"En ole tekninen ihminen, joten päädyin Tukesiin töihin vähän sattumien kautta. Onneksi hain paikkaa, sillä viranomaistyö on tuntunut omalle jutulle. Uskon elämässä ratkaisukeskeisyyteen: tietyt asiat pitää käydä läpi ja murehtia, mutta sitten pitää mennä eteenpäin ja löytää ratkaisu. Parasta onkin yhdessä työkavereiden kanssa tekeminen. Saan voimia siitä, että ongelma käydään yhdessä läpi ja siitä keskustellaan. Tukesissa on taustaltaan ja koulutukseltaan todella erilaisia ihmisiä ja on kiehtovaa, miten eri alojen ihmiset tekevät yhdessä töitä. Kukaan ei saisi yksin asiaa ratkaistua, mutta yhdessä se onnistuu.
Johtavana asiantuntijana työskentely on mielekästä koska pidän erityisesti lain soveltamisesta. Pääsen myös päivittäin työskentelemään intohimoni, suomen kielen parissa. Pitää miettiä, miten kieltä käytetään, mitä se tarkoittaa ja miten sitä tulkitaan. Itseään pääsee haastamaan erityisesti tekstin tuottamisessa, sillä sen pitää olla ymmärrettävää – ei hallintojargonia tai juristeriaa.
Tukes on toinen työpaikkani Turun oikeustieteellisestä tiedekunnasta valmistumisen jälkeen. Se, että olen viihtynyt talossa niin pitkään, kertoo että Tukes on erinomainen työpaikka. Urani alkuaikoina, nuorena juristina, epävarmuutta aiheutti työt jotka liittyivät aihealueisiin, joiden asiantuntija en ollut. Työitsetuntemus ja luottamus ovat kuitenkin vuosien varrella kasvaneet. En ole koskaan kokenut, että olisi ollut ylitsepääsemätöntä haastetta. Aina on ollut joku, jolta on voinut kysyä ja saanut apua.”
Johtavana asiantuntijana Tukesin hallinnossa Sanna-Mari työskentelee erilaisten oikeudellisten kysymysten parissa kaikilla Tukesin lainsäädäntöalueilla, auttaa asiantuntijoita oikeudellisissa ongelmissa sekä osallistuu oikeudellisena asiantuntijana työryhmiin ja sidosryhmäyhteistyöhön.
”Luonto on ollut minulle tärkeä lapsesta asti – erityisesti vesistöt, järvet ja vesiympäristö ovat minulle läheinen elementti. Siinä vaiheessa, kun löysin akvaattisten tieteiden eli vesistötieteiden koulutusohjelman, niin ei tarvinnut kahta kertaa miettiä minne hakea opiskelemaan. Koulutukseltani olen limnologi, joka tarkoittaa, että olen erikoistunut erilaisiin vesistöjen tilan arviointiin, vesiekosysteemin toimintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin sekä vesieliöiden ja vesikasvien tunnistamiseen.
Käyn työssäni läpi ympäristöriskien arviointia eli hakemuksia sekä meille toimitettuja aineistoja ja tutkin niiden pohjalta täyttävätkö valmisteet niille asetetut kriteerit eli voidaanko ne hyväksyä EU:n markkinoille. Biosidipuolella törmää ajoittain harhaanjohtavaan markkinointiin, jossa mainostetaan, että tuote on luonnonmukainen tai ympäristöystävällinen. Voiko mikään aine, jonka tarkoitus on tappaa eläviä eliöitä, kuitenkaan olla ympäristöystävällinen?
Haastavinta työssäni on monimutkaisten asioiden äärellä työskentely. Jos ei nyt aivan joka päivä, niin ainakin joka viikko joutuu pähkäilemään jotain uutta asiaa. Mikään ei ole itsestään selvää, asiat muuttuvat koko ajan ja muutosta pitää seurata. Se on haastavaa, mutta minua motivoi uuden oppiminen ja oman työn merkityksellisyys ja tarkoitus. Ei ole kahta samanlaista päivää.”
Biosidien riskiarvioinnin ylitarkastajana Oskari Hanninen työskentelee ympäristöriskien arvioinnin ja kemikaalien turvallisuuden parissa.
”Tukes on aina ollut tuttu organisaatio äitini työn puolesta. Olin organisaation toiminnassa ensimmäisen kerran mukana jo ala-asteella työelämään tutustumisen kautta. Tein myös AMK-opintojen aikana Tukesissa töitä kesätyöntekijänä ja viestintäryhmässä opintojen harjoittelujakson. Minulla on aina ollut positiivinen mielikuva Tukesissa työskentelystä – ihmiset ovat mukavia ja tehtävät mielenkiintoisia sekä monipuolisia. Olin tradenomiksi valmistumisen jälkeen muutaman vuoden muualla töissä, kunnes sain paikan lupakäsittelijänä painelaiteryhmässä. Mielenkiintoni kehittämistä kohtaan huomattiin nopeasti ja pääsin pian aloittamisen jälkeen kehittämään erilaisia järjestelmiä sekä prosesseja.
Työn ja vapaa-ajan yhdistäminen on onnistunut ilman ongelmia. Pidän erityisesti matkustamisesta; tykkään tutustua uusiin kulttuureihin sekä laajentaa maailmankuvaani. Samalla oppii arvostamaan omaa kotimaata ja sen tuomia mahdollisuuksia. Myös jatko-opinnot ovat hoituneet työn ohella joustavasti.
On hienoa olla oman työn puolesta tekemässä käyttäjälähtöisiä digipalveluita Tukesin sisäisille ja ulkoisille asiakkaille sekä sujuvoittamassa toimintaa. Työssä onnistuminen tuo helpotusta monelle yrittäjälle ja tukeslaiselle. Yksi parhaista puolista Tukesilla on, että organisaatiossa annetaan mahdollisuuksia kasvaa asiantuntijana ja kaikkia kannustetaan kehittämään osaamistaan. Olen hyvä esimerkki siitä, miten paljon työtehtävät voi kehittyä.
Pahimmillaan olen törmännyt ajatukseen, että ihmiset luulevat virkamiehen työn olevan paperien pyörittelyä. Parhaimmillaan asiakkaillamme on tunne, että olemme mukana luomassa turvallista ja kilpailukykyistä Suomea, jossa autetaan yrittäjiä toimimaan vastuullisesti. Haluankin omassa toiminnassani vahvistaa asiakkaidemme tunnetta siitä, että viranomainen on tukea antava ja luotettava kumppani, jonka kanssa asioiminen on helppoa.”
Marika toimii usean Tukesin palvelun tuoteomistajana, teollisuusyksikön suunnittelijana ja projektitoimistovastaavana. Hänen tehtäviensä tavoitteena on palveluihin ja muuhun toimintaan liittyvien prosessien kehittäminen ja niiden laadun varmistaminen.