Hyppää sisältöön

Blogi: Millainen on riittävä ensiapuvalmius vapaa-ajan palvelussa?

Julkaisuajankohta 8.10.2024 12.29
Uutinen

Hevostallilla ratsastuksenopettaja on vetämässä viiden asiakkaan ryhmää maastossa. Ratsukot ravaavat tutulla metsäautotiellä, kunnes yksi hevosista pelästyy ohi ajavaa moottoripyörää. Ratsastaja putoaa ja osuu pudotessaan kiveen. Ratsastaja on putoamisen jälkeen tajuton. Miten toimitaan?

Monissa vapaa-ajan palveluissa on tapaturman vaaroja, ja vaikka toiminta olisi huolella suunniteltua, asiakas voi loukkaantua palvelussa vakavastikin. Hevosen selästä voi pudota, laskettelussa voi kaatua ja sisäleikkipuistossa voi liukastua.

Kun asiakas loukkaantuu, tarvitaan nopeasti ensiaputaitoista henkilökuntaa. Merkittävän onnettomuusriskin sisältävissä palveluissa on aina oltava paikalla voimassa olevan ensiapukoulutuksen saanut henkilö, jolla on valmiudet toimia lajille tyypillisissä ensiaputilanteissa.

Loukkaantuneen oikeanlainen hoitaminen ja tilanteen arviointi saattavat vaikuttaa jopa asiakkaan koko loppuelämään. Äärimmillään on kyse asiakkaan hengestä.

Ensiaputaidot korostuvat taajamien ulkopuolella

Ensiaputaitojen merkitys korostuu erityisesti silloin, kun toimitaan kaukana taajamista ja avun perille tulo kestää kauan tai ollaan metsässä tai muussa hankalassa paikassa. Lisäksi on miettivä etukäteen, miten apua hälytetään tarvittaessa paikalle ja huolehdittava asianmukaisesta ensiapuvälineistä.

Kun järjestetään palvelua maasto-olosuhteissa, jo palvelun suunnittelussa kannattaa huomioida pelastuspisteet, joiden koordinaattien avulla saadaan apu ohjattua lähelle. Myös matkapuhelinten katvealueet on hyvä tarkistaa etukäteen –   olisi ikävää olla loukkaantuneen kanssa metsässä, jos puhelin ei yhdistäkään hätänumeroon.

Kertaa taitojasi

Hankalassa onnettomuustilanteessa ei ole helppoa toimia. Ensiaputaitojen säännöllinen kertaaminen pitää mielessä peruselvyttämisen sekä vakavaan loukkaantumiseen liittyvät toimintatavat. Ensiapukoulutus muistuttaa mieliin myös sen, miten erottaa vakava loukkaantuminen lievemmästä. Tilanteen arvioiminen voi olla vaikeaa, ja hätänumeroon kannattaa soittaa matalalla kynnyksellä.

Kovavauhtisissa lajeissa erityisesti päävammat sekä selkärankaan kohdistuvat loukkaantumiset tulee huomioida mahdollisesti vakavina. Vanhat perinteet ratsastuksessa, esimerkiksi putoamisen jälkeen mahdollisimman nopeasti selkään uudelleen nouseminen, on tällöin syytä unohtaa. Tärkeintä on selvittää, onko loukkaantuminen niin vakava, että jatkohoitoa tarvitaan.

Harjoittele hätätilanteita 

Hätätilanteesta selviytymisessä auttaa ensiapukoulutus, mutta myös omaan palveluun ja toimintaympäristöön räätälöity hätätilanneharjoittelu oman henkilökunnan kanssa on tärkeää. Miten juuri meillä toimitaan? Miten apu löytää nopeasti perille meidän kohteeseemme? Millaisia asioita pitää huomioida muun ryhmän osalta? Missä meidän ensiapuvälineemme on? Onko niitä riittävästi ja ovatko ne kunnossa?

Nimellisesti suoritetun ensiapukoulutuksen ja siitä annetun todistuksen sijaan tärkeämpää ovat koulutuksessa hankitut taidot ja kyky toimia. Jatkuva harjoittelu varmistaa, että henkilöstö osaa oikeasti toimia vaativissa onnettomuustilanteissa.

Paras ensiapukoulutus on räätälöity omaan toimintaan

Ensiapukoulutuksia on eritasoisia ja eri tahojen järjestämiä. Tukes ei viranomaisena vaadi palveluntarjoajilta minkään tietyn tahon järjestämää koulutusta, vaan koulutuksen on vastattava palvelun riskitasoa ja annettava riittävät taidot palvelulle tyypillisten tapaturmien ensiapuun.

Perustason ensiapukoulutus on minimivaatimus, mutta paras ensiapukoulutus on juuri omaan toimintaan tai lajiin räätälöity. Jos asiakas voi saada palvelussa palovammoja, täytyy varautua hoitamaan juuri niitä. Tai jos tyypillinen tapaturma on putoaminen tai törmääminen, vammat ovat erilaisia ja vaativat erilaista ensiapua.

Ensiapu- ja pelastustaitovaatimukset ovat perustasoa suuremmat silloin, kun palvelua suoritetaan taajaman ulkopuolella, kaukana metsässä tai paikalla on paljon alaikäisiä, esim. leiriläisiä, yön yli. Kannattaakin seurata oman lajin turvallisuusviestintää ja koulutuksia ja perehtyä ensiapusuosituksiin esim. oman lajiliiton kautta.

Onnettomuustilanteessa vaaditaan nopeita päätöksiä

Onnettomuuden uhrin hoitamisen lisäksi onnettomuustilanteessa pitää samanaikaisesti huolehtia myös muista palvelun asiakkaista. Mitä tehdään esimerkiksi neljälle muulle ratsukolle ja metsässä vapaana juoksevalle hevoselle sillä aikaa, kun yhdelle pudonneelle ratsastajalle annetaan ensiapua? 

Palvelun ensiapuvalmius on siis paljon muutakin kuin puhalluselvytyksen osaamista tai kiristyssiteen laittamista. Onnettomuustilanteessa pitää tehdä nopeita päätöksiä, joiden seuraukset voivat olla merkittäviä. Näihin tilanteisiin voi kuitenkin valmistautua kouluttautumalla ja harjoittelemalla.

 

Kielo Erkko
Kirjoittaja toimii ylitarkastajana Tukesissa Kuluttajapalvelut-ryhmässä. Hän vastaa mm. ratsastuspalveluiden ja hevostapahtumien valvonnasta.

 
Sivun alkuun