Hyppää sisältöön

Blogi: Ruudun takaa viranomainen luennoi vain

Julkaisuajankohta 10.12.2020 11.01
Tiedote

Vuonna 1982 julkaistiin ainakin pari hyvää asiaa: Rauli Badding Somerjoen Ikkunaprinsessa sekä Commodore 64. Ensimmäistä opin arvostamaan vasta myöhemmin teini-iän loppuvuosina, mutta jälkimmäinen oli minun ensi kosketukseni tietokoneisiin. Normaalisti meillä ei siihen olisi ollut varaa, mutta onnenkantamoisen ansiosta voitin arvonnassa käytetyn henkilöauton, jonka myynnistä saaduilla rahoilla sain tuon koneen. Siitä alkoi minun eloni ruudun ääressä, lapsuuden pelailusta nuoruuden nettideittailuun ja sitten lopulta aikuisena työelämässä.

Jääkö etäaikana viranomainenkin etäiseksi?

Tämä vuosi on juurruttanut koneen ääreen entistä tiiviimmin, kun ne vuoden takaiset vähätkin offline-työjutut ovat koko lailla muuttuneet etäkokouksiksi ja -kahvitunneiksi. Parhaillaan suunnitellaan etäpikkujoulujakin. Kaiken muuttuminen etäksi pisti miettimään, että miten kuitenkin päästäisiin jotenkin lähelle. Lähelle yrityksiä, lähelle asiakkaita. Miten tässäkin tilanteessa voisimme toteuttaa rooliamme neuvovana ja opastavana yhteistyötahona?

Yksi Tukesin strategisia valintoja on toimijoiden kannustaminen vastuullisuuteen. Tähän liittyen starttasi vuonna 2018 Tunnen tuotteeni -projekti, jonka tavoitteena on luoda oppimisympäristö, jossa erityisesti mikro- ja pk-yritykset voivat opiskella ja osoittaa tuotteiden vaatimuksiin ja myyntiin liittyvät tietonsa suorittamalla järjestelmässä olevia tenttejä. Projekti on nyt loppusuoralla ja oppimisympäristö julkaistaan alkuvuodesta 2021, mutta materiaalipuolelle kaivattiin vielä lisää aineistoa.  

Käyttöön uusia keinoja ylläpitää vuorovaikutusta

Päätimme lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja järjestää webinaarin, jossa olisi mahdollisuus oppia järjestelmässä kysyttäviä asioita, mutta myös päästä Tukesin asiantuntijoiden kanssa keskusteluyhteyteen ja kysyä tarkentavia kysymyksiä. 

Webinaariin sopivia aiheita listatessa totesimme, että yksi kerta ei riitä.Lisäksi puuduttavien koko päivän kokousten jälkeen oli jo opittu, että kestokin voi olla maksimissaan puoli päivää. Lopulta päädyimme pitämään neljä webinaarikokonaisuutta marraskuisina tiistai-iltapäivinä ja nauhoittaa niissä olevat esitykset järjestelmään. Aiheina webinaareilla olivat: Tunnen tuotteeni papereihin ja merkintöihin liittyvät vastuut, Tunnen myyntiin liittyvät vastuuni, Tunnen ilmoitusvelvollisuuteni ja Tunnen tuotettani koskevat tekniset vaatimukset.

Webinaareista oppia ja vastauksia

Minä toimin webinaarien fasilitaattorina. Huolehdin siitä, että esitykset näyttävät yhtenäisiltä, ihmiset tietävät missä pitää olla ja mitä tehdä, ja etenkin stressasin siitä, pitävätkö aikataulut ja toimivatko kaikkien yhteydet: onko tänään taas se päivä, kun kaikki järjestelmät kyykkäävät moneksi tunniksi. 

Esitysten pitäminen kasvottomalle yleisölle tuntui useammankin asiantuntijan mielestä aluksi hieman omituiselta. Hassua, että minäkin, joka olen kärsinyt pahasta esiintymisjännityksestä, olisin mieluummin ottanut sen satapäisen yleisön eteeni istumaan, kuin höpöttänyt yksin kopperossa. 

Saimme jonkin verran kysymyksiä ennakkoon, ja ilahduttavasti yleisimmissä asioissa kysymyksiä ja kommentteja esitettiin itse tilaisuudessakin, pääosin chatin kautta mutta muutama rohkea myös ääneen. Viimeisessä teknisiä asioita käsittelevässä kokonaisuudessa kuuntelijat olivat kuitenkin kovin hiljaisia. Vaikka lähtökohtaisesti kaikki tulivat oppimaan, niin silti kynnys kysyä kilpailijoiden ja/tai asiakkaiden edessä taitaa olla korkea. 

Jokaisen kerran jälkeen petrasimme saadun palautteen perusteella. Esimerkiksi opimme välttämään Teamsillä esittämiseen liittyviä kommelluksia , toimme esittäjien nimet ja yhteystiedot paremmin esiin ja luentokalvot nopeammin nettisivuille nähtäviksi. Tähän asti saadun palautteen perusteella webinaarit koettiin hyviksi, ja arvosanat ovat olleet asteikolla 1-5  pääosin 4:sta ja 5:sta. Saatu palaute antaa myös hyvää pohjaa tulevien webinaarien suunnittelulle, niin aiheiden kuin järjestelyidenkin osalta!

Uskon, että webinaarit omalta osaltaan madaltavat kynnystä ottaa yhteyttä viranomaiseen yrityksiä askarruttavissa asioissa. Ja täällä me olemme, ruudun takana valmiina neuvomaan! 

 

Tunnen tuotteeni -projektista löytyy tietoa täältä.

Webinaarit löytyvät täältä tämän vuoden loppuun asti.

Ylitarkastaja Marika Keskinen,

kirjoittaja työskentelee Tukesissa kahdessa ryhmässä. Toisessa hän valvoo sähkölaitteiden energiamerkintöjä ja muita ympäristömyötäisyyteen liittyviä asioita, toisessa leluja ja lastentarvikkeita.

 

 
Sivun alkuun