksia.

  paivi_blogi


Päivi Rantakoski

Kirjoittaja on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) laitos- ja kaivosvalvonnan johtaja.