Ethän hyppää veteen sukellusmaskin kanssa
Vesien lämmetessä lapset viihtyvät hyvin vedessä sekä veden alla. Vedenalaista maailmaa on helpompi katsella, kun vettä ei joudu silmiin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Sukeltajaliitto muistuttavat, että karkaistusta lasista tehdyt sukellusmaskien linssit eivät välttämättä kestä veteen hyppäämistä. Tukesin tietoon on tullut muutama tapaus, joissa sukellusmaskin linssit ovat hajonneet sirpaleiksi, kun lapsi on hypännyt maski kasvoillaan veteen.
Sukellusmaski ei ole lelu ja se on tarkoitettu vain sukelluskäyttöön. Maskin käyttö vaatii käyttäjältä uimalaseja enemmän huolellisuutta, koska sukellusmaskin linsseissä käytetään pääasiassa karkaistua lasia, eikä se kestä kovia iskuja. Esimerkiksi veteen hyppääminen voi rikkoa sukellusmaskin lasin.
Uimalasit vai sukellusmaski - näin valitset lapsellesi oikean suojaimen
- Silmien suojaimia ostaessa kannattaa miettiä, millaiseen käyttöön ne tulevat: riittävätkö uimalasit vai tarvitaanko sukellusmaskia tai -laseja?
- Rantaleikkeihin on turvallisempaa valita muovista valmistetut uimalasit, jotka soveltuvat hyvin myös rantavedessä sukelteluun.
- Uimalasit ovat järkevämpi valinta myös esimerkiksi vesiliukumäkiin ja vesihuvipuistoihin. Liukumäkiä laskiessa sukellusmaskiin voi tulla iskuja, jotka voivat rikkoa maskin lasin.
- Varsinaiseen sukeltamiseen kannattaa valita sukellusmaski. Se muodostaa ilmatilan silmien ja veden välille. Maskin tulee peittää myös nenä, jolloin sukellettaessa voidaan puhaltaa hieman ilmaa maskin sisälle paineen tasaamiseksi.
- Varmista ennen sukellusmaskin tai uimalasien ostamista, että niissä on CE-merkintä, Euroopan talousalueella toimivan valmistajan tai valmistajan valtuuttaman edustajan nimi ja osoite. Lisäksi tuotteen mukana on oltava suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet sekä mahdolliset käytön rajoitukseen liittyvät tiedot.
Sukellusmaskit ja uimalasit ovat henkilönsuojaimia. Markkinoilla olevien henkilönsuojainten on täytettävä eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset (89/686/ETY), joka on Suomessa saatettu voimaan henkilönsuojaimista annetulla valtioneuvoston päätöksellä (1406/1993).
Tukes ei tarkasta kaikkia markkinoille tulevia tuotteita eikä myönnä niille hyväksymisiä. Vastuu siitä, että markkinoilla olevat tuotteet ovat vaatimustenmukaisia, on toiminnanharjoittajilla eli tuotteiden valmistajilla, jakelijoilla ja jälleenmyyjillä.
Lisätietoja:
Tukes: tuoteturvallisuusinsinööri Merja Rajamäki, p. 029 5052 518
Sukeltajaliitto ry: Mika Rautiainen, p. 0400 380 981
Kuva hajonneesta sukellusmaskista