Hyppää sisältöön

Blogi: Terveiset lelumessuilta

Tukes
Julkaisuajankohta 10.2.2017 14.56
Tiedote

 

Uusi haasteita lelujen turvallisuuden valvontaan


Viisipäiväiset lelualan Spielwarenmesset järjestettiin tänä vuonna jo 68:tta kertaa. Messuilla oli lähes 3000 näytteilleasettajaa noin 120 maasta, ja heidän luvattiin esittelevän messuilla huikeat 75 000 uutta tuotetta. Kun tähän lisätään päälle koko muu lelutarjonta, konkretisoituu ensinnäkin leluteollisuuden valtavuus, mutta ennen kaikkea se, miksi viranomaisen on järkevää siirtyä yksittäisten tuotteiden valvonnasta ja testaamisesta alan toimijoiden turvallisuusjohtamisen kehittämiseen.

Turvallisuusjohtamisen kehittämisellä tarkoitetaan käytännössä lelualan toimijoiden eli jälleenmyyjien, maahantuojien ja valmistajien omia tavoitteellisia toimia tuoteturvallisuuden kehittämiseksi ja kokonaisvaltaista vaarojen ennaltaehkäisyä.

Tukesin kuluttajatuoteturvallisuudessa valvontatyön painopistettä on alettu vahvasti siirtämään tähän suuntaan. Rakennamme mallia, joka on yritysten apuna esimerkiksi tuotteiden riskienarvioinnissa ja omavalvonnan kehittämisessä. Haasteena on tuotekentän heterogeenisuus: lelujen lisäksi mallin pitää sopia kaikille tuoteryhmien toimijoille henkilösuojaimista urheiluvälineisiin.

Messuosastoilla niin sanotut perinteiset lelukategoriat kuten pehmolelut, puiset lelut, ulkolelut ja pelit olivat silmämääräisesti arvioiden eniten edustettuja ryhmiä. Uusia, teknologiaa sisältäviä tuotteita on kuitenkin tulossa markkinoille vauhdilla.

Sähkö ja internet kohta arkea leluissakin


Lelualan trendit kartalla
Viereisessä kuvassa on messujen trendigalleriassa esillä ollut maailmankartta, johon messuvieraat saivat käydä kiinnittämässä oman maansa lelutrendit. Leludronet, robotit, kauko-ohjattavat sekä elektroniikkaa sisältävät lelut ovat maailmankartalla mainittu lähes jokaisessa maanosassa. Lelurobotteja valmistava yritys kertoi niiden olevan trendituote USA:ssa, ja veikkaan, että kohta myös Suomessa: ne yllättivät ja hellyttivätkin hyvin inhimillisillä piirteillään ja eleillään.

Sähkö ja internet on siis kohta arkea myös leluissa, ja ne asettavat uudenlaisia turvallisuushaasteita niin lelujen valmistajille, käyttäjille kuin myös valvovalle viranomaiselle.

Liikennekäyttö ja akut tuovat uusia riskejä


Myös lasten erilaisia moottoroituja kulkuvälineitä, kuten potku- ja tasapainolautoja, oli messuilla esillä runsaasti. Samaan aikaan messujen yhdeksi tulevaisuuden ja vuoden 2017 lelutrendiksi esiteltiin ”Body and Mind”. Markkinoille tuodaan entistä enemmän tuotteita, jotka ylläpitävät lasten fyysistä ja henkistä terveyttä, koska lapset viettävät liikaa aikaa älylaitteiden parissa.

Osa näistä moottoroiduista kulkuvälineistä varmasti kehittää käyttäjien tasapainoa, mutta myös monenlaiset turvallisuusriskit ovat huomattavia esimerkiksi tuotteiden turvalliseen liikennekäyttöön ja akkuihin liittyen.

Body and mind
Lelujen testauttaminen kannattaa


Messuilla pisti silmään kontrasti aasialaistenja perinteisten länsimaisten näytteilleasettajien välillä. Moni brändileluyritys päästi hulppeisiin näyttelytiloihinsa vain kutsuvieraita voideltavaksi, kun taas monen aasialaisyrityksen lelut näyttivät silmämääräisesti arvioiden vaatimusten vastaisilta. On kuitenkin hyvä muistaa, että moni laatulelu valmistetaan yhtä lailla Aasiassa, ja testeissä halvat ja laaduttoman oloiset lelut ovatkin olleet positiivisia yllätyksiä.

Vaikka valmistusmaa ei siis automaattisesti kerro lelun turvallisuudesta, haluan kuitenkin muistuttaa pitkien tuotantoketjujen aiheuttamista turvallisuusriskeistä. Mitä enemmän portaita materiaalien ja valmiin tuotteen jälleenmyyjän välissä on, sitä haastavampaa suomalaisen toiminnanharjoittajan ja kuluttajan on varmistua tuotteen turvallisuudesta.

Alan toimijat voivat varmistaa tuotteidensa turvallisuuden esimerkiksi testauttamalla niitä testauslaitoksissa. Myös messuilta löytyi ”Testaus ja valvonta” -erikoisteeman alta muutama kymmenen näytteilleasettajaa. Isojen kansainvälisten testauslaitosten lisäksi messuilla oli runsaasti edustettuna aasialaisia testauslaitoksia. Käyttipä toiminnanharjoittaja mitä testauslaitosta hyvänsä, testauttaminen kannattaa! Mielenkiinnolla tutkin myös vitriiniä, jossa oli esillä lelujen turvallisuutta koskevien standardien mukaista testausvälineistöä. Jo niiden määrän perusteella voi päätellä, että leluja koskevia vaatimuksia on lukuisia ja toiminnanharjoittajien on hyvä tutustua leluja koskeviin säädöksiin ja standardeihin.

Tukes pyrkii jalkautumaan lelualan toiminnanharjoittajien pariin


Messuideana mukaan tarttui myös paikallisen kollegan eli saksalaisen valvontaviranomaisen toiminta. Ehkä jalkaudumme jatkossa entistä enemmän lelualan toiminnanharjoittajien pariin erilaisiin messu- ja myyjäistapahtumiin kuten kollegat olivat tehneet Nürnbergissä. Siellä viranomainen havaittiin tarkastamassa erään näytteilleasettajan tuotteita messuosastolla. Kyseisellä osastolla kaikki tuotteet olivat kunnossa ainakin merkintöjen osalta.

Ja vaikka emme kaikille messuille tai myyjäisiin ehtisikään, Tukes pyrkii edistämään Suomen markkinoilla olevien lelujen turvallisuutta ja lelualan toimijoiden turvallisuusjohtamista jatkossa entistä näkyvämmin!

Henna_Ekman
Henna Ekman

ylitarkastaja,
Kuluttajatuotteet

Twitter: @HennaEkman

 
 
Sivun alkuun