Hyppää sisältöön

Blogi: 7 kysymystä kemikaalipakkausten merkinnöistä

Julkaisuajankohta 29.3.2019 15.25
Tiedote

Tiedätkö, millaisia merkintöjä kemikaalipakkauksissa pitäisi olla? Tässä kirjoituksessa kerromme, millaisia merkintöjä pakkauksissa on ja miten asiaa valvotaan.

Yritykset vastaavat itse ja oma-aloitteisesti siitä, että ne noudattavat toimintaansa koskevaa lainsäädäntöä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) neuvoo yrityksiä ja valvoo lainsäädännön noudattamista. Tukes tekee valvontaa pistokokeenomaisesti, eli valitsee markkinoilta tuotteita ja tarkastaa, että ne ovat lainsäädännön mukaisia.

Valvonta kohdistetaan useimmiten johonkin tiettyyn asiaan, esimerkiksi varoitusetikettiin ja muihin pakkausta koskeviin vaatimuksiin.

Käytännössä Tukes joko hankkii tuotteen itselleen tarkempaa tarkastelua varten tai tarkastaja käy ottamassa valokuvia tuotteen pakkauksesta myymälässä tai maahantuojan varastossa. Myös verkkokaupassa oleva tuotekuva saattaa riittää valvonnan tarpeisiin.

Mitä valvonnassa löytyy?

Tukes havaitsee valvonnassa melko usein pienempiä tai suurempia ongelmia kemikaalien ja kosmeettisten valmisteiden pakkausmerkinnöissä. Tyypillisiä virheitä ovat esimerkiksi:
  • suomen- ja/tai ruotsinkielisten merkintöjen puuttuminen (molemmat pitää olla)
  • vanhoin varoitusmerkinnöin ja oranssimustilla varoitusmerkeillä varustettujen kemikaalipakkausten myyminen edelleen (siirtymäaika päättyi 31.5.2017)
  • sähkölaitteesta puuttuva CE-merkintä tai erilliskeräysmerkintä (CE merkintä pitää olla lähes kaikissa sähkölaitteissa ja erilliskeräysmerkintä kaikissa akuissa ja paristoissa). 

Mikä on varoitusetiketti?

Jos kemikaaliin liittyy terveys-, ympäristö- tai fysikaalisia vaaroja, pakkauksessa on oltava varoitusetiketti. Varoitusetiketti on pakkauksen tai etiketin alue, johon on koottu turvallisen käytön kannalta oleellinen tieto:
  • mitä vaaroja kemikaali voi aiheuttaa
  • miten estää tai vähentää kemikaalin käytöstä aiheutuvia haittavaikutuksia 
  • miten toimia vahingon sattuessa.
Varoitusetiketissä on yleensä yksi tai useampi varoitusmerkki, josta vaarallinen kemikaali on helppo tunnistaa. Erityisen vaarallisten kemikaalien pakkauksiin vaaditaan turvasuljin ja näkövammaisia varoittava kohokolmio, jos niitä myydään kuluttajille.

Mitkä kemikaalit ovat vaarallisia?

Monet pyykinpesu- ja siivousaineet, maalit, lasinpesunesteet, viemärinaukaisuaineet, bensiini ja grillinsytytysnesteet ovat vaarallisia kemikaaleja.
 
Myös irtoripsien tai -kynsien kiinnittämiseen tarkoitettu liima on useimmiten vaarallinen kemikaali. Syanoakrylaatteja sisältävän liiman pakkauksessa on oltava suomeksi ja ruotsiksi teksti ” Syanoakrylaattia. Vaara. Liimaa ihon ja silmät hetkessä. Säilytettävä lasten ulottumattomissa.” Pakkauksessa on myös oltava mukana asianmukaiset turvallisuusohjeet.

Onko kaikissa kemikaaleissa samat pakkausmerkinnät?

Joidenkin tuotteiden osalta sisältö on kerrottava pakkausmerkinnöissä tarkemmin kuin toisten. Esimerkiksi maalipurkkiin ei vaadita yhtä kattavasti tietoa koostumuksesta kuin pyykinpesuaineen pakkaukseen. Osalle tuotteista vaaditaan annosteluohjeet, kuten pyykinpesuaineille ja konetiskiaineille.

Mitä merkintöjä kosmetiikassa pitää olla?

Kosmeettisten valmisteiden pakkauksissa on oltava ainesosaluettelo. Valvonnassa voidaan jo ainesosaluettelon perusteella havaita, jos tuote sisältää kiellettyjä aineita.
 
Tukes on esimerkiksi kieltänyt myynnin useilta tuotteilta, joissa on ainesosaluettelon perusteella metyyli-isotiatsolinonia. Se on herkistymistä ja allergiaa aiheuttava säilöntäaine. Metyyli-isotiatsolinonia ei enää saa olla kosmetiikassa muissa kuin poishuuhdeltavissa valmisteissa, ja niissäkin vain hyvin pieninä pitoisuuksina.

Koskeeko lainsäädäntö kotitekoisia tuotteita?

Lainsäädännön vaatimukset koskevat myös myytäviä kotitekoisia tuotteita. Esimerkiksi pyykkietikan merkinnöissä on mainittava, jos se sisältää hajusteita ja yleisimmät kosketusallergiaa aiheuttavat hajusteet on ilmoitettava nimillä. Lisäksi herkistävät aineet, kuten eteeriset öljyt, voivat aiheuttaa merkintävaatimuksen ” Sisältää (herkistävän aineen nimi). Voi aiheuttaa allergisen reaktion.

Mitä teen, jos merkinnät ovat pielessä?

Kuluttajan on hyvä aina lukea tuotteen pakkausmerkinnät ja noudattaa niitä. Jos herää epäilys, että pakkausmerkinnät ovat pielessä, voi asiasta tehdä ilmoituksen Tukesin kemikaalivalvontaan.
 

Katso lisätietoja www.luulotpoiskemikaaleista.fi ja kysy meiltä tarvittaessa. Keskustelu jatkuu myös somessa #luulotpoiskemikaaleista.

Sari Tuhkunen

ylitarkastaja

kemikaalineuvonta, CLP, REACH ja pesuaineet

@STuhkunen

Marilla Anttila

ryhmäpäällikkö

kemikaalien valvonta

@Marilla_12

Terhi Tauriala-Rajala

ylitarkastaja

kosmetiikka

@TerTauRa

Sähköpostit muotoa: [email protected]
Biosidit Kasvinsuojeluaineet Kemikaalit: CLP, REACH, pesuaineet, POP, VOC Kosmetiikka Kuluttajatuotteet
 
Sivun alkuun