Hyppää sisältöön

Lutikka leviää matkatavaroissa ja käytetyissä huonekaluissa

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 7.2.2020 8.49
Tiedote
Lutikka ja lutikan munia. Kuva: Anticimex

Seinälude eli lutikka on yksi yleisimmistä asuntojen tuhohyönteisistä. Lutikat eivät leviä itsestään, vaan tulevat asuntoon yleensä ihmisen mukana. Tyypillisesti lutikka kulkeutuu kotiin lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Varotoimilla ehkäiset lutikoiden leviämistä.

Lutikoiden leviämiselle erityisen otollisia ovat majoitustilat, joissa asukkaat vaihtuvat usein. Lutikat käyttävät ravinnokseen ihmisen verta. Tavallisimmin lutikat viihtyvät makuuhuoneessa, piilossa sängyn rakenteissa ja listojen alla, mistä ne öisin ryömivät ruokailemaan. Lutikan voi havaita sen ulostejäljistä eli pienistä mustista pisteistä patjassa tai sängyssä, tai pienistä veritahroista vuodevaatteissa.

Sängystä lutikat voivat löytää tiensä matkatavaroihin, sillä matkalaukussa on niille mieluisia suojaisia piilopaikkoja. Siksi matkatavarat kannattaa matkan jälkeen joko lämpökäsitellä saunassa tai pakastaa.

- On tärkeää, että käsittelylämpötila on riittävän korkea tai matala. Matkalaukun sisuksen lämpötilan tulisi nousta useaksi tunniksi 60 asteeseen. Vaatteet voi saunottaa tai pestä pesukoneessa 60 asteessa, kertoo Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen.

Kuumuudelle herkät pienemmät esineet voi pakastaa suljetussa pussissa noin viikon ajaksi. Parvekkeelle vieminen ei todennäköisesti auta lutikoihin, sillä parvekkeen lämpötila ei ole riittävän kylmä.

Tarkista käytetty huonekalu ennen kotiin viemistä

Lutikat voivat levitä myös käytetyn huonekalun, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana. Käytetty huonekalu kannattaa ennen kotiin kantamista käydä läpi ja tutkia, näkyykö siinä merkkejä lutikoista. Pienet käytetyt huonekalut sekä vaatteet kannattaa kylmä- tai lämpökäsitellä samalla tavoin kuin matkatavarat.

Roskalavalle, jätetilaan tai rappukäytävään hylättyjä huonekaluja ei välttämättä kannata poimia mukaan.

Huonekalut voivat olla peräisin asunnosta, jossa on ollut lutikoita. Vaikka tekisi huolellisen tarkistuksen, voi huonekaluissa silti olla sellaisia paikkoja, joihin ei näe. Lisäksi munien taitoukkien havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa. Kierrätys on hyvä asia, mutta huonekalut voivat olla päätyneet syystä roskalavalle, sanoo Hanninen.

Ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntaan

Jos huomaat kodissasi lutikoita, ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntayritykseen. Jätä lutikoiden hävittäminen torjunta-alan ammattilaisille. Lutikoiden torjunta kotikonstein on haastavaa. Pahimmassa tapauksessa ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin asuntoihin.

Ei pidä häpeillä sitä, että kotiin on tullut lutikoita. Mitä nopeammin ongelmaan tartutaan, sitä helpommin lutikat saadaan torjuttua, toteaa Hanninen.

Tukes ylläpitää rekisteriä tuholaistorjujan tutkinnon suorittaneista henkilöistä sekä yrityksistä, jotka tekevät ammattimaista tuholaistorjuntaa. Rekisterissä on tällä hetkellä 77 tuholaistorjuntaa tekevää yritystä ja 248 tuholaistorjujan tutkinnon suorittanutta henkilöä.

Näin ehkäiset lutikoiden leviämistä kotiisi

Matkalla

Tarkista majapaikassa, näkyykö sängyssä tai sohvassa merkkejä lutikoista: pieniä mustia pilkkuja patjassa ja sängyn tai sohvan rakenteissa.

Älä säilytä matkalaukkua sängyn lähellä tai alla. Laita pesuun menevät vaatteet muovipussiin ja tyhjennä kotona suoraan pyykkikoneeseen.

Jos ihollasi on aamulla pieniä kutisevia puremajälkiä, voi se olla merkki lutikoista.
 

Matkalta kotiin palattaessa

Jos epäilet yöpyneesi paikassa, jossa oli lutikoita, pese kaikki vaatteet ja saunota tai pakasta mukana olleet tavarat. Muista paloturvallisuus saunassa.

Jos mahdollista, pakkaa matkalla mukana olleet vaatteet ja matkalaukku jo ulkona esimerkiksi jätesäkkiin ja vie ne jätesäkeissä saunaan. Älä levittele matkatavaroita asunnossa.
 

Ostaessasi käytettyjä huonekaluja tai vaatteita

Ennen ostopäätöstä tarkista, näkyykö huonekalussa merkkejä lutikoista.

Lämpö- tai kylmäkäsittele käytetyt huonekalut, jos se on mahdollista.

Pese käytetyt vaatteet riittävän kuumassa lämpötilassa (60 C).

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Oskari Hanninen, p. 029 5052 261, sähköposti: [email protected]

Tuholaistorjujan tutkintorekisteri ja tuholaistorjunnan yritysrekisteri

 
Sivun alkuun