Hyppää sisältöön

Blogi: ”Onko niistä pikkusammuttimista mihinkään?” – ajatuksia alkusammutuksesta

Julkaisuajankohta 28.2.2019 9.14
Tiedote

Ajatus alkusammutusvälineiden vertailevasta testaushankkeesta sai alkunsa lukuisista kysymyksistä pienten sammuttimien tehosta – ”tekeekö niillä pikkusammuttimilla yhtään mitään?” Kysymysten seurauksena nousi ajatus vertailla tuotteiden tehoa tekemällä erilaisille pienille alkusammutusvälineille samankaltaiset testit.

Alkusammutuksesta puhuttaessa tulee muistaa, että ensin on pelastettava vaarassa olevat henkilöt. Ei myöskään pidä leikkiä sankaria, mutta pienet alkavat palot sammuvat yleensä yllättävänkin helposti. Alkusammutusta tehdessä sammuttajan ei tulisi joutua hengittämään savua/palokaasuja. Jos savupatja laskee jo niin alas, että sitä joutuu hengittämään, ei alkusammutusta parane yrittää, vaan tulee poistua tilasta, sulkea ovet ja hälyttää apua. Tukesin tekemissä alkusammutustesteissä käytettiin raitisilmasuojainta koska haluttiin välittää altistusta; testitilassa kuitenkin oleskeltiin parin päivän aikana useita tunteja.

Testipaloiksi valittiin kolme eri palotyyppiä, joiden ajateltiin edustavan tyypillisiä pieniä kotitalouksien paloja: sähkölaitepalo (kahvinkeitin), rasvapalo (1 litra ruokaöljyä) sekä puukasa. Testausolosuhteita ei pyritty saamaan täysin ”arkisiksi”, koska kyse oli tuotteiden sammutustehon vertailusta. Sähkölaitetta ei oltu liitetty verkkovirtaan eikä ruokaöljykattilan alla ollut kuumennuslevyä. Ja harvalla toki on kotona mäntykalikoista rakennettua puutapulia.

Kahvinkeittimen palo edusti pientä sähkölaitepaloa. Sähkölaitteiden palot harvoin roihahtavat hetkessä valtaviin liekkeihin, ja nyt tehdyissä testeissä ne sammuivat helposti. Tositilanteessa sähkölaite kannattaa ensin tehdä virrattomaksi. Sammutus tulee aloittaa riittävän kaukaa eikä palavaan sähkölaitteeseen tule koskea.

Rasvapalossa käytettiin ruokaöljyä n. 1 litra. Määrään päädyttiin tieteellisesti Kotiliesi -lehden uppopaisto-ohjeen perusteella. Ruokaöljy syttyy itsestään, kun sen lämpötila on n. 340 – 380 oC. Näkyvien liekkien sammuttaminen ei pelkästään riitä, koska ruokaöljy jatkaa palamistaan, jos sen lämpötilaa ei lasketa jäähdyttämällä. Tämä näkyy selvästi videolla, jossa NordSafe -spraysammutinta käytettäessä liekit sammuvat pienellä määrällä sammutetta, mutta ruokaöljy syttyy pian uudelleen.

Sammutetta tulee siis käyttää runsaasti, ja kattila tai vastaava tulisi saada mahdollisuuksien mukaan pois liedeltä tai lämmitys katkaista. Jäähdyttämisen lisäksi rasvapaloihin tarkoitetut F -teholuokan sammuttimet muodostavat yleensä ruokaöljyn pinnalle kalvon, joka estää liekkipalon uudelleensyttymisen.

Vettä tai jauhesammutinta ei käytetty lainkaan ruokaöljypalossa. Jos vettä kaataa palavan ruokaöljyn sekaan, vesi saa höyrystyessään palavan öljyn roiskumaan. Jauhesammuttimen jäähdytysominaisuus taas on niin pieni, että palo syttyy uudelleen.

Tukahduttaminen esim. kattilan kannella tai sammutuspeitteellä on tehokas keino hillitä rasvapaloa, mutta tällöinkin öljy tulee saada viilentymään.

Puutapulipalo oli selkeästi testipaloista voimakkain. Ajatuksena oli, että puutapuli erottaa jyvät akanoista – ja niinhän se teki. Tehokkaimmat alkusammutusvälineet sammuttivat palavat mäntykalikat nopeasti ja pienelläkin määrällä sammutetta.

Sammuttimien tehoista tehtyjen testien kuvaukset

Ja oliko pikkusammuttimista mihinkään? Oli ja ei.

Vaahtosammutin PaloSafe (käsisammutin) 2 litraa

Ei ollut mikään yllätys, että käsisammuttimien sammutusteho peittosi muut pikkusammuttimet. Vaahtosammutin sammutti helposti kaikki kolme testipaloa. Huomattavaa on, että vaahtosammuttimen sammutustehosta käytettiin vain hyvin pieni osa. Tottumattoman sammuttajan onnistumismahdollisuudet ovat siis paremmat kuin tuotteella, joka huonomman sammutustehonsa vuoksi vaatii tarkempaa käyttöä. Vaahtosammuttimen sammute ei myöskään leviä ympäristöön kuten jauhesammuttimen jauhe. Lisäksi käsisammuttimien sammutesuihkun kantama on niin pitkä, että sammuttamisen voi aloittaa kauempaa.

Jauhesammutin DunWore (käsisammutin) 2 kg

Jauhesammutin sammutti kahvinkeittimen ja puutapulin palot helposti. Jauhesammutin ei heikon jäähdytysominaisuutensa vuoksi sovellu ruokaöljypalojen sammuttamiseen. Kuten vaahtosammutinta, myös jauhesammuttimen sammutetta tarvittiin onnistuneeseen sammutukseen hyvin vähän. Säästeliäästä käytöstä huolimatta jauhetta levisi ympäristöön varsin tehokkaasti, joten hyvästä sammutustehostaan huolimatta koteihin on suositeltavampaa hankkia vaahto/nestesammutin. Etenkin kun harjaantumattoman käyttäjän käsissä ja ehkä hieman hädissään jauhesammutin saatetaan tyhjentää kokonaan, ja silloin on edessä perusteellinen siivoaminen ja todennäköisesti sähkölaitteiden uusiminen.

Jalo Phoenix -sammutin

Phoenix -sammutin yllätti puutapulipalossa. Etukäteen oletin sen olevan tehokas sekä rasvapaloon että kahvinkeittimeen, mutta puutapulikin sammui, joskin koko sisältö tuli tyhjentää. Sammutesuihku ei ole kovin leveä, joten onnistunut sammutus vaati sammutteen tehokasta levittämistä palaville pinnoille.

NordSafe -spraysammutin (sammutetta 500 ml)

Spraysammutin tehosi kahvinkeittimeen ja ruokaöljyyn, mutta puutapulia se ei jaksanut sammuttaa. Markkinoilla on muutamia erikokoisia spraysammuttimia, joilla kyllä voi sammuttaa pieniä paloja, mutta samaan tai parempaan sammutustehoon päästään jo 1 litralla vettä (pl. ruokaöljypalo!). Spraysammutin on kooltaan pieni, mutta lähes samalla hinnalla saa merkittävästi tehokkaamman vaahtosammuttimen.

FireTech -sammutuspeite 120 x 180 cm

Sammutuspeite onnistui joko sammuttamaan tai ainakin rajoittamaan palot. Sammutuspeite tukahduttaa palon, joten peite tulisi saada sammutettavan kohteen ympärille mahdollisimman tiiviisti. Sammutuspeitteen tulee olla siis riittävän iso, mielellään 120 x 180 cm.

MAUS Xtin Klein -sammutin

MAUSin teho perustuu sen levittämään hienojakoiseen kaliumyhdisteeseen. Kun sitä käytetään avoimessa tilassa, sammuteaine leviää tilaan ja sammutusteho on huono. MAUSin sammuteaineella ei vaikuttanut olevan juuri mitään vaikutusta sammuttamiseen. Jos sammute on tehotonta ja/tai tuotteen onnistunut käyttö vaatii tiettyä sammutusetäisyyttä, muita erityisiä olosuhteita ja/tai aiempaa sammutuskokemusta, ei tuotetta voida pitää varmatoimisena ja tehokkaana alkusammutusvälineenä.

Merkintöjen perusteella MAUS soveltuu moneen paikkaan, mutta avoimessa tilassa se on melko turha kapistus. Nyt tehdyissä testeissä ei sammutettu suljetun tilan, esim. moottoritilan, paloa. Sellaiseen MAUS saattaisi tehota.

Vesikattila (vettä n. 1 litra)

Vettä ei käytetty rasvapaloon, koska palavan rasvan sekaan kaadettuna pieni määrä vettä saa aikaan liekkien leviämisen. Kahvinkeittimen ja puutapulin palot vesi sammutti helposti – itse asiassa hämmästyttävän helposti etenkin puutapulin. Puutapulin koon vuoksi pidin etukäteen haastavana levittää vettä riittävän tehokkaasti kaikille pinnoille. Mutta veden sammutuskyky on hyvä.

Lopputulemana voin todeta, että käsisammutin on todella tehokas ja myös hinnaltaan edullinen, parikymmentä euroa. Muiden pikkusammuttimien osalta sammutusteho heittelee ja hinnatkin vaihtelevat 15 eurosta lähes 80 euroon.

Joten jos haluaa kotiin tehokkaan ja myös kustannuksiltaan edullisen alkusammutusvälineen, kannattaa (lämpimiin sisätiloihin) hankkia vaahtosammutin.

 Karoliina Meurman

https://twitter.com/k_meurman

Pelastustoimen laitteet
 
Sivun alkuun