Hyppää sisältöön

Näin sisustat pikkulapsille tunnelmallisen ja turvallisen joulun

Tukes
Julkaisuajankohta 23.11.2017 15.20
Tiedote

 

Joulu on lasten juhla. Mikä onkaan ihanampaa kuin luoda omille lapsille kotiin joulun tunnelmaa sisustamalla kotia juhlakuosiin. Lapsella ei kuitenkaan ole aikuisen taitoja ja huolellisuutta, joten vanhempien tehtävänä on huolehtia pienokaisten turvallisuudesta, myös joulukodissa.

Tilastojen valossa kotona tapahtuu paljon tapaturmia niin aikuiselle kuin lapsellekin. Lapset saavat kotona sattuneiden tapaturmien seurauksena esimerkiksi ruhjeita, haavoja, murtumia ja palovammoja. Vakavimmissa tapauksissa tapaturma voi aiheuttaa myrkytyksen, tukehtumisen, kuristumisen tai hukkumisen. Monet pienille lapsille kotona sattuvista tapaturmista olisivat estettävissä. Tästä jutusta löydät vinkkejä, miten huomioida turvallisuus jouluvalmisteluissa ja tehdä omille lapsillesi ikimuistoinen ja turvallinen joulu.

 

Jouluvalot


Roikkuva johto on aina taaperolle kiinnostava haaste. Piilota sisustusvalojen johdot esimerkiksi lipaston taakse. Varmista, ettei lapsi pääse käsiksi jouluvaloon ja pääse esimerkiksi maistelemaan sitä. Pitkässä johdossa kaulan ympärillä on myös kuristumisvaara.

Muistathan, ettei valaisin ole lelu. Vältä hankkimasta lastenhuoneeseen leluja muistuttavia jouluvaloja.

Vältä myös jatkojohtoja lastenhuoneessa.

 

Lastenhuoneen joulusiivous – kaapit kiinni seinään ja narut piiloon


Pöly sitoo itseensä kemikaaleja, joten siivoa lastenhuone säännöllisesti. Käytä siivouksessa mietoja aineita ja nykyaikaisia siivousvälineitä. Joulusiivous on hyvä tilaisuus tarkistaa, että kaikki lipastot ja hyllyt ovat varmasti kiinnitetty seinään. Lapset innostuvat helposti kiipeilemään. Seinään kiinnitetyt kalusteet eivät kaadu pikku kiipeilijän päälle. Tarkista myös, ettei pienten lasten ulottuvilla ole rullaverhojen ja kaihtimien pitkiä naruja ja lenkkejä. Nämä aiheuttavat kuristumisvaaraa pienille lapsille.

 

Uudet lakanat


Moni ostaa jouluksi uudet joululakanat. Uudet aluslakanat, pussilakanat ja tyynyliinat kannattaa aina pestä ennen käyttöä. Uusissa tekstiileissä saattaa olla jäämiä kemikaaleista, joita käytetään kankaan valmistuksessa tai joiden avulla estetään kankaan homehtuminen tai ryppyjen syntyminen kuljetusvaiheessa. Tarkista myös, ettei vuodevaatteissa, reunapehmusteissa tai esimerkiksi unipussissa, ole pitkiä naruja tai nyörejä, jotka aiheuttavat kuristumisvaaraa.

 

Muovikuusi ja muut joulukoristeet


Lapset yrittävät usein laittaa suuhunsa kaiken mahdollisen. Koska esineistä voi irrota terveydelle haitallisia aineita, pikkulasten ei ole syytä antaa imeskellä sellaisia kodin tarvikkeita, jotka eivät ole lasten käyttöön tarkoitettuja. Joulun aikaan esimerkiksi muovikuusen oksat ja erilaiset joulukoristeet voivat houkuttaa lapsia ja moni pikkuinen haluaisi näitä kovasti myös maistella.

Ftalaatteja esiintyy hyvin yleisesti elinympäristössämme ja niitä käytetään usein PVC-muovin (polyvinyylikloridi) pehmittiminä. Leluissa ja lastenhoitotuotteissa on kolmen ftalaatin DEHP:n, DBP:n ja BBP:n pitoisuutta rajoitettu niiden lisääntymisvaarallisuuden vuoksi. Varovaisuussyistä myös ftalaattien DINP, DIDP ja DNOP käyttöä on rajoitettu sellaisissa leluissa ja lastenhoitotuotteissa, jotka voi laittaa suuhun. Kannattaa siis tiedostaa, että haitalliset ftalaatit on kielletty ainoastaan leluissa ja tietyissä lastenhoitotuotteissa. Niitä voi olla muissa muovituotteissa, esimerkiksi joulukoristeissa tai muovikuusissa.

 

DIY-joulukalenterit


Moni vanhempi tuunaa lapsilleen täysin uniikin joulukalenterin. Usein joulukalenterin luukut ovat pieniä pusseja, joista löytyy lapsille jotakin kivaa tekemistä, lelu, koruja tai muuta vastaavaa. Kiinnitä huomioita näihin astioihin kalenteriluukkuja miettiessäsi:

Korut


Korut ja muut metalliesineet voivat sisältää nikkeliä ja muita raskasmetalleja, kuten lyijyä tai kadmiumia, jotka ovat haitallisia terveydelle. Näiden kemikaalien käyttöä koruissa on lainsäädännöllä rajoitettu. Rajoitus koskee kaikkia koruja (korut, jäljitelmäkorut ja hiuskoristeet). Rajoituksista huolimatta koruista voi löytyä kiellettyjä aineita. Varmista myyjältä, voiko koru sisältää nikkeliä tai muuta allergisoivaa metallia.

Pikkulelut


Vältä helposti särkyviä kovamuovileluja. Alle 3-vuotiaiden lasten lelujen on oltava erityisen lujia - niiden on kestettävä heittämistä ja hakkaamista hajoamatta. Varo helistimissä muovitarroja ja päälleliimattuja yksityiskohtia, jotka on helppo sormeilla irti.

Jos lelu on kielletty alle 3-vuotiailta, siihen on hyvä syy. Isompien lelut sisältävät pieniä osia, joihin pienempi lapsi voi tukehtua.

 Väliaikaiset tatuoinnit


Väliaikaiset, suoraan iholle maalattavat tai liimattavat tatuoinnit voivat olla houkuttelevia. Niihin kannattaa suhtautua varauksella. Etenkin musta väri voi sisältää parafenyleenidiamiinia, joka voi aiheuttaa voimakkaita allergisia reaktioita. Allergiset oireet voivat ilmetä heti tai vasta muutaman päivän kuluttua.

Muovailuvahat, muovailumassat ja pilailulimat


Muovailuvahat ja -massat on yleensä valmistettu muovista. Jos muovailuvaha on tarkoitettu lasten leikkeihin, sen sisältämiä kemikaaleja on rajoitettu muita tiukemmin. Pilailulimat sen sijaan ovat usein tarkoitettu aikuisten käyttöön, minkä takia niitä eivät koske yhtä tiukat raskasmetallien rajoitukset kuin leluja. Tästä syystä lapsen kannattaa antaa leikkiä vain sellaisilla muovailuvahoilla, massoilla ja pilailulimoilla, jotka ovat tarkoitettu lapsen leluksi. Aikuisen tehtävänä on valvoa, että lasten leikit ovat turvallisia ja käyttöohjeita noudatetaan.

 

Lasten kemikaaliriskien erityispiirteitä:


Kaikki kemikaalit eivät ole vaarallisia tai haitaksi terveydelle, mutta osalla kemikaaleista on erilaisia vaarallisia ominaisuuksia. Ne voivat olla terveydelle vaarallisia, mikä tarkoittaa, että elimistöön joutuessaan ne voivat aiheuttaa haittaa terveydelle. Jotkut kemikaalit ovat välittömästi myrkyllisiä ja saattavat aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Muita vaaraominaisuuksia ovat esimerkiksi syövyttävyys,

ärsyttävyys ja herkistävyys. Kemikaalit voivat olla vaarallisia myös siksi, että ne ovat pysyviä, eivätkä hajoa helposti kehossa tai ympäristössä. Jos tällaiselle aineelle altistutaan toistuvasti, sen pitoisuus kehossa kasvaa, jolloin aine voi aiheuttaa haittaa terveydelle pitkällä aikavälillä.

  • Lapsella on suhteessa painoon aikuista suurempi altistumistaso ravinnon, juomaveden, ilman ja pölyn vierasaineille.

  • Lapsen energiankulutus on ihon kautta tapahtuvan lämmönhukan, fyysisen aktiivisuuden, kasvun ja muiden tekijöiden vuoksi suhteessa kokoon suurempi kuin aikuisella. Vastaavasti ruoan- ja vedenkulutus on monikertainen aikuisiin verrattuna. Samasta syystä lapset myös hengittävät tiheämmin.

  • Painoon nähden aikuisia suurempi ihon pinta-ala voi aiheuttaa suhteellisesti suuremman altistuksen esimerkiksi kosmetiikan sisältämille aineille.

  • Vierasaineiden imeytyminen, aineenvaihdunta ja erittyminen muuttuvat iän myötä.

  • Lapsella on aikuista enemmän elinvuosia edessään ja siten mahdollisuus altistua pidempään. Lapsena tapahtunut kemikaalialtistuminen voi myös ilmetä vasta myöhemmin aikuisiällä.

  • Herkkyys riippuu myös annoksesta. Kun altistuminen on riittävän alhaisella tasolla, lapset eivät reagoinniltaan eroa aikuisista.


 

Lue lisää: Turvallinen koti lapselle -opas http://www.tukes.fi/Tiedostot/Kemikaalituotteet/Oppaat/Turvallinen_koti_lapselle_opas.pdf
 
Sivun alkuun