Hyppää sisältöön

Takapuolet ylös työtuolista!

Tukes
Julkaisuajankohta 3.2.2016 13.26
Tiedote

 

Uskallan väittää, että liikuntaan käytetty työaika on sekä työntekijän että työnantajan etu, toteaa Tukesin ylitarkastaja Sara Lax blogissaan.

"Istumatyö tappaa, vaikka himoliikkuisit vapaa-ajalla". Tällä otsikolla Yle uutisoi istumatyön vaaroista otsikolla , kun STM julkaisi kansalliset suositukset istumisen vähentämiseksi.

Luen tekstiä eteenpäin ja kun teksti kertoo, että jo kahdeksan tunnin istuttu työpäivä nostaa kuolemanriskiä 15 prosentilla vähän istuviin verrattuna, totean, että asialle on tehtävä jotain. Nostan työpöytäni seisoma-asentoon. Myös pieni liikuntatauko työpäivän aikana on oiva vaihtoehto istumatyön haittojen torjuntaan.

Ajatuksesta koko työpaikan liikuntakampanjaksi

Olin kuullut, että joillakin työpaikoilla voi harrastaa liikuntaa myös työajalla. Viime vuonna päätin ehdottaa ideaa hyvinvointiryhmällemme Hyviksille. Ryhmä innostui, ja iloksemme myös Tukesin johto vakuuttui perusteluistamme ja näytti idealle vihreää valoa. Syksyllä 2015 meillä järjestettiin kaksi kuukautta kestänyt liikuntakampanja, jonka aikana saimme käyttää tunnin viikoittaisesta työajasta liikunnan harrastamiseen yhdessä työkaverin kanssa. Kampanjan tavoitteena oli lisätä yhteisöllisyyttä ja saada lisää virtaa työtehtäviin. Mahtava kädenojennus työnantajalta työhyvinvoinnin lisäämiseksi!

Kuten suurin osa liikuntakampanjaan osallistuneista työkavereistani, minäkin käytin omat tuntini ryhmäliikunnan parissa. Oli mukava huomata, että viikoittaiselle pilatestunnille osallistui uusia kasvoja kampanjan myötä. Tunnin jälkeen jälleen kerran yhteen ääneen todettiin, kuinka virkistäytynyt olo oli. Eräänä aamuna minua ilahdutti kollegani, joka oli aloittanut työpäivänsä kuntosalilla ja kehui, kuinka oli nyt täynnä virtaa aloittamaan työpäivän. Onko tämä vain sanahelinää vai onko sanoissa oikeasti jotain perää?

Parin kuukauden liikuntakampanjan tuomia etuja on vaikea osoittaa muuten kuin palautteen avulla. Vaikutus tuskin näkyy vielä sairauspoissaoloissa. Onneksi asiasta on myös tutkittua tietoa. Esimerkiksi Liikunta & Tiede -lehti (6/2015) lupaa, että työssä käyvien liikuntaan sijoittaminen on kannattava investointi. Johto oli onneksemme vakuuttunut lyhyenkin kampanjan kokemuksista ja saamme kevään aikana uuden, kolme kuukautta kestävän, tilaisuuden liikkua tunnin viikossa työajalla.

Puitteet työnantajalta, toteutus jokaisesta itsestä kiinni

Tämän blogitekstin kirjoitin seisten työpöytäni ääressä. Kiitos työnantajalleni, minulla on mahdollisuus tehdä töitä myös seisten. Ja uuden kampanjan myötä minulla on mahdollisuus myös liikkua työajalla. Työnantaja voi tarjota hyvät puitteet istumatyön haittojen ehkäisemiseksi, mutta toteutus on jokaisesta itsestään kiinni. Takapuolet ylös työtuolista - tutkimusten ja omien kokemusten perusteella uskallan väittää, että liikuntaan käytetty työaika on sekä työntekijän että työnantajan etu!

Sara Lax
Sara Lax
aktiivi-jäsen, hyvinvointiryhmä Hyvikset
ylitarkastaja, Prosessiturvallisuusryhmä
 
Sivun alkuun