Hyppää sisältöön

Glyfosaatin käyttö viljan pakkotuleennuttamisessa kielletty – viranomaiset valvovat tehostetusti

Tukes
Julkaisuajankohta 25.9.2017 13.15
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että kasvinsuojeluaine glyfosaatin käyttö viljan pakkotuleennuttamisessa on Suomessa kielletty. Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa viljapeltoon on saatettu ruiskuttaa glyfosaattia ennen puimista. Ruiskutuksen tavoitteena on ollut valmistaa sato nopeasti puimiseen eli pakkotuleennuttaa sato glyfosaatilla.  

Tukes ottaa viljoista jäämänäytteitä, jos sadon kohdalla on vahva epäily glyfosaatin väärinkäytöstä.

- Tänä vuonna on jo otettu yksi näyte vehnäpellolta glyfosaatin väärinkäyttöepäilyn vuoksi. Saimme tietää tapauksesta ELY-keskukseen tulleen ilmiannon kautta, Tukesin ylitarkastaja Lotta Kaila kertoo. 

Tukes reagoi kaikkiin glyfosaattiin liittyviin ilmiantoihin.

- Näyte kuitenkin otetaan vain, jos sen ottamiseen on riittävän hyvät perusteet. Kasvinsuojeluaineruisku syksyisellä pellolla ei vielä tarkoita, että pellolle levitetään laittomasti kasvinsuojeluaineita, Lotta Kaila sanoo.

Kasvinsuojeluaineiden väärinkäyttö aiheuttaa sanktioita maataloustukiin. Sadon käyttäminen elintarvikkeeksi tai rehuksi kielletään, jos siitä aiheutuu vaaraa ihmisten tai eläinten terveydelle.

Tukes muistuttaa myös, että tiettyjen glyfosaattia sisältävien valmisteiden käyttö on sallittu juolavehnän torjuntaan tuleentuneesta ohra- ja kaurakasvustoista, jos viljan jyvän kosteus on alle 30 prosenttia ja sato käytetään eläinten rehuksi.

Kasvinsuojeluaineiden käytön valvontaa tekevät Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskus) Tukesin ja Maaseutuviraston ohjeistuksen mukaisesti.

Glyfosaatti on tehoaine, jota käytetään rikkakasvien torjuntaan tarkoitetuissa valmisteissa. Glyfosaattivalmisteita on hyväksytty käytettäväksi rikkakasvien torjuntaan puutarhoissa, pelloilla, metsässä ja viljelemättömillä alueilla. Tiedot Suomessa hyväksytyistä kasvinsuojeluaineista löytyvät Tukesin ylläpitämästä kasvinsuojeluainerekisteristä.        

Lisätietoja:

ylitarkastaja Lotta Kaila, p. 029 5052 084 sähköposti: [email protected]

 
Sivun alkuun