Blogi: Mopoilijan ja moottoripyöräilijän kannattaa valita suojaavat ajovaatteet

Julkaisuajankohta 25.4.2025 9.13
Tyyppi:Uutinen

Liikenteessä liikkumiseen liittyy runsaasti valintoja, joilla on merkitystä liikenneturvallisuuden kannalta. Vastuullinen, ennakoiva kuljettaja ei joudu tilanteisiin, joista vain teknisesti taitava voisi selvitä. Vaikka vaaratilanteiden ja onnettomuuksien ehkäisyn on oltava ensisijaista, on myös huolehdittava onnettomuuksien seurausten minimoinnista. Asianmukaisesti kiinnitettyä ja tyypiltään hyväksytty suojakypärä vaaditaan sekä mopolla että moottoripyörällä ajaessa, mutta muillakin suojavarusteilla on tärkeä rooli niin pienten kuin suurtenkin vammojen ehkäisyssä. Tässä blogissa keskitymme erilaisiin ajokäyttöön tarkoitettuihin kevyempiin vaatteisiin, joita voisi kutsua ajovaatteiksikin.

Vielä vuosikymmeniä sitten mopoilijan tai moottoripyöräilijän käytettäväksi suunnitellut varusteet olivat vahvasti vain ajoneuvon ajamisen ehdoilla suunniteltuja ja muu käyttö jäi vähemmälle huomiolle. Vaikka kaksipyöräisillä moottoriajoneuvoilla ajetaan usein myös harrastustarkoituksissa, ne ovat pohjimmiltaan kulkuneuvoja. Arjen liikkumistarpeissa suojavarusteiden helppo- ja monikäyttöisyys korostuvat eikä turvallisuuden suhteen pidä tehdä kompromisseja. Nykyisin mopoilijalle ja moottoripyöräilijälle on onneksi olemassa myös paremmin arkikäyttöön soveltuvia suojavaatteita.

Ulkonäkö ei kerro vaatteen kestävyydestä

Vaatteen ulkonäkö ei valitettavasti kerro juuri mitään siitä, kuinka hyvin vaate suojaa ajoneuvolla ajettaessa. Kaksipyöräisellä liikkuvalle on tarjolla jo runsaasti aivan tavallisilta arkipukimilta näyttäviä vaatteita, jotka on henkilönsuojaimena hyväksytty ja suunniteltu ajokäyttöä varten. Samalta näyttävä, aivan tavallisesta vaatehyllystä noudettu vaatetus ei suojaa samalla tavalla.

Vuonna 2020 on julkaistu moottoripyöräilijän suojavaatteita koskeva standardisarja (EN 17092:2020). Näissä standardeissa on esitetty useita vaatimuksia vaatteen ja niihin kiinnitettävien suojien ominaisuuksille materiaalien haitattomuudesta iskunkestävyyteen ja saumalujuudesta vaatteen istuvuuteen ja ergonomiaan. Yksi näistä vaatimuksista on iskuhankaustesti. Testimenetelmä simuloi rasitusta, joka kohdistuu keskimääräisen 75 kg painavan ja 1,75 m pituisen ajajan suojavaatteisiin tämän liukuessa vaihtelevasta alkunopeudesta pysähdykseen todellisella betonipinnalla. Jotta materiaali läpäisee testin, ei se saa kulua hankauksen aikana puhki.

Tavalliset vaatteet hankautuivat rikki 45 km/h nopeudella testattuna, suojaluokan A vaate ei.
Iskuhankausnäytepaloja. Vasemmalla tavallisia vaatteita testattuna noin 45 km/h nopeudella, oikealla ylhäällä suojaluokan AA (75 km/h) ja oikealla alhaalla A (45 km/h) vaatteet.

Suojavaatteet on luokiteltu kestävyyden mukaan

Mihin varustekaupoilla sitten kannattaa kiinnittää huomiota? Moottoripyöräilijän suojavaatteet on jaettu eri luokkiin sen mukaan, kuinka kovaan käyttöön ne on suunniteltu. Suojaluokan tunnistaa kirjaimesta moottoripyöräilijän kuvatunnuksen alta, tai numerosta standardinumeron perässä. Mitä suojaavampi vaate on, sitä raskaampi ja kuumempi vaate se helposti on. Tästä syystä vaate kannattaakin valita käyttötarkoitusta parhaiten vastaavaksi, jotta liian jäykkä ja raskas vaate ei jää käyttämättä, mutta toisaalta valittu tuote antaa riittävästi suojaa käytössä.

Suojaluokan AAA vaatteet on suunniteltu kovaan käyttöön ja niiden materiaalien tulee iskuhankaustestissä kestää kaatuminen noin 120 km/h nopeudesta, kun taas luokan A vaatteet on suunniteltu kevyeen käyttöön ja kriittisimmistä kohdista materiaalien tulee iskuhankaustestissä kestää kaatuminen 45 km/h nopeudesta. Luokan AA vaatteet on suunniteltu keskiraskaaseen käyttöön, ja suojaavuudeltaan ne sijoittuvat näiden kahden edellä mainitun väliin. Luokan AA vaatteille iskuhankaustesti tehdään korkeimmillaan noin 70 km/h nopeudesta. Luokan B vaatteissa on vastaava hankauskesto kuin luokalla A, mutta ne eivät sisällä iskusuojia ja niitä suositellaankin käytettäväksi olka- ja kyynärpää suojien tai polvisuojien kanssa. Luokan C vaatteet on tarkoitettu iskusuojien kiinnittämiseen ja suojaavat vain tiettyjä alueita.

Ajovaatteet ovat virallisia henkilönsuojaimia ja näin ollen niissä pitää olla CE-merkintä, moottoripyöräilijäkuvatunnus ja standardin mukainen suojaluokka sekä suojaimen tunniste ja valmistajan nimi ja osoite. Suojavaatteen mukana on oltava EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus sekä käyttöohjeet. Näiden pitää olla Suomessa suomeksi ja ruotsiksi. Pelkkien irrotettavien suojaimien käyttöohje ei riitä, vaan käyttöohjeen tulee koskea koko vaatetta. Myös EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus on toimitettava jokaisen suojavaatteen mukana, tai käyttöohjeessa on oltava nettiosoite, josta vakuutus on luettavissa. Jos nämä asiat ovat kunnossa, on valmistaja todennäköisesti perehtynyt velvollisuuksiinsa ja hoitanut vaadittavat testauksetkin kuntoon.

Merkintä varusteessa: tuotteen nimi, valmistajan nimi ja postiosoite, vaatteen koko, kirjain ja standardin osan numero vaihtelee tuotteen suojausluokan mukaan, ce-merkintä, hoito-ohjeet.

Vanhemmat vastuussa nuoren ajovarusteista

AM/120-luokan kuljettajantutkinnon käsittelykokeessa kuljettajalta vaaditaan kypärän lisäksi pitkähihainen, ehjä ja hankausta kestävää materiaalia oleva takki, pitkälahkeiset, ehjät ja hankausta kestävää materiaalia olevat housut sekä tukevat ja umpinaiset jalkineet. Kaikkien näiden varusteiden on oltava suojaavia ja turvallisuutta lisääviä. Moni kuljettajaopetusta tarjoava yritys käyttää koulutuksessa ja kuljettajantutkinnoissa samoja, vaatimustasoltaan korkeampia suojavarusteita kuin moottoripyörien parissakin. Kun valmis kuljettaja siirtyy itsenäiseen harjoitteluun liikenteessä, olisi tärkeä saada ylle sellaiset suojavarusteet, jotka sopivat hänen käyttötarpeisiinsa ja joita myös tulee käytettyä. Arkikäytössä onkin luontevampaa puhua ajokäyttöön sopivista vaatteista, kuin arkikäyttöön sopivista ajovarusteista.

Kuten muunkin liikennekasvatuksen osalta, vanhempien rooli korostuu. Vaikka nuori saattaa itsenäisesti esittää turvallisuuden kannalta erinomaisia toiveita ajovarusteista tai pystyy hankkimaan sellaisia itse, on vanhempien tuki niin turvallisessa ajoneuvon ajamisessa kuin ajokäyttöön soveltuvien vaatteiden hankkimisessakin tärkeää. Mopoilevan tai moottoripyöräilevän vanhemman on myös tärkeä näyttää hyvää esimerkkiä sekä turvallisen ajamisen että suojavarusteiden käytön suhteen.

Pidetäänhän huoli, että läheinen mopoilija tai moottoripyöräilijä pukeutuu ajaessaan kunnollisiin varusteisiin? Vaikka mopoilija on itse avainasemassa jokaisen matkan onnistumisessa, voi myös toinen tienkäyttäjä tehdä virheen, jonka seurauksena laadukas ajovarustus voi säästää monilta ikäviltä vaurioilta.

 

Riikka Väänänen, ylitarkastaja, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Elias Ruutti, yhteyspäällikkö, Liikenneturva