Hyppää sisältöön

Vältä trampoliinionnettomuudet – muista turvaverkko ja ohjeista lapset hyppimään vain yksi kerrallaan!

Tukes
Julkaisuajankohta 24.4.2018 9.43
Tiedote

Yksi kevään merkeistä on trampoliinien ilmestyminen pihoihin. Trampoliinilla hyppiminen on hyvää liikuntaa, mutta siihen liittyy myös vaaratekijöitä. Trampoliinihyppijöille tapahtuu valitettavan paljon onnettomuuksia, kuten käsien ja jalkojen murtumia ja aivotärähdyksiä. Onnettomuuksia voi ehkäistä, kun huolehtii turvallisuusasioista, kuten lasten opastamisesta hyppimään vain yksi kerrallaan. Tärkeää on myös koota trampoliini oikein, sijoittaa se oikeaan paikkaan ja varustaa turvaverkolla.

Vaaratilanteita syntyy esimerkiksi silloin, kun trampoliinilla hyppii monta ihmistä yhtä aikaa. Jos eri painoiset ihmiset käyttävät trampoliinia yhtä aikaa, vaarana on, että pienemmät hyppivät voivat lentää trampoliinilta hallitsemattomasti tai suuremmat hyppijät voivat pudota pienempien päälle, mikä helposti johtaa pienellä raajojen murtumiin.

Vammoja on tullut myös kokeneemmille trampoliiniharrastajille, sillä kokemuksen karttuessa rohkeus ja riskinotto kasvavat. Volttien ja kuperkeikkojen tekijät saattavat pudota trampoliinille pää tai niska edellä, mikä voi johtaa vakaviin seurauksiin.

Valtaosa trampoliinivammoista voitaisiin välttää noudattamalla turvallisuusohjeita.

Trampoliinia ostaessasi muista:

–  Vertaile eri tuotteita niiden ominaisuuksien suhteen (esimerkiksi vakaus sekä jousien, koukkujen ja kehikon päällä käytetyt kehyspehmusteet). 

–  Varmista, että trampoliinin mukana on suomen- ja ruotsinkieliset kokoamis- ja käyttöohjeet. 
–  Varmista, että trampoliinin mukana tulee turvaverkko.

Tee näin, kun asennat trampoliinia:

–  Aseta trampoliini mahdollisimman tasaiselle alustalle (esimerkiksi hiekalle tai nurmikolle) siten, että se on alustalla vakaasti.

–  Huolehdi, että trampoliinin ympärillä on riittävästi vapaata tilaa ja että trampoliinin alla, sivuilla ja yläpuolella ei ole teräviä tai kovia esteitä tai muita vaaratekijöitä (esimerkiksi seiniä, puun oksia, muita harrastusvälineitä tai sähköjohtoja). 

Kokoa trampoliini huolellisesti mukana olevien ohjeiden mukaisesti. Ole erityisen tarkkana, kun kiinnität trampoliinin jalkoja!

–  Asenna turvaverkko ohjeiden mukaisesti.

Ennen trampoliinin käyttöä, tarkista seuraavat asiat:

–  Millainen on trampoliinin kunto, ovatko kaikki osat ehjänä?  Vaihda rikkoutuneet osat uusiin.

–  Ovatko jalat kunnolla kiinni ja verkko ehjä?

 Trampoliinihyppimisen turvavinkkejä 

Aikuinen, valvo lapsen ja nuoren hyppimistä!

Trampoliinilla saa hyppiä vain yksi henkilö kerrallaan. 

–  Opettele ensin perushypyt ja siirry vasta taitojen karttuessa vaikeampiin.

–  Hyppijän taskussa tai vaatteissa ei saisi olla teräviä tai kovia esineitä, jotka voivat aiheuttaa loukkaantumisen vaaran.

–  Trampoliinilla ei tule hyppiä liian kauan tai liian montaa kertaa peräkkäin. Väsyneenä sattuu herkemmin onnettomuuksia.

–  Vältä sateella hyppimistä, sillä silloin trampoliinin matto saattaa olla liukas.

Ethän hypi alkoholin vaikutuksen alaisena.

 Silloin kun trampoliini ei ole käytössä, se kannattaa varastoida sopivaan paikkaan valvomattoman käytön ja onnettomuuksien estämiseksi.

Tutustu myös voimisteluseura BounCe Espoo ry:n tekemiin vinkkivideoihin, miten erilaisia trampoliinitemppuja tehdään. Videoilla on käytännöllisiä ideoita liikkeiden opetteluun ja kokeiluun. Muista näyttää videot perheen pienemmille sekä rajojaan kokeileville nuorille.

Trampoliinihyppimisen vinkkivideoita

Lisätietoja: Ylitarkastaja Anja Merenkivi, p. 029 5052 192

 
Sivun alkuun