Vinkkejä turvalliseen verkkokauppaan
Tukes
Julkaisuajankohta
25.11.2016
11.06
Tyyppi:Tiedote
Jouluostosten aika koittaa. Jos ostat verkkokaupasta, kannattaa olla varovainen. Lue vinkkimme turvalliseen verkko-ostamiseen!
Näin ostat turvallisesti verkosta:
- Katso ensin verkkokaupan yleisilmettä ja kirjoitustyyliä. Mikäli sivuston kokonaisuus on heikko ja kieli ontuvaa, on syytä edetä sivustolla varoen.
- Tutustu aluksi verkkokaupan toimitusehtoihin sekä kaupan yhteystietoihin. Selvitä etukäteen, onko asiakaspalveluun yhteystietoja, maksaako kuljetus, miten voit reklamoida ja miten maksettu kauppahinta mahdollisesti palautetaan. Ellet löydä kattavaa ja selkeää tietoa tuotteista, hinnoista, toimitusajasta, mahdollisesta takuusta ja peruutusoikeudesta ja palautuskäytännöistä, on todennäköistä, ettei kaupankäynti suju ongelmitta. Selvitä yrityksen toimintaa, esimerkiksi lähettämällä asiakaspalveluun kysymys ja arvioimalla yrityksen vastausta.
- Selvitä myyjän luotettavuutta googlaamalla esim. ”verkkokaupan nimi” + problems. Keskustelupalstoilta löytyy usein muiden kokemuksia yrityksestä. Kiinnostavaa lisätietoa kotimaisista yrityksistä voi tarjota myös esimerkiksi Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä (YTJ)
- Arvioi tuotteesta annettuja tietoja ja tarkasta, että tuotteessa on käyttö- ja huolto-ohjeet. Suomeen tarjottavissa tuotteissa käyttöohjeiden on oltava suomeksi ja ruotsiksi. Suomeen tarjottavista elintarvikkeista on ostohetkellä annettava samat tiedot kuin tavanomaisesta kaupasta myytävistä elintarvikkeista lukuun ottamatta muuttuvia tietoja, kuten vähimmäissäilyvyysaika. Tarkasta etenkin ainesosaluettelo, tarvittaessa allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet sekä mahdolliset varoitusmerkinnät ja käyttöohjeet.
- Kiinnitä erityisesti huomiota maksutapaan. Tärkeää on, että verkkokaupassa on useita maksuvaihtoehtoja. Etukäteismaksamisessa on riskinsä.
- Turvallisinta on maksaa luottokortilla suojatussa yhteydessä, jonka tunnistaa lukon kuvasta osoitekentässä. Jos kaupan jälkeen on aihetta reklamoida, voit esittää vaatimuksen maksunpalautuksesta myös luottoyhtiölle. Oman oikeusturvansa voi suojata asioimalla ainoastaan vastuullisissa ETA-alueen verkkokaupoissa sekä ottamalla selvää tuotteiden maahantuontia koskevista säännöksistä.
Lue lisää sivustolta: http://tietolisaaturvaa.fi/
Muistilista verkko-ostajalle
- Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä myös on.
- Tutki verkkokaupan yleisilmettä ja kieltä. Jos epäilyksesi heräävät, etene varovasti.
- Tutustu toimitusehtoihin ja etsi kaupan yhteystiedot. Mikäli niitä ei löydy, saattaa jatkossa tulla ongelmia.
- Selvitä myyjän luotettavuutta googlaamalla esimerkiksi ”myyjän nimi + problems”.
- Tallenna tekemäsi tilaus ja tee reklamaatiot aina kirjallisesti.

Lue myös Tullin Netistä ostamisen opas yksityishenkilölle
Tietoja vaarallisista tuotteista löydät Tukesin markkinavalvontarekisteristä.
Toim. Paula Kuusio
Lähde: Tieto lisää turvaa sivusto