Hyppää sisältöön

Blogi: Heijastaa, heijastaa – vai heijastaako sittenkään?

Julkaisuajankohta 29.9.2023 10.05
Uutinen

Pimeät syysillat ovat saapuneet ja tuoneet mukanaan myös laajan skaalan erilaisia heijastimia ja heijastavia tuotteita kauppojen valikoimaan. Ja se on hyvä, sillä pimeydessä heijastin tuo lisäturvaa tekemällä käyttäjänsä paremmin näkyväksi. Myös laki sanoo, että pimeällä liikkuessa heijastinta on käytettävä.

Mutta tässä tuotepaljoudessa menee helposti vähän jo pää pyörälle ja asiat sekaisin.
Voiko mitä tahansa heijastavaa tuotetta käyttää turvallisin mielin ja mistä tietää millainen heijastin tai heijastava tuote on riittävän hyvä?

Heijastin – tarkkaan säädelty suojain

Heijastimet ovat henkilönsuojaimia, kuten myös esim. pelastusliivit ja pyöräilykypärätkin, ja niitä koskee joukko lainsäädännöstä tulevia vaatimuksia. Näiden vaatimusten tarkoituksena on varmistaa, että heijastin oikeasti näkyy hyvin; riittävän kauas ja joka suuntaan! 

Heijastimien näkyvyys varmennetaan mittaamalla muun muassa heijastimen heijastavuusarvot ja pinta-ala standardin mukaisilla menetelmillä. Vaatimukset täyttäville heijastimille ilmoitetut laitokset myöntävät EU-tyyppitarkastustodistuksen. Lisäksi valmistaja kirjoittaa vaatimustenmukaisuusvakuutuksen – tämän pitää olla jokaisen tuotteen mukana tai löytyä valmistajan nettisivuilta (jolloin tuotteen mukana pitää olla linkki verkkosivuille, mistä vaatimustenmukaisuusvakuutus löytyy). 

Asianmukaisen heijastimen mukana tulee olla myös käyttöohjeet ja seuraavat tiedot:

  • CE-merkintä
  • valmistajan tiedot (nimi ja osoite)
  • viittaus henkilönsuojainasetukseen (EU) 425/2016
  • tyyppitarkastuksen suorittaneen ilmoitetun laitoksen (notified body) tiedot
  • heijastimissa maininta standardista EN 17353 tai EN 13356
  • heijastinliiveissä maininta standardista EN 17353, EN 1150 tai EN ISO 20471.

Heijastimen myyntipakkauksesta löytyvät tiedot. Kuvattu tekstissä edellä.

Pakkausmerkinnät ovat kuluttajan keino kaupassa varmistua siitä, että heijastin todella heijastaa ja täyttää ne vaatimukset, jotka sille on asetettu. Laadun arviointi silmämääräisesti on käytännössä mahdotonta.

Muita kuin vaatimukset täyttäviä ja asianmukaisesti tyyppitarkastettuja tuotteita ei saa sanoa heijastimiksi.

Heijastavien tuotteiden Villi länsi

Riippu- ja jousiheijastinten ja heijastinliivien lisäksi kaupoista löytyy laaja valikoima erilaisia heijastavia tuotteita: käsineitä, pipoja, reppuja, ostoskasseja, kengännauhoja ja ulkoiluvaatteita. 

Heijastaville tuotteille ei ole minkäänlaisia laatuvaatimuksia ja näin ollen heijastavana tuotteena on mahdollista myydä melkeinpä mitä tahansa – myös tuotteita, jotka eivät heijasta käytännössä ollenkaan. 

Paljaalla silmällä valoisassa kaupassa ei pysty päällepäin erottamaan sitä, miten hyvin jokin materiaali heijastaa vai heijastaako ollenkaan. Kahdella päällepäin lähes täysin samannäköisellä tuotteella voi ollakin hyvinkin erilaiset heijastavuusarvot. Katso vaikka itse tältä Liikenneturvan videolta.

Parhaimmassa tapauksessa se kiva pipo tai esimerkiksi omatekoiset, heijastavasta materiaalista valmistetut koristeet ovat hyvä lisä, mutta pimeällä kannattaa ensisijaisesti tukeutua oikeisiin henkilönsuojaimiin. 

Pahimmassa tapauksessa heijastava tuote ei nimittäin lisää käyttäjänsä näkyvyyttä juuri ollenkaan.

Henkilöitä pimeässä, päässä pipoja jotka eivät heijasta kunnolla.

Kuvan henkilöillä on käytössä heijastavasta langasta valmistettuja tuotteita, mutta ei oikeita heijastimia. Vaikka läheltä testattuna tuote voikin näyttää heijastavan hyvin, ei heijastavuus välttämättä riitäkään kauempaa katsottuna.

Tarkkana markkinoilla ja markkinoinnissa!

Tukesin nettisivuilla on avattu eroa heijastimien ja heijastavien tuotteiden välillä ja kerrottu miten kyseisiä tuotteita saa markkinoida. Pääpiirteittäin: jos tuotteen väitetään lisäävän käyttäjänsä näkyvyyttä (tai tuotteen voi muutoin ymmärtää lisäävän käyttäjänsä näkyvyyttä), pitää tuotteen täyttää henkilönsuojaimille asetetut vaatimukset. Tämä pätee niin heijastavaa materiaalia kuin LED-valoja sisältäviin tuotteisiin – jos LED-valoilla siis pyritään lisäämään käyttäjänsä näkyvyyttä.

Tällä hetkellä tavallisten vaatteiden ja koristekäyttöön tarkoitettujen käsitöiden ei katsota olevan henkilönsuojaimia, vaikka ne sisältäisivätkin heijastavaa materiaalia, ellei niitä markkinoida suojaavin ja näkyvyyttä lisäävin väittämin. Jos siis vaikka askartelet myyjäisiin tuotteita heijastavasta materiaalista, ole tarkkana siinä, miten tuotteesi nimeät ja millä väittämillä tuotettasi markkinoit tai saatatkin lain silmissä yhtäkkiä olla henkilönsuojainvalmistaja kaikkine valmistajan vastuineen ja velvollisuuksineen. Samat vastuut ja velvollisuudet koskevat myös henkilönsuojainten jälleenmyyjiä ja jakelijoita.

Pidä huoli näkyvyydestäsi

Kuten todettua, valikoima erilaisissa näkyvyyttä lisäävissä tuotteissa on laaja ja niitä kannattaa ehdottomasti käyttää. Jos tuotteet jäävät kauppaan tai eteisen lipaston laatikkoon, ei niistä ole mitään hyötyä. Ostopäätöstä tehdessä kannattaa kuitenkin käyttää pikku hetki siihen, että kurkkaa vähän tuotteen merkintöjä ja valitsee vaatimukset täyttävän, CE-merkityn heijastimen tai heijastinliivin.

Käyttämällä asianmukaista heijastinta tai heijastinliiviä voit paremmin luottaa siihen, että näyt riittävän hyvin! Siinä samalla tuet myös vastuullisia ja turvallisuudestasi huolta kantavia yrityksiä - yrityksiä, jotka ovat varmistuneet siitä, että käyttämällä heidän tuotteitansa sinä ihan oikeasti näyt pimeässä. 

Älä siis vahingossa liiku pimeällä näkyen huonommin kuin kuvittelet!

Kaksi henkilöä pimeässä: toinen näkyvissä heijastimien ansiosta ja toinen ei.

Kuvassa toisella henkilöllä käytössä asianmukaiset heijastimet, toisella heijastavasta langasta neulottu säärystin ja pipo. Huomaatko eron näkyvyydessä?

 

Riikka Väänänen, ylitarkastaja, Tukes
Laura Loikkanen, suunnittelija, Liikenneturva

Katso tästä, mitä muut ovat kysyneet heijastavista tuotteista: Usein kysyttyä heijastavista tuotteista - Liikenneturva
Heijastinaiheisia kuvia ladattavissa Liikenneturvan kansiosta – Heijastimet | Flickr
Tukesin nettisivut heijastavista tuotteista ja niiden markkinoinnista: Heijastavat tuotteet ja niiden markkinointi

 
Sivun alkuun