Hyppää sisältöön

Tapaturmaverkosto tiedottaa: Tarkista nämä turvallisuusseikat kotona joulun aikaan – tarkistuslista auttaa vähentämään tapaturmia erityisesti ikääntyneen kodissa

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 13.12.2024 14.40
Tiedote

Joulun ajan valmistelut tuottavat paljon iloa, mutta juhlakauteen liittyy erityisesti ikääntyneillä myös tapaturmariskejä. Iän karttuessa varsinkin yksin asuminen ja alentunut toimintakyky altistavat tapaturmille. Juhlavalmistelujen turvallisuutta voi lisätä yhdessä. Tapaturmapäivää vietetään perjantaina 13. joulukuuta.

Tapaturmapäivän 13.12. kuvituskuva.

Tapaturmapäivää vietetään perjantaina 13. joulukuuta. Kuva Jaakko Jaskari

Yhä suurempi osa Suomen väestöstä on ikääntynyttä. Samaan aikaan yksin asuminen yleistyy. Monessa kodissa ikääntynyt ihminen valmistelee siis joulua yksin, vaikka itse juhlapyhiä vietettäisiinkin yhdessä sukulaisten ja ystävien voimin.

– Juhlasesonkiin valmistaudutaan usein etsimällä esiin joulukoristeet vintiltä, laittamalla ruokaa ja polttamalla kynttilöitä. Silloin, jos toimintakyky on alentunut esimerkiksi iän myötä, on erityisen tärkeää varmistaa, että jokainen voi nauttia joulusta turvallisesti, sanoo Suomen Punaisen Ristin terveyden edistämisen suunnittelija Anna Ranta.

Yksi tapa parantaa turvallisuutta on tehdä niin kutsuttu turvallisuuskävely omassa kodissa tai ikääntyneen läheisen kanssa hänen kotonaan. Apuna voi käyttää ikääntyneille räätälöityä arjen turvallisuuden tarkistuslistaa, jonka avulla voi huomata kodin vaaranpaikat ja ehkäistä tapaturmia ennalta.

Joulun alla kannattaa tarkistaa ikääntyneen läheisen kanssa ainakin nämä asiat:

  • Lähes kaksi kolmesta kotona syttyneestä tulipalosta alkaa ruuanlaitosta. Ajastettava liesi ja uuni sekä liesivahti tekevät keittiöstä turvallisemman.
     
  • Valtaosa kynttilöiden ja ulkotulien aiheuttamista paloista syttyy joulun aikaan. Kynttilät voi tarvittaessa vaihtaa esimerkiksi valosarjaan, jonka voi ajastaa syttymään ja sammumaan automaattisesti.
     
  • Palohälytinten sijoittelu, määrä ja toimivuus kannattaa tarkistaa.
     
  • On hyvä varmistaa, että helposti syttyvää materiaalia ei säilytetä esimerkiksi lieden tai takan lähellä.
     
  • Joulukoristeet kannattaa säilyttää niin, että ne saa esiin kiipeämättä korkealle. Huteran jakkaran sijaan kotiin kannattaa varata tukevat käsinojalliset taloustikkaat.
     
  • Talven liukkailla myös lyhyille postinhakureissuille on syytä varata pitäväpohjaiset kengät.
     
  • Koko tarkistuslista löytyy osoitteesta: Iäkkäiden turvallisuuden tarkistuslista Kotitapaturma.fi 

Riittävä toimintakyky auttaa toimimaan hätätilanteessa

Erityisen suuren riskin toimintakyvyn rajoitteet muodostavat silloin, kun jotain sattuu. Esimerkiksi tulipalosta pelastautuminen vaatii sitä, että ihminen oivaltaa tilanteen vakavuuden ja pystyy sen jälkeen sammuttamaan palon, pelastautumaan tai jopa pelastamaan muita.

– Siksi toimintakyvyn ylläpito on mitä suurimmassa määrin turvallisuuden ylläpitoa, ja riskeihin puuttumalla on mahdollista helpottaa esimerkiksi pelastautumista ja avun hälyttämistä hädän hetkellä. Kuitenkin koko yhteiskunnan tasolla on tärkeää varmistaa, että ihminen ei joudu elämään yksin silloin, kun arjesta huolehtiminen ei enää suju ihmiselle itselleen turvallisesti, sanoo hankevastaava Outi Ronkainen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

– Juhlavalmistelut tuottavat paljon hyvää mieltä kaiken ikäisille. Varmin tapa parantaa turvallisuutta ja lisätä samalla jouluiloa on tehdä valmisteluja yhdessä läheisten tai vaikka naapuruston kesken, Anna Ranta täydentää.

Tapaturmapäivä-kampanjaa vietetään 9.–15.12. Tapaturmapäivää vietetään aina perjantain 13. päivä ympärillä. Kampanja kannustaa miettimään, kuinka jokainen voi vähentää riskejä ja ehkäistä tapaturmia kotona, vapaa-ajalla ja töissä. Kampanjan järjestää järjestöjen, viranomaisten ja yksityisten toimijoiden muodostama Tapaturmien ehkäisyverkosto, jota koordinoi Suomen Punainen Risti.

Lisätietoja Tapaturmapäivä-kampanjasta:
Terveyden edistämisen suunnittelija Anna Ranta, Suomen Punainen Risti, [email protected], p. 040 480 6973

Lisätietoja paloturvallisuudesta:
Hankevastaava Outi Ronkainen, Suomen Pelastusalan keskusjärjestö,
[email protected], p. 040 351 6941

Tapaturmapäivän verkkosivut

 
Sivun alkuun