Opettaja: kuinka hyvin luokkasi tuntee varoitusmerkit?

Tukes
9.3.2016 10.25
Tiedote

 

Kemikaalien varoitusmerkit sisältävät tärkeää tietoa, koska ne varoittavat todellisesta vaarasta. Esimerkiksi grillinsytytysnesteen joutumisesta elimistöön voi seurata kohtalokas kemiallinen keuhkokuume. Syövyttävät astianpesuainetabletit puolestaan voivat aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita nieltynä. Alakoulun opettaja: oletko sinä testannut, kuinka hyvin oppilaasi osaavat nämä merkinnät? Jos et, hyödynnä Hannan talo -verkkopeliä opetuksessa!

Hannan talo on pohjoismaalaisten viranomaisten tekemä opetusmateriaali. Se esittelee oppilaille yhdeksän uutta varoitusmerkkiä, joita käytetään kemikaalien vaaramerkinnöissä ajatuksena auttaa oppilaita ymmärtämään eri vaarojen merkitys.

Katso, millä tavoin Puotilan koulun viidesluokka hyödynsi Hannan taloa oppitunnilla. 

Vinkkejä opettajille oppituntia varten  • Anna luokkalaisille etukäteistehtäväksi kuvata kännykällä kotoa löytyviä varoitusmerkkejä. Näin he tiedostavat, missä tuotteissa varoitusmerkkejä yleensä on ja tutustuvat aiheeseen etukäteen.

  • Aloita tunti esittelemällä oppilaille varoitusmerkit. Se onnistuu kätevästi käymällä läpi oppilaiden ottamia kuvia.

  • Oppilaat ovat saattaneet kuvata tuotteista myös varoitusmerkkejä, jotka ovat oranssipohjaisia neliöitä. Nämä ovat vanhoja, väistyviä varoitusmerkkejä. Lisätietoa siitä, miten uudet varoitusmerkit vastaavat vanhoja löytyy täältä.

  • Kun varoitusmerkit on esitelty, on aika pelata Hannan taloa! Kuulemme mielellämme, jos oppilailla on peliin liittyen kehitysehdotuksia tai opettajalla palautetta. Voit olla meihin yhteydessä [email protected]

  • Tutustu Hannan talon opettajille suunnattuun osioon. Myös sieltä saa vinkkejä miten käyttää Hannan taloa opetuksessa.


 

Teksti ja video: Heta Kylmämaa