Hyppää sisältöön

Turvallista 112-päivää!

Tukes
Julkaisuajankohta 11.2.2016 10.58
Tiedote

 

Tiesitkö, että 112 Suomi -sovelluksella voit soittaa hätäpuhelun, jossa sijaintitietosi välittyvät automaattisesti hätäkeskukseen.

112 Suomi -sovellus välittää hätäpuhelun soittajan sijainnin

112-päivänä Hätäkeskuslaitos muistuttaa viime vuonna käyttöön otetusta 112 Suomi -sovelluksesta,  josta on ollut paljon hyötyä onnettomuustilanteissa. Sovellus on ladattavissa maksuttomasti älypuhelimeen ja sillä voi soittaa hätäpuhelun, johon liittyy satelliittipaikannus. Tällöin soittajan sijaintitiedot välittyvät automaattisesti hätäkeskukseen ja apu löytää nopeammin perille.  Paikannuksesta on hyötyä esimerkiksi liikuttaessa metsässä tai vieraassa kaupungissa.

Hätäkeskuslaitoksen  mukaan sovellus on auttanut monissa eksymistapauksissa, etenkin tieverkon ulkopuolella. Sen kautta on saatu  apua myös liikenneonnettomuuksissa. Lisäksi taajama-alueilla tapahtuneissa hätätilanteissa on usein kyetty paikantamaan hädässä olija nopeammin kuin perinteisin menetelmin.

Lue lisää sovelluksesta.

112 Suomi-videohaastatteluun

 Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112, älä läheiselle!

Erityisesti iäkkäät soittavat hätätilanteessa ensin läheiselleen, jolloin avunsaanti hätäkeskuksesta viivästyy. Hätätilanteessa on aina hyvä soittaa itse 112 -hätänumeroon, jos vain suinkin voi. Hätäkeskuksen päivystäjä saa parhaimmat tiedot avun tarvitsijalta itseltään.

  • Soita itse numeroon 112, jos voit.

  • Jos et itse pysty itse soittamaan, kuka tahansa paikalle sattunut henkilö voi soittaa apua hätänumerosta.

  • Älä viivyttele soittamista numeroon 112!


Soita hätänumeroon esimerkiksi, kun:

  • olet saanut tai epäilet saaneesi sairauskohtauksen

  • olet vakavasti loukkaantunut

  • joudut onnettomuuteen

  • huomaat tulipalon syttyneen


Hätänumero 112 käytössä koko EU:ssa

Hätänumero 112 toimii kaikissa EU-maissa. Hätänumeroon voi soittaa maksutta mistä tahansa puhelimesta ilman suuntanumeroa. Numeroon voi soittaa myös ulkomaisesta matkapuhelinliittymästä ilman suuntanumeroa.  Ulkomailla hätänumeroon soitto ohjautuu paikalliseen hätäkeskukseen. Mikäli matkakohde on EU:n ulkopuolella, on tärkeää selvittää etukäteen matkakohteessa käytössä olevat hätänumerot.

112-logo


 

Mikä on 112-päivä?

112-päivä on eri turvallisuustoimijoiden yhteinen kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi. Kampanjassa halutaan kiinnittää ihmisten huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. Turvallinen arki syntyy pienistä teoista, joilla jokainen voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta.

112-päivää vietetään 11. helmikuuta. Vuonna 2016 kampanja-aikaa on koko viikko 6, jolloin 112-päivän tapahtumia järjestetään ympäri Suomen. Viikon aikana kuka tahansa – yksityishenkilö, harrasteporukka tai järjestö – voi järjestää 112-päivän tapahtuman omalla paikkakunnallaan.

 

Lue 112-päivän tiedote: Nuoret ja iäkkäät yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa

Katso 112-päivän tapahtumat

Tutustu myös seuraaviin 112-kampanjan sivuihin

http://112paiva.info/seniorit/

http://112paiva.info/seniorit/kodin-turvallisuus/

http://112paiva.info/seniorit/lataa-sovellus/


Tekstit: Paula Kuusio


Lähteet:
112-päivän sivusto
Hätäkeskuslaitoksen tiedote: 112-päivänä Hätäkeskuslaitos muistuttaa hätänumeron oikeasta käytöstä

 

 

 
 
Sivun alkuun